Benézte a Reuters Orbán képét – csúnyát bakizott a brit hírügynökség

Magyar Orbán román cikkben
Másfél óra múlva lecserélték a képet

A Budapest, Bukarest tévesztés rendszeres viszonylag rendszeres hiba a köznyelvben és a sajtóban is gyakran előfordul. De hogy még mindkét ország miniszterelnökét is Orbánnak hívják, az képes megviccelni az újságírókat.

A Reuters brit hírügynökségnek is sikerült a román miniszterelnök lemondásáról szóló cikkbe a román Ludovic Orban helyett a magyar Orbán Viktor fotóját betenni. A Foter.ro cikke szerint csupán másfél órával később sikerült a képet lecserélniük, mire már több online hírportál is átvette a hibás párosítást. A történetnek külön érdekessége, hogy a kép alatt az eredeti képaláírás jelent meg a cikkben, tehát minden olvasó láthatta, hogy rossz kép került a cikkbe, csak annak szerkesztőjének nem tűnt fel a hiba.

Végül Ludovic Orban képe került a cikkbe
Másfél óra múlva javították a hibát

A hibát nyilván egyszerű baki okozta. A Reuters magyarországi és román újságírói és fotósai, akik a helyi anyagokat leadják, biztosan nem vétettek volna ilyet, hiszen minimum a saját országuk politikusait jól ismerik. Csakhogy a leadott anyagokból a weboldalon megjelenő anyagokat egy központi szerkesztőség munkatársai szerkesztik. A szerkesztő nyilván csak annyit írt be az ügynökség képkeresőjébe, hogy “prime minister Orban”, aztán az első képet betette a cikkbe. Azt pedig már nem ellenőrizte, hogy melyik ország neve szerepel a név és titulus mellett a képaláírásban. Elvégre mennyi az esélye, hogy két (ráadásul szomszédos) ország miniszterelnökét pont ugyanúgy hívják?
Ezzel persze nem felmenteni akarom a szerkesztőt. Súlyos hibát vétett a könnyelműségével és erre nincs mentség.

Tévedés volt Steve Jobs 2008-as halálhíre
Részletekért katt a képre!
Fotó: MattDunham/Reuters

Ez persze nem az első és velhetően nem is az utolsó ilyen sajtóhiba és a Reuters történetében sem. Az egyre nagyobb hír éhségből és médiumok közti hírversenyből fakadó kapkodás sajnos egyre több hibát szül. Egy pár ilyenről már én is írtam korábban a blogon.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!