Ma is sztrájk – a média nem sztrájkol(hat)

Korábbi vasutas sztrájk képe

Korábbi vasutas sztrájk képe
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ma ismét sztrájkol a BKV, sztrájkolok most én is: nem fényképezem a sztrájkolókat. Pedig elvben akár még egyet is tudnék érteni velük. Csak én olyan érdekes társadalmi csoportba – fotóriporterek – tartozom, ahol nincs mód sztrájkolni. Leginkább azért, mert ha a sajtó sztrájkol, az pont arról szólna, hogy senki nem tudná meg. Annak meg mi értelme lenne?

Persze jó kérdés, hogy a BKV, vasutas, postás, reptéri dolgozó és egyéb sztrájkoknak lesz-e valami eredménye. Több lett emiatt valakinek a fizetése? Megoldódtak emiatt a problémák? És a kedvenc kérdésem, ami ilyenkor eszembe jut: ha teljesítik a követeléseket, kedvesebbek lesznek az utasokkal, és pontosabbak a járatok? Nem mintha emiatt olyan sokat panaszkodnék erre, de azért van még hova fejlődni mindezekben, amik jó része a munkavállalókon múlik, nem a vezetőiken. Persze általánosságban a szolgáltató területeken ma Magyarországon elég sok kifogásolható dolog lenne, amik ellen mi nem sztrájkolhatunk…

…egyébként én támogatom a sztrájkolókkal (lehet, hogy mégis elmegyek csináni róluk pár képet?). Kapják meg a magasabb fizetést. Kapják meg az egészségügyi dolgozók is, a rendőrök is, a tűzoltók is, a bolti eladók, és általában véve mindenki. Mindenkinek fizessenek tisztességes, piaci béreket, amit a munkájuk valóban megér, és amiért hajlandók kedvesen, higgadtan és szakmailag korrektül dolgozni. És amilyen fizetés mellett az emberek nem akarják mindenből az olcsóbbat venni a boltban, hanem minőségi alapon döntenek. Olyan fizetést, ami mellett mindenki boldogan megveszi kedvenc filmeit, zenéit, hogy a zenészek, színészek is megélhessenek a szerzői jogdíjakból, és amiből mindenki boldogan ad borravalót minden más szolgáltatónak (nem csak a pizzafutárnak, nehogy legközelebb beleköpjön a kajába).
Más megoldás szerintem egy csomó problémára úgysincs. Az emberek bliccelnek a járműveken, lopják a zenét, nem vesznek újságot, sőt az Interneten és a tévében se hajlandók megnézni a reklámokat (de ez nem megélhetési vonzat), és garasoskodni kénytelenek mindennel amit vesznek, a kajával, a ruhákkal, mindennel. És mennyi mindenen változtatna pozitívan egy csapásra, ha mindenkinek a nyakába hullana a jólét. Mindenkinek jutna elég, és boldogan adna belőle másoknak.

Szilveszterkor elfelejtettem újévi kívánságot kitalálni, lehet ez? Hozzuk össze!

Kiegészítés: Úgy fest, hogy a BKV-nál a grafikusok nem sztrájkolnak – vagy nagyon rákészültek a sztrájkra – mert arra volt valakinek ideje, hogy a sztrájk infó oldalukhoz logót rajzoljon…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!