Robert Capa kapcsolata a fürdőkáddal

Fotó: Myron Davis/Magnum Photos

Fotó: Myron Davis/Magnum Photos

Robert Capa közismerten különleges kapcsolatot ápolt a fürdőkáddal. De ez a hétköznapi tárgy a legtöbb fotósban különleges emlékeket ébreszt, bár nem ugyanazért, amiért Capa kapcsán emlegetni érdemes.

A Nemzeti Múzeum Capa kiállításán a fürdőkádnak valami egészen más funkciója van, mint a legtöbb fotós gondolná. Miután a tárlat felvonultat fényképtávírót és tábori fotólabort, talán a fürdőkád is a saját fürdőszobánkban berendezett fotólabort idézi elsőre. Talán még akkor is, ha ismerjük Capa izgalmas élettörténetét. Persze ma már remélhetőleg elmegy a kiállításra az a generáció is, akik már nem emlékeznek rá, hogy volt olyan idő, mikor PhotoShop és különösen LightRoom helyett még darkroomot, vagyis sötétkamrát használtunk a képek előhívására. Amit sokan jobb híján a fürdőszobában rendeztünk be magunknak – hol otthon, hol egy szállodában, ha épp úton volt valaki.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Idézettel dekorált fürdőkád a kiállításon
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Pedig Capa életében valami egészen másért volt fontos szerepe a fürdőkádnak. Ezt sokan tudják is róla, főleg mióta szinte naponta szembejön ez a most is elővett kép. De amíg nem szembesülünk vele a kiállítás rendkívül szellemesen tálalt módján, addig nem biztos, hogy a Capa kiállításon elsőként ez ugrik be mindenkinek a fürdőkádról és nem a fürdőszobában berendezett fotólabor. Szerintem a kiállításon remekül használják ezt a nem mindennapi tárgyat és a felületére egyik oldalon angolul, másikon magyarul kiragasztott Steinbeck idézetet:

“Ugyancsak ennek kapcsán fedeztem fel Capa természetének egy kellemetlen vonását, s úgy tartom helyesnek, hogy itt mindjárt közreadjam, hátha akad olyan fiatal nő, aki esetleg fontolóra venné Capa házassági ajánlatát. Capa egy vízidisznó. Sajátos módszere van: fölkel, beveszi magát a fürdőszobába, és teleereszti a kádat. Belefekszik a fürdővízbe, és addig olvas, amíg el nem álmosodik, s ekkor mindjárt el is alszik. Ez reggelente két-három órát is igénybe vesz, és nem nehéz kitalálni, hogy míg ő odabent tanyázik, a fürdőszoba nem használható komolyabb célokra. Közszolgálatnak tartom megosztani ezt az információmat Capáról. Két fürdőszobával Capa elbűvölő, kedves, jó kedélyű útitárs. Egy fürdőszobával viszont nem más, mint…” – John Steinbeck

A kádban ülő Capa képét Myron Davis készítette és a Mai Mano Ház blogján, illetve az Index Robert Capa Nagykép válogatásában is megtalálható, a szöveg pedig John Steinbeck Orosz napló című könyvében jelent meg.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!