Az öttusa fotózhatatlan sport

Yuliya Kolegova (RUS)

Zavaró tévéállás a háttérben
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A hétvégén beszélgettünk egyik sportfotós kollégával, akivel nagyjából egy állásponton vagyunk, hogy miért is fotózhatatlan sport az öttusa.

Nem csak azért, mert a magyar szervezők szinte mindenhonnan elzavarják a fotósokat a kiépített pálya mellől, ahonnan (talán) érdemes lenne fényépezni. Nem csak azért fotózhatatlan, mert a magyarországi versenyek felépítésénél egyáltalán nem figyelnek oda, hogy mi lesz a képek háttere.
Egy kis odafigyelés a szervezők részéről persze sokat javítana a verseny fotózhatóságán, és azon, hogy ne mindig csak a fotósokon múljon, hogy megoldja, hogy jó képek szülessenek. De most eredetileg nem is erre akartam kitérni.

Iryna Khokhlova (UKR)

Vezetékek és erőmű kéménye a háttérben
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az öttusa főleg azért fotózhatatlan, amiért egyébként a triatlon, tízpróba és egyéb hasonlóan több külön ágból összegett sportágak. Az öttusát, mint sportágat nem lehet egyetlen képen megörökíteni. Lehet fényképezni öttusázót vívás, úszás, lovaglás, lövészetet és futás közben, de magát az öttusát nem lehet lefotózni és olyan képet sem lehet csinálni, amin látszik, hogy ez egy öttusa verseny, nem az azt alkotó önálló sportágak valamelyike.

Illusztrációként természetesen direkt olyan képeket válogattam, amik szemléltetik a belógó gyárkémény, távvezeték és egyéb tájelemek zavaró hatását.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!