Így néz ki egy 10K felbontású time-lapse videó

Ha már annyit emlegettem mostanában a fényképezőgépek felbontás háborúját és a videózásban egyre többet emlegetett 4-5K felbontásokat, íme egy szemléletes 10K videó Rio De Janeiroból.

Joe Capra 10K felbontású time-lapse videót készítet, a Phase One IQ180 digitális hátfalával Rio De Janeiroban készített képeiből. Mivel a 80 megapixeles, vagyis 10328×7760 felbontású fotóknak a FullHD felbontás mindössze 14%-át teszi ki, ezért azzal indít, hogy a teljes képet megmutatja az 1080p videóban, de aztán 50%-os és a 100%-os nagyításokat is mutat.
Mint a filmecske Vimeo oldalán írja, az egyes képeket utólag korrigálta valamelyest, de semmilyen zajszűrést, vagy egyéb komolyabb beavatkozást nem alkalmazott, viszont a h264 videó tömörítés elég sokat rontott a minőségen. A videó célja megmutatni a 80 megapixeles felbontásban és a középformátumban rejlő lehetőségeket és hogy mennyi mindent lehet az utómunka során kezdeni ezekkel a felvételekkel. Például a készítő szerint akár 8-10 féle képkivátás is kijön egyetlen nagy felbontású snittből.

Kiegészítés: A felvétel egyébként elég sok érdekes kérdést vet fel a személyiségi jogok és adatvédelem kapcsán is, de ebbe most bele sem megyek inkább…

10328×7760 – A 10K Timelapse Demo from SCIENTIFANTASTIC on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!