Karantén tippek 9: Másod- harmadállás, karrier váltás

Állás tipp: Menj inkább ételfutárnak!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Nagy Mihály/Forbes

9. Másod- harmadállás, karrier váltás
Kellemetlen kérdés, de érdemes egy ilyen válság idején vészmegoldásokban is gondolkodni. Ami nem termel bevételt, az csak hobbi, nem megélhetés. A fotózás pedig most keveseknek termel értelmes bevételt. Reméljük, hogy hamarosan változni fog, ahogy azt is, hogy addig kitartanak a tartalékaitok. De ha már most rossz az anyagi helyzetetek, akkor sürgősebb lehet meghozni a nehéz döntést, hogy ha csak átmenetileg is, de pályát kell váltani. Ha csak hosszabb távon rosszak a kilátások, akkor lépni talán most még nem szükséges. Érdemes viszont minél hamarabb előkészíteni a szükségmegoldást. Keressetek eddigi munkátok helyett/mellett olyan munkát/állást, amit most is lehet végezni, ahol most is van felvétel, vagy szabadúszóként, külsősként, akár távmunkában bedolgozva is tudjátok csinálni.
A fotózásra sajnos most nincs nagy kereslet, nézzetek körül, mi lehet az, amihez értetek és tudtok vele most pénzt keresni. Eddig sem volt kis kínálat mindenféle fotós tanfolyamokból, de most már tényleg mindenki tanítani próbál, aki legalább egyszer látott már fényképezőgépet. A Facebookra már nem tudok úgy felmenni, hogy ne dobáljon utánam 50 féle fotótanfolyam reklámot. Nem vagyok benne biztos, hogy most érdemes mindenkinek ezzel próbálkoznia (például én sem fogok ilyesmibe kezdeni egyhamar). Persze, ha úgy érzed, hogy ez a te utad és megoldást jelenthet számodra a pillanatnyi helyzetben, akkor lelked rajta, vágj bele! Csak ne lepődj meg nagyon rajta, ha mégsem jön be, és ne halogasd sokáig, ha emellett/helyett is újabb alternatívát kell majd keresned.
Világszerte és Magyarországon is sok cég részben, vagy akár teljesen profilt vált most, hogy mentsék a menthetőt. Szállodák kínálnak albérletet, vagy alakulnak át idősotthonná, kórházzá, varrodák sorra álltak át ruhákról maszkok készítésére, cégek sora váltott étel és egyéb házhozszállításra, fine dining éttermek alakulnak gyorsétteremmé, vagy épp kórházi menzává.
Írtam nemrég egy fotós kollégáról, aki ételfutárnak ment, hogy a kieső bevételeket pótolja. Azóta több ismerős kolléga is követte a példáját és már korábban is írtam róla, hogy a buszvezetés is lehet alternatíva. Egyre többen választják járvány idején az egészségügyet is, hogy ha már úgyis veszélyben vannak, legalább segítni tudjanak és közben legalább valamennyi fizetést is kapnak érte. Talán egyik sem álommeló, de átmeneti és szükségmegoldásnak bárki számára jók lehetnek ezek is, vagy bármi hasonló. A kockázatokat és lehetőségeket persze mindenkinek egyedileg mérlegelnie kell.

Válogass az egyes témakörök között:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!