Újabb újságíró áldozat munka közben

THAILAND/

Muramoto munka közben
Fotó: Reuters

Ezúttal Bangkokban, a kormány ellenes lázadások filmezése során vesztette életét a Reuters egy japán származású munkatársa, Hiro Muramoto operatőr. A japán kormány Muramoto halálának azonnali kivizsgálását követelet. Mivel a felkelések során mind a katonák, mind a tüntetők egyaránt felfegyverkeztek, egyelőre ismeretlen, hogy a halálos sebet melyik oldalhoz tartozók ejtették.

Az újságírókat védő CPJ szervezet – ahogy az tőle elvárható – ebben az esetben is vizsgálatot vár a Thai kormánytól, és megoldást arra, hogy a zavargásokról tudósító újságírók életét és testi épségét megóvják.

THAILAND-REUTERS/VIDEO

Az egyik utolsó tudósítás képe
Fotó: Reuters

A negyvenhárom éves Muramoto 15 éve dolgozott a Reuters hírügynökségnél, melynek tokiói irodája küldte Bangkokba, hogy segítsen a zavargásokról tudósítani. A Tahiföldi eseményekről a Boston Globe nagy képei számolnak be.
Az eddig húsznál több halálos áldozatot követelő összecsapásokra azután került sor, hogy a miniszterelnök szükségállapotot hírdetett ki, és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva zavarni kezdték a felkelők pártján álló PTV adását, és több tucat weboldal működését.
A PTV az utcai harcok során cenzúrázva működött, de arról nem érkezett hír, hogy a nemzetközi sajtót cenzúrázták volna. Az állami ellenőrzés alatt álló tévének viszont megtámadták egy közvetítő kocsiját és elkergették a tudósítóit.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!