Ne lopd el a válogatásomat

Jogos kérés, csak egy kicsit furcsán jön ki

Jogos kérés, csak egy kicsit furcsán jön ki

Teljesen jogos kérés, hogy ne lopjuk a másik blog szerzői jog védett tartalmát. Maximálisan egyetértek vele, hogy ha már megteszik, akkor az a minimum, hogy linkeljük, ahol megtaláltuk az értékes tartalmat, amit másokkal megosztunk.
Csak azért ironizálok rajta, mert valahogy cinikus, hogy a korrektséget kérő szerző maga sem a saját elvárásai szerint jár el, hiszen ő sem linkeli, hogy hol találta az általa felhasznált képeket.

Mint a ManzárdCafé szerzője írja:

“Igazán örülök, hogy sokakat megihletett a posztom, de szépen kérek mindenkit, aki a saját oldalán sajátjaként teszi közzé, hogy legalább forrásként tüntesse már fel a bejegyzésem linkjét! A poszt ötlete, a téma sajátom, a képeket magam kerestem, válogattam és tüntettem fel rajtuk a készítők nevét vagy elérhetőségét. Ráadásul az egésznek apropója, lényege, mondanivalója is volt/van…Nekem 1 nap munkám van benne, azoknak az eyecandy blogoknak, akik minden nélkül átveszik, kábé fél perc. Tiszteljétek már meg a munkámat 1 linkkel! Hálás köszönet!”

Csak hát maga a szerző sem linkeli a válogatáshoz használt képek eredetijét a Flickren. A legtöbb képre ráírta a készítő nevét, vagy már a készítő megtette. Némelyikre (13-ra az 55 képből) a blogger a forrás linkjét is ráírta, de ugye egy rutinos blogger nem gondolja egyenértékűnek az általa mástól kért közvetlen, kattintható linkelést az általa alkalmazott képre írt URL-el, amit a látogatónak magának kell begépelnie, hogy felkereshesse a forrást. Sőt a Főszerkesztők Fórumának forrásmegjelölés ajánlása azt is kihangsúlyozza, hogy ne csak a forrás főoldalát linkeljük, hanem a konkrét tartalmat, amit felhasználunk – jelen esetben ugye magát a képet.
Egyébként több kommentelő is jogosan érdeklődött a bejegyzés alatt, hogy a kevésbé egyértelmű képek hol készültek. Némelyikre válaszolt is a szerző, de mennyivel elegánsabb lett volna eleve odaírni a képek alá, vagy csak annyit írni, hogy további részletek a képre kattintva.

“Lopni csak a tulajdonostól lehet, az elkobzótól nem.” – V, mint vérbosszú

A linkelést egyébként még a Creative Commons licencek is mind elvárnák online felhasználás esetén, de a kérdéses képek között nem csak Creative Comons képek vannak, hanem jogvédettként megjelöltek is. Így eleve nem is használhatná őket a blogger a készítő engedélye nélkül…de ha már ő maga elvárja, hogy linkeljék az alkotását, akkor ő is igazán linkelhetné másokét – mellesleg kevesebb munkát is jelentene a blogban linkelni a képeket, mint rávízjelezniazokra a címet. Persze már az is nagy dolog, hogy legalább nem a saját vízjelét tette rá, mint sok másik oldalnak szokása.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!