Száműzettek a fotóblogok a kontentkirályságból

Kontentkirályság fotóblogok nélkül

Kontentkirályság fotóblogok nélkül

A Goldenblog versenyen már tavaly sem volt önálló fotóblog kategória, az ilyen blogokat (és egyéb fotó megosztásokat, albumokat, gyűjteményeket) a festményekkel, grafikákkal, képregényekkel, karikatúrákkal és más vizuális művészeti alkotásokkal közös PopArt kategóriában lehetett nevezni. Ezt sok fotós már akkor nehezményezte, különösen annak fényében, hogy a zsűri által kiválasztott tíz legjobb PopArt blog között mindössze három fotóblognak mondható volt – köztük a korábban egyszer már kategória díjat nyert, ám azóta megszűnt Spottr.

Nincsenek többé fotóblogok
Az ezévi Goldenblog jelmondata a kontentkirályság, ami nyilván a régi mondásra utal, amivel a blogoszférát divat jellemezni: “Content is King”, vagyis “A tartalom a király”. Az idén meghirdetett versenyen viszont már egyáltalán nincs sem fotóblog, sem egyéb vizuális alkotásokat fogadó kategória. A hagyományosnak mondható Közélet, Business, Gasztro és Tech+Tud kategóriák mellett idén újdonság a Gyerek és a Pszichológia. A szervezők magyarázata szerint ebbe az utóbbi kategória várják a “párkapcsolattal, önismerettel, lélektannal foglalkozó szakmai és személyes blogokat”.

Így változtak a kategóriák

Így változtak a kategóriák

Aki kimarad az lemarad
Nem csak a fotóblogoknak nincs megfelelő kategória, a kultúra is kiszorult a kategóriák közül, az életmód idén leszűkült a gasztronómiára, számos más témakört kilőve és a korábban alternatívát kívánó, bár egyre zavarosabbá váló Egyéb blogok kategória sem létezik már. Ugyan a szervezők azt igérik, hogy aki nem talál saját blogjának megfelelő helyet, annak segítenek a kategorizálásban, a nekem küldött válaszukból (alább elolvashatod) még a kategóriáknál is egyértelműbben úgy fest, hogy nem minden blog számára lesz megfelelő hely. Ha pedig nem sikerül megfelelő, vagy legalább összeférhető kategóriát találni, akkor nem tudsz nevezni vele a versenyre.
A fotóblogok többsége pedig nem nagyon tűnik egyik kategóriába sem besorolhatónak. Akik csak közéleti, gasztro, vagy esetleg természetfotókat készítenek, esetleg csak a saját gyerekeiket fényképezik, azok még talán beleférnek a jelenlegi kategóriák valamelyikébe. Viszont az ilyen fotóblogok legfeljebb nehézkesen vehetik csak fel majd a versenyt a megannyi szakmai bloggal. A fotóblogok közönségszavazásán rendre vezető esküvő fotósok blogjai pedig a Pszichológia blogok között legalább olyan közegidengenül hatnak majd, mint a Business kategóriában, ahova a fotózással foglakozó szakmai blogok már korábban átkerültek – az én blogom is itt lett többször döntős.

Kategóriák 2014-re

Kategóriák 2014-ben

Sablon levélben nincsen válasz
Gondoltam, hogy hallgattassék meg a másik fél is, ezért feltettem a kérdést a szervezőknek, hogy miért kerültek ki a fotóblogok az idei kategóriák közül és mit tanácsolnak sok más műfaj között a fotóbloggereknek. Azt is megírtam nekik, hogy nem azért kérdezem, mert engem érint, hanem mert írni akarok a problémáról, ami a blogom sok olvasóját érintheti. Az alábbi sablon levélnek tűnő választ kaptam, ami szerintem nem felel a feltett kérdésre, de nem lepne meg, ha más is csak ennyit kapna. Ha neked mást válaszoltak, akkor írd meg kommentben!

“Tisztelt Blogger!

Köszönjük a több éves érdeklődést, örömmel találkozunk régi ismerősökkel.
Az idei kategóriák kiválasztásánál figyelembe vettük az elmúlt évek alapján felmerült igényeket, nevezési arányokat.
Ez alapján döntöttünk a hat kategória mellett, ahol vannak visszatérő és új kategóriák is. Van olyan, ami szerepelt a tavalyi évben, de pontosítottuk, szűkítettük a könnyebb és igazságosabb elbírálás miatt.
Ebben az évben azoknak a bloggereknek is szerettünk volna kedvezni, akik eddig nem tudták megmutatni magukat.
A változtatásokkal igyekeztünk frissíteni, de ez azt is jelentheti, hogy van, aki most nem tud nevezni.
Bízunk benne, hogy ezek a bloggerek megértik a helyzetet, és jövőre, a következő versenyen csatlakoznak hozzánk.”

Te mit gondolsz a Goldenblog újabb kategória átalakításáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!