Ingyen nézhető a Vad Magyarország

VadMagyarorszag-sasKarácsonyi meglepetésnek sem utolsó a méltán népszerű magyar természetfilm rendezőjétől, hogy bárki számára ingyen elérhetővé tette remek alkotását a Vad Magyarország – A vizek birodalma című filmet.

Ingyen elérhető a neten
A filmből eddig is előfordultak a neten hosszabb-rövidebb részletek, illetve kalóz felvételek is.  Török Zoltán rendező azonban november végén teljes egészében feltöltötte az 52 perces természetfilmet a YouTube-ra, ahol eddig nagyjából 16 ezren nézték meg és bárki bármikor ingyen megnézheti akár HD minőségben is. Mint elárulta, hamarosan a Vimeora is felkerül, mivel az a rendszer egy kicsit jobb minőségű tömörítéssel dolgozik.

Legális torrenttel a még jobb minőségért
A minőségre igényes rendező azonban azokra is gondolt, akik nem érik be a netes streamelés minőségével. Az eddig terjedő – jobbára TV-ből felvett – kalóz kópiák helyett az eredetiről maga készített egy jobb minőségű kópiát, amit elérhetővé tett a torrent oldalakon is és jogtulajdonosként nem csak engedélyezi, hanem kifejezetten bátorít mindenkit, hogy töltsék le és terjesszék a filmet, hogy minél több emberhez eljuthasson.

VadMagyarorszagDVDAdó forintokból mindenkinek
A rendező nem mindennapi lépését az inspirálta, hogy a film részben állami (NKA) támogatásokból készült és a készítés költségei megtérültek. Nem csak a tévékben, hanem több alkalommal moziban is nagy sikerrel vetítették és én is írtam róla, hogy a DVD-k is rendkívül gyorsan elfogytak. A jogtulajdonos a film vetítését eddig is ingyen engedélyezte mindenkinek, aki maga sem szedett a vetítésért belépőt. Ma már azonban annak sincs semmi akadálya, hogy mindenki otthon élvezhesse akadálytalanul és térítés mentesen.
Aki viszont ajándékba szánja karácsonyra, az a saját készítésű DVD helyett akár megvásárolhatja DVD-n is a Fővárosi Állat és Növénykert ajándékboltjában még kapható korongokat – azonban, ha ezek elfogynak, akkor már nem lesz utánpótlásuk.

Csak magyar nyelven
Sajnos a filmet csak magyar nyelven élvezheti a közönség, pedig biztos, hogy külföldiek is örömmel néznék. Az angol változat szövege azonban teljesen eltér. Nem csak más a szöveg, de máskor és másról is beszél a narrátor, mivel a külföldi nézőknek sok mindent el kell magyarázni, ami a magyarok számára közismert, így nem igényel különösebb kifejtést. Ezért sajnos nem elég csak feliratozni, ami utólag is könnyű szerrel feltölthető lenne a videó alá. Az angol változatnak azonban más cégek kezelik a szerzői jogait, így azt nem lehet feltölteni az Internetre. Azért a film csodálatos képsorai még a nyelvi nehézségek ellenére is garantált szórakozást jelentenek akár magyarul nem tudóknak is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!