Ingyen nézhető a Vad Magyarország

VadMagyarorszag-sasKarácsonyi meglepetésnek sem utolsó a méltán népszerű magyar természetfilm rendezőjétől, hogy bárki számára ingyen elérhetővé tette remek alkotását a Vad Magyarország – A vizek birodalma című filmet.

Ingyen elérhető a neten
A filmből eddig is előfordultak a neten hosszabb-rövidebb részletek, illetve kalóz felvételek is.  Török Zoltán rendező azonban november végén teljes egészében feltöltötte az 52 perces természetfilmet a YouTube-ra, ahol eddig nagyjából 16 ezren nézték meg és bárki bármikor ingyen megnézheti akár HD minőségben is. Mint elárulta, hamarosan a Vimeora is felkerül, mivel az a rendszer egy kicsit jobb minőségű tömörítéssel dolgozik.

Legális torrenttel a még jobb minőségért
A minőségre igényes rendező azonban azokra is gondolt, akik nem érik be a netes streamelés minőségével. Az eddig terjedő – jobbára TV-ből felvett – kalóz kópiák helyett az eredetiről maga készített egy jobb minőségű kópiát, amit elérhetővé tett a torrent oldalakon is és jogtulajdonosként nem csak engedélyezi, hanem kifejezetten bátorít mindenkit, hogy töltsék le és terjesszék a filmet, hogy minél több emberhez eljuthasson.

VadMagyarorszagDVDAdó forintokból mindenkinek
A rendező nem mindennapi lépését az inspirálta, hogy a film részben állami (NKA) támogatásokból készült és a készítés költségei megtérültek. Nem csak a tévékben, hanem több alkalommal moziban is nagy sikerrel vetítették és én is írtam róla, hogy a DVD-k is rendkívül gyorsan elfogytak. A jogtulajdonos a film vetítését eddig is ingyen engedélyezte mindenkinek, aki maga sem szedett a vetítésért belépőt. Ma már azonban annak sincs semmi akadálya, hogy mindenki otthon élvezhesse akadálytalanul és térítés mentesen.
Aki viszont ajándékba szánja karácsonyra, az a saját készítésű DVD helyett akár megvásárolhatja DVD-n is a Fővárosi Állat és Növénykert ajándékboltjában még kapható korongokat – azonban, ha ezek elfogynak, akkor már nem lesz utánpótlásuk.

Csak magyar nyelven
Sajnos a filmet csak magyar nyelven élvezheti a közönség, pedig biztos, hogy külföldiek is örömmel néznék. Az angol változat szövege azonban teljesen eltér. Nem csak más a szöveg, de máskor és másról is beszél a narrátor, mivel a külföldi nézőknek sok mindent el kell magyarázni, ami a magyarok számára közismert, így nem igényel különösebb kifejtést. Ezért sajnos nem elég csak feliratozni, ami utólag is könnyű szerrel feltölthető lenne a videó alá. Az angol változatnak azonban más cégek kezelik a szerzői jogait, így azt nem lehet feltölteni az Internetre. Azért a film csodálatos képsorai még a nyelvi nehézségek ellenére is garantált szórakozást jelentenek akár magyarul nem tudóknak is.