Vihet-e néző fényképezőgépet F1-re?

A belvárosi Nagy Futamon nem volt ilyen kérdés
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Megannyi sporteseménynél felvetődik ez a kérdés. Most hétvégén épp a Forma 1 Magyar Nagydíj aktuális, amit korábban nézőként és sportfotósként többször is volt lehetőségem fényképezni. Tavaly a koronavírus járvány szigorításai, idén adminisztrációs hiba és más program miatt marad ki. Az aktuális kérdés jogi oldala viszont sokkal összetettebb, mint gondolnánk.

Vihet-e néző fényképezőgépet a Puskás Arénába?
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Korábban írtam már a Puskás Aréna és az MLSZ fényképezőgép szabályozásáról, most a Forma 1 van soron. Egyik olvasóm kérdezte, hogy vajon beviheti-e a teleobjektívét a hétvégi Magyar Nagydíjra? Mivel úgy 15 éve magam is nézőként készítettem az első F1 fotóimat és több olvasótól is kaptam már az elmúlt években nézőként készített képeket arról, ahogy a pálya szélén dolgozom, azt gondolnám, hogy be lehet vinni a fényképezőgépeket. Én a verseny látogatói szabályzatából is ezt olvastam ki, de annak megfogalmazása kellően ködös, hogy segítségre szoruljon az értelmezésük.

Segítségért néhány napja a Hungaroring sajtó osztályához fordultam, akik azonban eddig nem válaszoltak a kérdésre. Persze érthető módon sok más ennél fontosabb dolguk lehet így a futam előtti hajrában, bár ez nem sokat segít azokon az olvasókon, akik szeretnék időben megtudni a választ, mielőtt a kapuból fordítják vissza őket, hogy nem mehetnek be hiába van jegyük…

Így készülnek a Forma-1 képek
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Olvasóm sem volt rest, keresett egy másik elérhetőséget a szervezőkhöz, ahonnan választ is kapott a kérdésére – bár azzal sem ő, sem az általam megkérdezett jogászok nem mentek sokra. Mondhatni nesze semmi, fogd meg jól. Nem csak az ügyfélszolgálati válasz, hanem a szabályozás is.

A hivatalos szabályzat így szól:

“A Rendezvény látogatója az eseménnyel kapcsolatban semmilyen hang-, kép-, audio-vizuális felvételt nem hozhat létre, nem tárolhat, nem rögzíthet, nem küldhet tovább és semmilyen információt vagy másfajta adatot, beleértve a hivatalos időmérést, eredményeket, teljesítményt, időjárást vagy versenyirányítási adatot nem tárolhat, nem rögzíthet vagy továbbíthat. Tilos a Rendezvény helyszínére minden olyan eszköz behozatala, amely a fenti cselekményeket lehetővé teszi. Személyes elektronikai eszközöket (köztük kamerát, mobiltelefont és más kézi kommunikációs eszközt) csak abban az esetben lehet a versenypályára bevinni, ha minden a Rendezvényen felvett, eltárolt felvételből származó vagy származtatható felvétel, adat, kép – beleértve fotót és álló képet – felhasználása kizárólag személyes/privát/nem kereskedelmi célra történik.”

Mitől profi egy fényképezőgép?
Részletekért katt a képre!

A Hungaroring értelmezési segédlete:

“Látatlanban nem tudjuk megmondani, hogy a bejáratnál lévő biztonsági szolgálat mennyire ítéli meg profi eszköznek a nagyobb teleobjektívet, de fennáll a lehetőség, hogy nem engedik bevinni, és ez az Ön kockázata.

Üdvözlettel,

Hungaroring csapat”

A tiltott tárgyak közt nem szerepel fényképezőgép
Szabályzatért katt a képre!

Értelmezés
A szabályzat azt írja, hogy minden kép rögzítésre alkalmas eszközt tilos bevinni. Később ennek ellentmondva azt írják, hogy mégis be lehet vinni, ha nem üzleti célra használják fel. Majd az ügyfélszolgálat azt mondja, hogy a biztonsági szolgálat önkényesen profi eszköznek minősítheti és megtilthatja a bevitelét – annak ellenére, hogy profi eszközről említés sincs a szabályzatban.
Azt legalább elismerik, hogy látatlanban nem tudják eldönteni, hogy mi felel meg a házirendjüknek. Pont ez a baj a házirendjükkel, hogy nem egyértelmű, így nem lehet eldönteni, hogy mi felel meg neki és mi nem.
A jogi helyzet biztos értelmezését persze most is, mint minden más esetben is a bíróság volna képes hosszas vizsgálódás után eldönteni. Ilyen ítéletről eddig nem tudok, pedig érdekes támpont lenne.

Mindig legyen nálatok füldugó!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Tanácsom
Az én értelmezésem szerint bármilyen kamerát be lehet vinni, csak kereskedelmi célra használni nem lehet a vele készült felvételeket. Ha a biztonsági szolgálat nem engedné, akkor mindenképp érdemes jegyzőkönyvet felvetetni az intézkedésükről és aztán kártérítésért perelni a rendezvény szervezőjét. Azzal ugyanis megkárosítják az érvényes jeggyel rendelkező nézőt, hogy a házirend zavaros intézkedéseinek szubjektív értelmezése miatt nem jut be az eseményre, amire jegyet váltott.
Sajnos ez valószínűleg egy költséges és hosszadalmas pereskedéshez vezetne. Viszont enélkül attól tartok, máshogy nem kapunk ennél egyértelműbb értelmezést a szabályzathoz.
Persze ha sikerül jogvita nélkül bevinni a fényképezőgépeket, az lényegesen egyszerűbben megoldja a kérdést, még ha nem is egyértelműsíti a jogi helyzetet.

Ti mit gondoltok erről a szabályozásról? Nektek mik a tapasztalataitok, nézőként mennyire tudtatok fényképezni Forma1-en? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Kiegészítés: Füldugót mindenképp érdemes vinni!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!