A láthatatlan napfogyatkozás – a felületes olvasás is elvakíthat, nem csak a napba nézés

Szuperhold egyszerűen nem létezik
Részletekért kat a képre!
Fotó: Antonio Cidadao/APOD

Sok helyen megírták, hogy gyűrűs napfogyatkozás lesz ma. Igaz is, csak látni nem fogjuk. Kicsit olyan becsapós ez a jelenség is, mint a szuperhold. Cikkeznek róla és még van is, csak nem pont az, aminek a címek alapján gondoljuk.

A címek azzal kecsegtetnek, hogy Magyarországról is látható a 2021. június 10-ei gyűrűs napfogyatkozás. Csakhogy aki nem olvassa tovább figyelmesen, pláne nem értelmezi a leírtakat, vagy nem nézi meg a témához kapcsolódó ábrákat, azt könnyen csalódás érheti ma délben. Mint a legtöbb helyen (ahol én láttam) leírják, a mai napfogyatkozás csak az északi sarkkör környékéről lesz tényleg gyűrűsnek látható. Magyarországról csupán nagyon kis részben fog látszani, hogy a Hold kitakarja a Napot. Több helyen több féle értéket is írnak erről. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook oldalán megjelent írásban az áll, a hold a Nap 0,75-3,8%-át fogja kitakarni. A Magyar Csillagászati Egyesület ábráján így néz ki.

A június 10-i napfogyatkozás maximális fázisa Budapestrõl nézve.
Részletekért katt a képre!
Forrás: MCSE

Csak északon látható a teljes gyűrűs napfogyatkozás?
Részletekért katt a képre!
Forrás: MCSE

Vannak, akiknek már ez is akkora mértékű csillagászati esemény, amivel érdemes foglalkozni. Aki csak a szalagcímeket olvasva olyan gyűrűs napfogyatkozást vár, ami csak Grönlandról látható, az Magyarországról kémlelve az eget, komoly csalódásra számíthat.

Akik viszont megfelelő távcsővel és pláne szakmai vezetésel követik az eseményeket, azok napfoltokban és egyéb csillagászati jelenségekben gyönyörködhetnek és akár az apró fogyatkozásnak is örülhetnek. A helyzet kulcsa, mint általában, hogy a várakozásaink összhangban legyenek a valósággal és a lehetőségeinkkel.

A jelenség pontosabb megértésében a Magyar Csillagászati Egyesület cikke segíthet, Facebook oldalukon pedig élőben közvetítik a jelensséget.

Ti mit gondoltok a gyűrűs napfogyatkozásról? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!