Életveszélyes divat lehet a QR for Life matrica

Sokadik formában éled újra az ICE hoax. Ezúttal nem mobiltelefonszámként éledt fel, hanem az okostelefon segítségével értelmezhető QR kódként élesztették fel. Az életmentés viszont a legvalószínűtlenebb eredménye ennek a megoldásnak.

Mint már a korábban is terjedő ICE hoax kapcsán is megjelent több helyen, a mentők és tűzoltók számára az a segítség, ha közvetlenül az információkhoz férnek hozzá. Nem véletlenül ajánlják, hogy egy egyszerű kártyára írjuk az adatainkat. A korábbi tévedésben szereplő mobiltelefonba mentés pont ugyanúgy akadályt gördít a mentők/tűzoltók elé, hogy a fontos információkhoz hozzáférjenek, mint a QR kód alkalmazása.
Bár a QR kód megfejtése nem olyan nehéz feladat, mint egy mobiltelefon pin és/vagy biztonsági kódját megfejteni. Elérhetők hozzá ingyenes ezközök az Interneten, sőt sok okostelefon alapból képes erre. De még így is ismerni kell a használatát, kell hozzá egy okostelefon, be kell olvasni a kódot, alkalmasint akár Internet hozzáférés is szükséges lehet a kód alapján az adatokhoz való hozzáféréshez, amik nem csak megnehezítik és időigényessé teszik a folyamatot, de feleslegesen bonyolítják szemben azzal, hogy magát az elérhetőségeket, vércsoportot és betegségeket is felsorolhatnánk egy cetlin, amit szükség esetén bárki képes elolvasni bármilyen segédeszköz, dekóder, bármi más eszköz használata, vagy különösebb időráfordítás nélkül.

Leleményes üzleti húzás
ICE adatokat felsoroló kártyákat számtalan cég gyárt, hogy az egyébként kézzel is leírható adatok esztétikusan és figyelemfelkeltő cetliken legyenek megoszthatók. Egy magyar cég viszont “forradalmi” szolgáltatásba kezdett, melynek lényege, hogy előfizetési díj ellenében az ICE adatokat, vagyis a baleset esetén hasznos információkat az adatbázisukban tárolhatjuk, bármikor módosíthatjuk, és a díj ellenében biztosított QR matricák segítségével azok vészhelyzetben elérhetők.
A fent leírtak alapján nem az a QR for Life névre hallgató szolgáltatás legnagyobb hátránya, hogy havi éves díjat számít fel egy olyan szolgáltatásért, amit kis leleménnyel egy saját oldalon publikálhatunk, a matricát pedig egy ingyen letölthető QR kódgeneráló program használatával magunk is előállíthatjuk. Az igazi veszély, hogy egy ilyen bonyolult kódolás alkalmazására készteti az embereket, ami csak akadályt jelentene amikor szükség lenne az információkra, haszna viszont egyáltalán nincs.
A valóságtól elrugaszkodott kütyü rajongók persze könnyű szerrel feltételezhetik, hogy egy ilyen technika alkalmazása jó ötlet lehet. Hiszen ugyanez a technika az idegenforgalomban, reklám iparban, és a kereskedelemben is előfordulnak. A QR kód egyre inkább terjed, és leváltja a vonalkódokat. Lényegében bármilyen információ tárolható általa. Előnye, hogy akár bonyolult információ is könnyen kódolható vele, egy okostelefonnal pedig viszonylag könnyen dekódolható a jelentése, és nem utolsó sorban trendi is. Csakhogy baleset esetén a trendiség nem szempont.

Amiért kártékony a QR kód ilyen használata
Ha valahol bármilyen kódolás többet árt, mint használ, az pont az a helyzet, amikor az információ életet menthet. Amikor minden másodpercen életek múlhatnak, akkor egy QR kód beolvasása felesleges köztes folyamat, amihez nincs értelme újabb technológiai eszközt bevonni, ha a kártyára vagy matricára írt betűket bármilyen további eszköz nélkül képesek értelmezni az intézkedő személyek. Ezt csak nehezíteni lehet számukra.
Arról nem is beszélve, hogy a magyar cég megoldása még egy lekaparós, jelszavas hitelesítést is beiktat, aminek az adatok védelme szempontjából lehetne értelme, de az életmentést legalább annyira akadályozza, mint az egész folyamat intenret szükséglete – ami nem mindenhol adott.

Ami értelme lehetne mindennek
Nem teljesen alaptalan a sci-fi kedvelők azon feltételezése, hogy kellő mértékű informatikai fejlesztések után akár segíthetne is egy ilyen megoldás bizonyos dolgokban. A kódot leolvasva a jövő mentőautója rögtön jelezheti a kórháznak, hogy milyen gyógyszer érzékenységben szenved a sérült, és akár automatizálható lehet a megfelelő gyógyszerek, vagy egyéb kezelések előkészítése is. De aki járt már valaha kórházban, az azt is sejtheti, hogy miért nem fogják ilyen szinten automatizálni a gyógyszerek használatát, hogy egy gép még véletlenül se tévedhessen – bár ez a legalább olyan súlyos következményekkel járó orvosi műhibákat nem képes kiküszöbölni.
Lehet például létjogosultsága a TAJ számok QR kódban IS tárolásának, így számokkal fel tudjuk tüntetni a hivatalos papírokon, amiken meg kell adnunk, egy könnyed mozdulattal pedig be tudják olvasni a patikák és egyéb egészségügyi intézmények számítógépei, hogy ne kelljen annyit pötyögni vele. A TAJ számmal pedig már most is elég sok egészségügyi adat elérhető a páciensről.

Tanulság
Szóval az újabb történet tanulsága szó szerint ugyanaz, mint a korábbi ICE történeté: ha azt akarod, hogy vészhelyzet esetén megtalálják a hozzátartozók számát, vércsoportod, TAJ számod, betegségeidet, és egyéb bajban hasznos információt, akkor gyűjtsd össze azokat és minél egyszerűbben hozzáférhetően tartsd magadnál egy (esetleg laminált) papírlapon. Ne kódold se informatikai eszközbe, se QR, se vonalkóddal, se breil írással, Morse jelekkel, vagy egyéb módon, mert minél nehezebben férnek hozzá, annál kevésbé van értelme.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!