Újabb fotós halt meg Szíriában

Fotó: Stringer/AFP

Fotó: Stringer/AFP

Az elhúzódó Arab tavasz újabb fotós áldozatot követelt. A hétvégén egy helyi fotós, Murhaf al-Modhi veszítette életét egy bombázásban.

Murhaf al-Modhi 26 éves volt és nemrég szerzett közgazdaságtan diplomát. Kormány erők által ellenőrzött területen élő családjával a semleges zónában találkoztak, hogy együtt megünnepeljék sikeres államvizsgáját. A családi ünnepről hazatérve a lázadók területén fekvő Deir Ezzor városában szeptember 28-án érte a kormány bombázása. Elszenvedett repesz találatai az életét követelték.

A Paris Match hasábjain tanára és kollégája, az AFP fotóriportere, Patrick Baz emlékezik az ifjú fotósra:

“Tavaly júniusban, Törökországban találkoztam Murhaffal (akinek a neve egyébként azt jelenti, hogy érzékeny, kifinomult). Úgy 15 fiatal szíriai kezdő fotósnak tartottam képzést. Akkoriban – mint mindenki más a képzésen – a rezsim ellenes felkelők közé tartozott. A beceneve Abu Shujaa volt, ami azt jelenti, hogy a bátor. 

Nagyon sokat fejlődött és június óta az AFP körülbelül húsz képét adta ki a térségben zajló konfliktusról. Azért nevezték el Bátornak, mert a deir ezzori felkelések kirobbanása óta részt vett a tiltakozásokon, fegyvertelenül szembe szállva a tüzelő katonákkal, mert inkább a fényképezőgépet választotta a fegyver helyett.

“Abu Shujaa” a szíriai újságírók új nemzedékéhez tartozik, akik a forradalommal együtt születtek és a képeket választották az események megörökítésére.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!