Amikor a csecsen elnök lopja el a fotódat

Herbert Schroer

Herbert Schröer képe Kadyrov Instagramján

Egyre érdekesebb helyezteket produkál a közösségi fotó megosztás és sajnos már a közjogi méltóságok is visszaélnek mások alkotásaival.

Mint a Dva Photo, a PetaPixel és a The Moscow Times is megírta, érdekes dolgot tapasztalt egy holland fotós. Herbert Schröer gépészként dolgozik és mellette hobbiból fotózik. Képeinek egyik kedvelője írt neki, hogy hegyen legelésző birkákról készített egyik képét a csecsen államfő Instagramján látta viszont.
Instagramon közzétett képét nem más nyúlta le, mint a csecsen elnök, Ramzan Akhmadovich Kadyrov használta fel saját Instagramján – természetesen a fotós engedélye vagy feltüntetése nélkül. Instagramon és Twitteren cinikusan azonnal közzétette, hogy “Szent sz@r!!! A csecsen elnök ellopta egy Instagram fotómat és tett rá egy szűrőt.”

Fotó: Herbert Schröer/Instagram

Fotó: Herbert Schröer/Instagram

Az elnök azóta törölte a képet és az ügyből nem lett komolyabb jogvita. Így aztán költői kérdésként vetődik csak fel, főleg nyugati fotós oldalakon, hogy vajon mit lehet ilyen helyzetben tenni? A törvények persze még csecsenföldön is egyértelműek lennének, de az már kérdéses, hogy arrafelé mennyire lennének érvényesíthetők, különösen Kadyrov elnökkel szemben, aki a térség legtehetősebb emberének hírében áll, és szó szerint saját magánhadserege van.
Az orosz tartomány elnöke egyébként a közelmúltban robbant be a közösségi médiába. A NewMedia Rock Stars és a Huffington Post is elismerően írt nemrég az elnök közösségi média aktivitásáról.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!