Nem Orbán Merkel kézcsókja az igazán érdekes

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Engem egy egészen más aspektusa érdekel annak, ahogyan Orbán Viktor tegnap Angela Merkel kancellárt fogadta. Nem az foglalkoztat, hogy ez vajon diplomáciai hiba, kedves gesztus, vagy udvariatlanság volt, hanem hogy a sajtót miért kellett kizárni a vendég üdvözléséről?

A kézcsók érdekes, de nem a legfontosabb
Több helyen is fejtegetik, hogy diplomáciai hiba, a protokoll megszegése, vagy csak az udvarisság jele volt Orbán Viktor tegnapi üdvözlő kézcsókja (HVG, Hír24, Bors, Barok Eszter, Népszabadság, stb).
Míg a Népszabadság arról készített galériát, hogy Orbán Viktor ki mindenkinek csókolt már kezet – és hogy neki is csókoltak már kezet, addig a 444 válogatása azt mutatja be, hogy nem Orbán Viktor volt az első politikus és valószínűleg nem is az utolsó politikus, aki kezet csókolt Merkelnek és feltehetően a korábbi esetekben is sokan alaposan kielemezték, hogy diplomáciailag hogyan is kell értelmezni ezt a gesztust. Én most nem is ezzel akarok foglalkozni, mert mások megtették helyettem.

Fogadás a sajtó kizárásával
A tegnapi kézcsóknak egy sokkal érdekesebb aspektusa, hogy a kancellár érkezése és a fogadás pillanata nem volt sajtónyilvános, így azon csak a kormányő saját fotósai (kormany.hu), a közmédia (MTI, MTV) és a német delegációval érkező hivatalos fotós(ok) vehettek részt, míg a magyar és nemzetközi sajtót nemhogy a fogadás helyszínére, a Parlament főlépcsőjéhez nem akarták odaengedni, de még a lezárt Kossuth térre sem lehetett bemenni, míg a delegáció el nem tűnt az épületben.
Mindez azért különösen érdekes megoldás, mert a külföldi vendég érkezése szinte mindenhol a sajtónyilvános program szokott lenni és ezt még Magyarországon sem szokták általában a sajtó elől elzárni és ez nem csak a korábbi kormányok gyakorlatára érvényes, hiszen néhány kivételtől eltekintve a jelenlegi magyar kormány vendégeinek érkezését is lehetett eddig fényképezni, függetlenül attól, hogy katonai tiszteletadással kísért hivatalos látogatásról van szó, vagy az ünnepélyes csinnadrattát mellőző nem hivatalos látogatásról, mint most.
A sajtó kizárására már csak azért sincs igazán ok, mert a felújított Kossuth téren igazán nincs helyszűke, hogy ne lehessen a sajtó képviselőit elhelyezni, ami a sajtónyilvánosság kizárásának fő érve szokott lenni. Igaz ugyan, hogy arra George W. Bush 2006-os budapesti látogatása óta nem emlékszem, hogy a nagy sajtóérdeklődés miatt a főlépcsőnél sajtódobogókat építettek volna a fotósok és operatőrök számára. Pedig ez bevett szokás a hasonló eseményeknél.

Az is érdekes, hogy Merkel kancellár szájából pont az Andrássy Egyetemen hangzott el, hogy a sajtótól nem kell félni. Az egyetemen zajló programjára ugyanis csak újságírókat engedtek be a szervezők, de ott sem fotókat, sem videófelvételt nem készíthetett egyik médium sem (beleértve a közmédiát is), kizárólag az egyetem saját felvételeit lehetett a sajtóban használni. Ez ha nem is a sajtó teljes kizárása, de azért jelentős korlátozás, ami felvet érdekes kérdéseket.

MTI képek Merkel érkezésérőlZöld keret jelzi az ingyen kiadott fotókat

MTI képek Merkel érkezéséről
Zöld keret jelzi az ingyen kiadott fotókat

Ha már van kiváltság, akkor miért nincs ingyen?
Nem túl népszerű, de azért nem is ismeretlen a sajtó világában, hogy egyes hivatalos médiumok kiváltságot (szaknyelven pool) kapnak és vagy szabadabban mozoghatnak másoknál, vagy akár kizárólagosan tudósíthatnak bizonyos helyekről, de ezt általában csak olyan helyen alkalmazzák, ahol fizikaliag nem megoldható több médium jelenléte. Ilyenkor azonban a kiváltságot élvező orgánum köteles kiadni minden így készült anyagát mások számára is.
A magyar közmédia megoldása azonban elég szokatlan, mivel a kizárólagosságuk révén készült képeknek csak egy kisebb részét tették ingyenessé. Az üdvözlésről kiadott tíz képből mindössze kettőt használhat bármelyik lap MTI előfizetés nélkül, a többihez csak díj ellenében lehet hozzájutni, miközben a fotózás lehetőségét a szervezők csak a közmédia számára biztosították.
Ezzel szemben a Merkel kancellár Andrássy egyetemen zajlott programjáról átvett képeket az MTI mind ingyen hozzáférhetővé tette – ahogyan az elvárható volna saját képeik esetében is, hiszen a közmédia ugyanolyan kiváltsággal rendelkezett. Ez nem jelentene megoldást arra, hogy senki más nem fotózhatott és forgathatott a helyszínen, sőt az ingyenes MTI szolgáltatást sem teszi semmivel elfogadhatóbbá, de ha már kiváltságos helyzetben van az MTI, akkor így lenne etikus(abb) eljrániuk.

A sajtó korlátozása viszont nem kizárólag magyar sajátosság, mint arról korábban írtam, az amerikai sajtó is rendszeresen nehezményezi, hogy az Obama kormány nem nagyon hagyja őket tudósítani az elnök programjairól.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!