Halálos orvlövész találat a keresőn át

A Free Syrian Army fighter looks at his comrade as he gets shot by sniper fire during heavy fighting in the Ain Tarma neighbourhood of Damascus

Az orvlövész áldozatai
Fotó: Goran Tomasevic/Reuters

Rögtön azután, hogy a háború fotózás veszélyes munkáján merengve tegnap rákérdeztem, hogy meghalnál-e egy képért, a valóság rögtön egy különös történéssel szolgált, amiről a Reuters fotóriportere első kézből számol be nem csak képeivel mesélve a történtekről.

Goran Tomasevic Belgrádban született 1969-ben, 1996-ban külsősként kezdett a Reutersnek dolgozni a Milosevic ellenes tüntetések idején. Bagdadból tudósított az iraki konfliktus idején, Jeruzsálemben dolgozott az Izrael és Palesztína közti feszült idők egy jó részében, a Reuters fotósok vezetője volt Egyiptomban a felkelések idején és  jelenleg Szíriában fotózik a hírügynökségnek, amely 2003-ban és 2005-ben is az év fotósának választotta saját fotósai közül.

Free Syrian Army fighters take position just before they were hit by Syrian Army sniper fire during heavy fighting in the Ain Tarma neighbourhood of Damascus

Fotó: Goran Tomasevic/Reuters

Tudom, hogy a cím már megint egy kicsit becsapós, de pontosan ezzel a címmel jelent meg a brit hírügynökség blogján a fotós beszámolója a tegnapi drámai eseményekről, amiket szó szerint testközelből sikerült megörökítenie. Megrázó képei a Reuters nagy képes Full Focus galériájában láthatók. Alább pedig saját beszámolója:

“Két becsapódó lövedéket hallottam. A fényképezőgépem már előtte is erre a két szíriai lázadóra irányítottam. Hallottam a kiáltásukat és láttam, hogy az egyiket találat éri. Még élt, miközben fényképeztem, de meghalt, miközben odébb vonszolták.

A célpont közelében jól láttam, hogy homokzsákok és tankok vannak. Nem is figyeltem aztán a tankokra, mert fedezékbe kellett vonulnom. Kicsit visszahúzódtam, hogy megtaláljam a lehető legjobb helyet, ahonnan fotózni is tudok, és a legjobb védelmet is biztosítja.

Két felkelő volt mellettem és kettő az út túloldalán. Egy pár lövést hallottunk, ami tisztán kivehetően mesterlövész puskából származott, nem AK-ból, mivel egyesével érkeztek. Tisztán láttam a keresőben, ahogy eltalálja a felkelőt. A mellette levő társát is eltalálta, de ő fel fog épülni a gyomrát ért találatból.

Free Syrian Army fighters pull a fighter who was shot by sniper fire during heavy fighting in the Ain Tarma neighbourhood of Damascus

Fotó: Goran Tomasevic/Reuters

Miután társuk meghalt, a csapat visszavonult úgy 20-30 méternyit. Én fotóztam, ahogy a holttestet kivonszolják a tűzvonalból. A hasadék, amin át kellett préselni a holttestet nagyon szűk volt és nehezen tudták csak átvinni rajta. Miközben halott társukat próbálták elvinni, folytatódott a tűzharc.

A Free Syrian Army fighter fires a rocket propelled grenade (RPG) during heavy fighting in the Ain Tarma neighbourhood of Damascus

Fotó: Goran Tomasevic/Reuters

Egy tank is több lövedéket lőtt az épületre. A tetőt ért találattól törmelékek hullottak ránk. A felkelők tovább tüzeltek, a harc még órákig folytatódott. Komoly harc bontakozott ki, sok RPG-t használtak, és több helyen is csapást mértek. Néhány órányi heves harc után visszavonultak és tüzérségi tüzet nyitottak.

Az alapján, amit láttam, a harcok hullámzóak. A Szabad Szíria Hadsereg és a kormány erők közti frontvonalak elég nyilvánvalók. Mióta itt vagyok, a harcok lényegében házról-házra haladnak. Egy másik nap mellettem ért repesz találat egy felkelőt. A kormánycsapatok és a felkelők elég közel vannak hozzá egymáshoz, hogy kézigránátot dobáljanak egymásra. Hallani, ahogy kiabálnak egymással.

A wounded Free Syrian Army fighter cries after hearing that his friend died in a mission in the Ain Tarma neighbourhood of Damascus

Gyászoló rokonok, bajtársak
Fotó: Goran Tomasevic/Reuters

A frontvonalak elég egységesek. Egyik nap a kormánycsapatok foglalnak el néhány házat, másik nap a felkelők foglalják vissza őket, és ez így megy előre-hátra.

Sok féle környéket fotózok Damaszkusz környékén, úgyhogy folyamatosan hallom a légi csapásokat és a tüzérségi támadásokat. Ez megy itt folyamatosan.

Ne felejtsd el megnézni Goran Tomasevic képeit a Reuters Full Focus galériájában, ahol szinte folyamatában láthatod mintegy leperegni az eseményeket!

Kiegészítés: Idő közben az Index is elkészítette saját galériáját a Reuters képeiből, ezt a galériát is érdemes megnézni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!