ICE – Vészhelyzet esetén értesítendő

Újabb körlevélben (2012-ben ismét) terjed az ICE – veszély esetén értesítendő – telefonszámok javaslata. A kezdeményezés jó, csak átgondolatlan, és tévedéseken alapul. Olvass róla bővebben és inkább ezt add tovább!

Elveszett a telefonom – de visszakaptam!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Kiegészítés: Az eredeti bejegyzés idején még az okostelefon is mást jelentett. A mai modern okostelefonokban viszont már gyárilag van vészhelyzeti kapcsolattartó funkció. Ezt mindenképp érdemes használni. A beállításoknál megadod, hogy kit kell hívni baj esetén és ezeket az információkat még lezárt telefonon is el lehet érni. Nem csak balesetnél jönnek jól, hanem akkor is, ha elhagyod a telefonod és a megtaláló vissza akarja adni neked. Én kaptam már így vissza telefonomat, neked is érdemes megadni az esélyt!

Több ismerősöm kiírta 2009-ben még az iWiW-en, de 2012-ben újra előkerült a Facebookon ez a körlevél. Kivételesen olyan témáról van szó,  aminek még értelme is lehet, bár nem árt alaposabban belegondolni, amit még sok cikk szerzője sem tesz meg, nemhogy a gondolkodás nélkül továbbküldők, megosztók. Pedig érdemes Google barátunkkal rákeresni minden ilyasmire, amiben valaki azt írja, hogy add tovább!
Ebben az esetben is hasznos adalékokkal szolgálnak a keresési találatok (Országos Mentő Szolgálat, Mentők blog, Snopes.com, stb).

EmergencyCardNem árt, de van hasznosabb: papír!
Jó, ha van egy vészhelyzet esetén értesíthető telefonszám, de Győrfi Pál OMSZ szóvivő szerint a mentősök nem hívogatnak ilyeneket, és pláne nem keresik a telefonban. A kikapcsolt, lemerült, jelszóval, biztonsági kóddal és egyéb módon védett, vagy épp balesetben megsérült, összetört, megégett telefonból pedig nincs az az egészségügyi, katasztrófa védelmi alkalmazott, vagy rendőr, aki képes adatot kinyerni. Talán a helyszínelő sorozatokban igen, de ez most részletkérdés. Egyébként jogilag is kérdéses, hogy megtehetik-e.
Minden szempontból jobb ötlet az ilyen adatokat (lehetőleg laminált) papírlapon magunknál hordani, mert könnyebben hozzáférhető, mint ami egy telefonban van, és meghibásodni se fog olyan könnyen.
Sőt nem árt mindjárt feltüntetni rajta a hozzátartozók elérhetősége mellett a vércsoportunkat, ismert betegségeinket, gyógyszerérzékenységet és egyéb allergiákat, és TAJ számot, amik fontosak lehetnek a baleseti/kórházi ellátásunk során. Ha igazán precízek akarunk lenni (mondjuk egy külföldi útra is), talán mindjárt angolul, vagy akár két nyelven is, sőt segíthet balesetnél kideríteni, hogy kire is vonatkozik, ha még fénykép is van rajta.
Na ez tényleg segíthet, akár a telefonra ragasztva is, de a telefonkönyvben jóval kevésbé. Szóval inkább ezt adjátok tovább a körlevél helyett!

Körüzenet 2009-ből: “A mentősök, tűzoltók stb. arra jöttek rá, hogy baleseteknél és más szerencsétlenségeknél, a szerencsétlenül járt személyeknél fellelhető a mobil telefon. A mentőakciónál azonban ők nem tudják, hogy a számtalan név közül kit értesítsenek hozzátartozóként a balesetről. Ezért olyan ajánlást tettek, hogy mindenki tegye be a mobiljába a szükség esetén értesítendő személy(-ek) nevét és számát. Ilyen esetekre jött létre az ICE (In Case of Emergency) nemzetközi pszeudonim.
E név alatt bejegyezhetnénk azoknak a személyeknek a nevét és telefonszámát, akiket az ilyen esetekben értesíthetnek a mentők, tűzoltók, ill. a rendőrség. Amennyiben több személyt kívánnánk megadni, akkor ICE1, ICE2, ICE3 stb. pszeudonim alatt lehetne őket feltüntetni. Ez a megoldás egyszerű, nem kerül semmibe és hatékony lehet. Amennyiben érdemesnek találja, kérem továbbítsa ezt az e-mailt ismerőseinek, hogy egyre jobban elterjedjen.
Dr Határ Gábor mentőorvos, OMSZ-KDR, Szfvár, PTE-ETK, Pécs “

Személyes tapasztalat
Én is jártam már úgy évekkel ezelőtt kórházban elhagyott telefonnal, hogy a telefonkönyv első emberét felhívták. Mivel megbízható ismerős volt a névsor elején, aki jelezte, hogy keresték, így a telefon, és más értéktárgyaim is visszakerültek hozzám, még azelőtt, hogy a SIM kártyát letiltattam volna. A megoldás tehát nem hülyeség.
De azóta minden telefonom jelszóval védett, hogy egy tolvaj se férhessen hozzá a többi, fontos és védelmet igénylő adatomhoz. Így már azt a telefont se tudtam volna később így visszakapni. Hiába van a mai okostelefonokra is ilyen ICE alkalmazás, ha az adatokhoz nem lehet hozzáférni a jelszó miatt. És mint írtam, a telefonok sokkal sérülékenyebbek, és hajlamosabbak a meghibásodásra, mint a papír vagy műanyag lapok.

Történeti háttér
A Wikipedia vonatkozó szócikke elárulja, hogy ezt a kezdeményezést eredetileg egy Vodafone Life Saver ösztöndíjas fiatalember, Bob Brotchie hívta életre Angliában, de számos követője akadt világszerte. A Snopes.com beszámolójában a los angelesi tűzoltóság szakértőire hivatkozva  felhívják a figyelmet rá, hogy ugyan az elmélet nagyon jó, de egy telefonnal is számos dolog történhet egy baleset során.  Érdemes végig gondolni, és észben tartani. Leginkább az okozhat problémát, hogy nem is feltétlenül deríthető ki, hogy melyik készülék melyik sérülthöz tartozik, ha többen vannak és épp nincs – vagy nem a sajátja – van a kezében. Lemerülhet, PIN kóddal és egyéb módon is zárolt lehet, és az sem biztos, hogy minden típust tudnak kezelni akik megtalálják. Továbbá ütés, víz, tűz, és egyéb behatások lényegesen jobban károsítják a telefonokat, mint egy papírlapot, plasztik kártyát, vagy akár fém lapot (netán gravírozott karkötőt vagy dögcédulát, ami bizonyos kultúkörökben legalább olyan divatos ékszer, mint a katonaságnál). Míg a papír csak gyűrődik, egy telefon törhet, és akár teljesen használhatatlanná is válhat, a papír a víztől is csak nehezebeben olvasható, míg az elektronikus eszközzel akár örökre végezhet is.

Szóval éljen a technológia és éljen mindenki ezzel a módszerrel is, aki akar, de azt kérik a szakemberek, hogy ugyanezeket az információkat egy papír cetlire (én inkább lamináltat javasolnék) is írják fel, és tegyék be az igazolványok mellé, mert ez még mindig biztosabb lehet. Ráadásul a fényképes igazolványok közt azt is könnyebb kideríteni, hogy kihez is tartozik a cédula. Különben is, akár csak a fotók tárolásánál, nagyobb biztonságot jelent, ha az információ több helyen és több formában is megtalálható (redundancia). Amellett, hogy a pénztárcánkban mindig hordunk egy ilyen kártyát, érde tartani egyet-egyet a kocsi kesztyűtartójában, a bicikli nyerge alatt, és a lakásban is valami könnyen megtalálható helyen, az ajtó mellett, vagy mondjuk egy hűtőmágnessel a hűtőre tapasztva, vagy a telefon mellett, és ha már fotós blog, hát a fotós táskában sem árt (akár mindegyikben, ha többet is használunk), mert minél több helyen vannak meg a fontos információk, annál nagyobb az esélye, hogy meg is találja, akinek szüksége van rá.

Így már érdemesebb terjeszteni az igét!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!