Kirúgott fotósok és újságírók nyílt levele

PLTopenLetterLassan két éve lesz, hogy a Pannon Lapok Társasága (PLT) ultimátumot intézett számos fotós és újságíró kollégához. Vagy elfogadták a kiadó egyoldalú szerződésmódosítását, vagy elbocsátották őket. Azóta az elbocsátott alkalmazottak közül többen is pert nyertek korábbi munkáltatójuk ellen, a kiadót pedig a Gazdasági Versenyhivatal is elmarasztalta más ügyek miatt. Mivel a német anyavállalat vezetésében is változás történt, az elbocsátott újságírók és fotósok egy része nyílt levélben fordultak a Funke Mediengruppe elnökéhez, Petra Grotkamphoz, melyet eljuttattak a magyar és német szakmai szervezetekhez, illetve Németország budapesti nagykövetségéhez is.

A nyílt levél szövege:

Tisztelt Petra Grotkamp Elnök Asszony!

Magyar újságírók és fotósok vagyunk, akik szeretjük a szakmánkat. Korábban mindannyian a magyar PLT Lapcsoport (Funke Mediengruppe) valamelyik megyei napilapjánál dolgoztunk. Szerettük a munkánkat, mindannyian felsőfokú szakképzettséggel rendelkező szakemberek vagyunk. Sajnos, ma már el vagyunk távolítva a munkahelyünkről, így néhányan kénytelenek voltunk munkaügyi pert indítani a lapcsoport ellen. Eddig 4 ítélet van, és mind a négy perben a PLT lett jogerősen elmarasztalva , valamint további három per van folyamatban. 2013 év nyarán az összes (14 fő) fotóriportert új munkaszerződés elé állították,melyben az addigi kb. 800-900 euró közötti havi fizetését 400 euróra kívánta a vezetőség csökkenteni, de ezt is egyoldalúan, mindenkor módosíthatóvá tették. 2014 évben pedig a Veszprémi Naplótól távolítottak el 10 fő újságírót. A Fejér Megyei Hírlap újságírói ugyanolyan 50-70%-os bércsökkentéssel járó munkaszerződés módosítást kaptak, valamint tapasztalt,képzett újságírókat kívántak eltávolítani. Úgy gondoljuk, vállalhatatlan ez az irány, amelyet a PLT ügyvezetése jelenleg képvisel a magyar sajtópiacon.

  • Tudomásunk szerint http://www.napigazdasag.hu/cikk/26057 a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 755 millió forintra büntette a PLT-t, mert a többi megyei lapkiadóval kartellezett. Szabó Miklós jelenlegi ügyvezető akkor még az Inform Média (új nevén Russmedia) vezetőjeként, Kázmér Judit pedig a PLT ügyvezetőjeként látta el kézjegyével ezeket a szerződéseket. Németországban egy ilyen eset következmények nélkül maradna?
  • Támogathatónak tartják, hogy az ügyvezetés a munkatársakra megalázó és aljas szerződésmódosításokat erőltet, az újság főszerkesztői fölé egy politikai felettest (komisszár) alkalmaz magas fizetésért,miközben akik nem voltak hajlandóak aláírni a megalázóan alacsony havi fizetésről szóló munkaszerződést,azokat eltávolították, függetlenül attól,hogy szakszervezeti tisztségviselők is voltak közöttük? A lényeg: a tartalomkészítők kevesebb pénzért dolgozzanak úgy, hogy a PLT bármikor, bármit egyoldalúan megváltoztathat és megvonhat. A szerződés szerint, a havi alapkereset kb. 400 Euró,mely bármikor csökkenthető!
  • Nem tartják aggasztónak, hogy a PLT sorra bukja el a munkaügyi pereket? Biztosíthatjuk Önöket: mi nem engedünk az igazunkból, folytatjuk a bírósági eljárásokat, amennyiben más lehetőségünk nem lesz, és erre biztatunk minden kollégát is.

Csak reménykedünk tisztelt Elnök Asszony hogy rövid levelünk megértésre talál és esetleg megteszi a lépéseket a jelen helyzet jobbítása érdekében. Kívánunk önnek és csapatának sikerekben gazdag munkát a jövőben.

Szabó László     Nagy Norbert     Lázár Zsolt     Pál-Nagy Szabina     Boda András
fotóriporter    fotórovat vezető   fotóriporter     online szerkesztő        újságíró

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!