1992 óta ezer újságíró halt meg

Ezer áldozat 21 év alatt

Ezer áldozat 21 év alatt

Kereken ezer újságíró veszítette életét munkája során, mióta a CPJ újságírók védelmét szorgalmazó szervezet elkezdte 1992-ben regisztrálni a szakma áldozatait.

Mint a szervezet honlapján írják, a szerdán Egyiptomban megölt Mick Deane lett az ezredik újságíró, akinek a munkája során történt halálát a CPJ dokumentálta. Válogatásuk az áldozatok portréiból nem csak tisztelgés az elhunytak előtt, hanem emlékeztető is, hogy milyen komoly áldozatokat igényel a független újságírás.

Ezek az újságírók, fotóriporterek, operatőrök, producerek és szerkesztők a világ minden táján a hírek szabad áramlásán dolgoztak és a tudósításuk során, vagy abból kifolyólag lelték erőszakos halálukat. Néhányuk harc vagy polgári felkelés véletlen áldozata lett, de többségüket kiszemelték és szándékosan meggyilkolták. Haláluk tragikus, de az életük, amit az igazság keresésével és a hatalommal szembeforduló népszerűtlen állásfoglalással töltöttek, mindenképpen inspiráló. A CPJ 1992-ben kezdte el részletesen dokumentálni az újságírók halálát, amit az oldalukon működő adatbázisban lehet elérni.

Kutatásuk azt mutatja, hogy egy ideje minden hétre jut egy megölt újságíró. Az ezer megerősített, munkával kapcsolatos újságíró áldozat mellett a CPJ többszáz másik újságíró halálát is dokumentálta, akik tisztázatlan körülmények között haltak meg. A szervezet folytatja ezeknek a haláleseteknek a felderítését is.

Kiegészítés: 2014 végére 1100-ra nőtt a ’92 óta megölt újságírók száma.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!