Golyóálló mellényre gyűjt a magyar szabadúszó

Fotó:  Ester Meerman

Fotó: Ester Meerman

A külföldön igen népszerű crowdfunding, vagyis közösségi finanszírozáshoz folyamodott a most épp egyiptomból tudósító szabadúszó, Jászberényi Sándor.

Az újságíró arrafelé egyre inkább rászorul a védőfelszerelésre, amit a szabadúszóknak ugyanúgy maguknak kell biztosítaniuk, mint a munkavégzés bármely más eszközét. Szabadúszónak lenni azt jelenti, hogy nem vagy egyik cég alkalmazottja sem, nem fizetik a munkához és az életbenmaradáshoz szükséges dolgokat, még csak az sem biztos, hogy az elkészült anyagodat megveszik, ha egyáltalán sikerül túlélned a munkát.
Jobb esetben egy-egy anyagra, vagy munkanapra előre leszerződik veled egy újság, vagy hírügynökség, ha jók a kapcsolataid és tudják, hogy mire is van szükségük. De sokkal gyakoribb, hogy a független fotósok a saját felelősségükre készítenek anyagokat, amit aztán vagy el tudnak adni, vagy nem. Vagy megéri az anyagi és egyéb befektetést, vagy nem.
Magyar és külföldi lapok egyaránt inkább költséghatékonyság miatt spórolnak külsős anyagokon, addig a külföldi lapok pont azért, hogy ne ösztönözzék a szabadúszókat megfelelő intézményi és biztonsági háttér nélkül az életük kockáztatására.

Jászberényi Sándor könyve

Jászberényi Sándor könyve

Mint azt az Átlátszó.hu a napokban közzé tette, a magyar újságíró, Jászberényi Sándor is kint van most Egyiptomban és az újra elszabadult zavargásokról tudósít. A rizikós munkához pedig a magyar olvasóktól remél annyi támogatást, hogy összedobják neki egy védőmellény kb. 500-1500 dolláros árát.

A tudósító felhívása így szól:

“Megunt gázmaszkját, sisakját, golyóálló mellényét adományozza nekem, vagy támogassa az atlatszo.hu-t, hogy egy rendes 7.62-es mellényt vásároljanak! Most tényleg égető szükség lenne arra a mellényre, mert a kollégák Kairóban nem tudják kölcsönadni a sajátjukat. Használják.”

Védőfelszerelésekkel foglalkozó szakértők szerint az Egyiptomban használt AK-47-esek lövedékei ellen a legalább III. szintű, vagy annál magasabb ballisztikai képességgel bíró testvédő eszközök hatásosak. Az ilyen védőfelszerelést viszont “haditechnikai anyagnak” tekintik, így utazni nem lehet bennük és a kézipoggyászban sem szeretik jobban, mint a szúró-vágó eszközöket, viszont csomagként akár utazáskor, akár postai küldeményként fel lehet adni. Birtoklásukhoz és kereskedelmükhöz azonban a megfelelő hatósági engedélyre van szükség Magayrországon is és a cél ország törvényei lehetnek még szigorúbbak is.
A háborús övezeteket megjárt kollégák tapasztalata szerint az ilyesmit általában könnyebb is helyben beszerezni – csak ugye pénz kell hozzá, mint a háborúhoz általában is.

Aki szeretne hozzájárulni a magyar szabadúszó túléléséhez és biztonságosabb munkavégzéséhez, az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft számlaszámára tudja utalni az adományát a MagNet Magyar Közösségi Bank 16200216-00141891 bankszámlaszámán. PayPal: info@atlatszo.hu. Megjegyzésként kérik tüntesse fel hogy „Egyiptom”, az így érkező adományokat továbbküldik Jászberényinek.

Kapcsolódó linkek:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!