Az öttusa fotózhatatlan sport

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu
Yuliya Kolegova (RUS)

Zavaró tévéállás a háttérben
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A hétvégén beszélgettünk egyik sportfotós kollégával, akivel nagyjából egy állásponton vagyunk, hogy miért is fotózhatatlan sport az öttusa.

Nem csak azért, mert a magyar szervezők szinte mindenhonnan elzavarják a fotósokat a kiépített pálya mellől, ahonnan (talán) érdemes lenne fényépezni. Nem csak azért fotózhatatlan, mert a magyarországi versenyek felépítésénél egyáltalán nem figyelnek oda, hogy mi lesz a képek háttere.
Egy kis odafigyelés a szervezők részéről persze sokat javítana a verseny fotózhatóságán, és azon, hogy ne mindig csak a fotósokon múljon, hogy megoldja, hogy jó képek szülessenek. De most eredetileg nem is erre akartam kitérni.

Iryna Khokhlova (UKR)

Vezetékek és erőmű kéménye a háttérben
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az öttusa főleg azért fotózhatatlan, amiért egyébként a triatlon, tízpróba és egyéb hasonlóan több külön ágból összegett sportágak. Az öttusát, mint sportágat nem lehet egyetlen képen megörökíteni. Lehet fényképezni öttusázót vívás, úszás, lovaglás, lövészetet és futás közben, de magát az öttusát nem lehet lefotózni és olyan képet sem lehet csinálni, amin látszik, hogy ez egy öttusa verseny, nem az azt alkotó önálló sportágak valamelyike.

Illusztrációként természetesen direkt olyan képeket válogattam, amik szemléltetik a belógó gyárkémény, távvezeték és egyéb tájelemek zavaró hatását.

Readers Comments (4)

 1. Es a cikket megforditva, melyek azok a sportok, amit a hobbibol fotozassal foglalkozoknak tudnal, ajanlani, Ahol kis koltseg vetessel (lasd belepodij stb.) latvanyos sikert lehet elerni a kepeken?
  🙂

  Elorre is kosz a tippet

  • ZCF: Hogy ki mit tekint “látványos sikernek” az egyén függő. Van, akit kielégít az utcán bicajozó lányok fotózása, van aki futókat fotóz, és egy egész csomó sporteseményre ingyenes a belépés, mert sajnos a kutyát sem érdeklik.
   Csak ilyen közhelyekkel tudok válaszolni, hogy “aki keres az talál”, meg “a téma az utcán hever”. Én még sosem kerestem a (fotó)témát, mindig csak találom – a bloghoz is. Persze olyan volt már, hogy megmondták, hogy valamiről KELL kép, és csak szenvedtem, mert azt a dolgot lehetetlen volt (jól) lefotózni….ezért jó az amatőröknek, és az igazán nagy nevű profi fotósoknak, mert őket nem kérik, hogy olyat fényképezzenek, amit nem lehet/érdemes.
   ,-)))

 2. Ha nincs nagy fényerejű teléd, ami a “félhomályos” teremsportokhoz szinte elengedhetetlen, akkor szerintem mindenképpen a szabadtéri sportokban gondolkodj.
  Futás, kerékpár versenyek ingyenesen látogathatóak és még a háttérválasztásban is nagyobb tered van.
  A rally- és motorversenyek vagy más technikai sportokon is lehet látványos képeket készíteni, ismerkedni a sportfotózással és a belépő se túl húzós.

  De a profi majd kiegészíti! 🙂

 3. violaquarius 2011.07.15. @ 10:01

  Kedves Attila!

  Teljes mértékben egyet tudok érteni a felvetéssel.
  Mint anya vagyok érdekelt az öttusában, és a versenyeknél, már az IFiseknél .. szóval a ‘kisebb’ versnyeknél sem lehet egy normális képet készíteni.
  Nem hogy fotózni nem lehet a medence széléről, de még a sapkát sem lehet a gyerek után hajítani, ha közben elszakad.
  Bár én csak amatőr szinten nyomom, de kb 800 képből 1-et tudunk igaz szívvel feltenni az egyesület honlapjára, aminek a háttere is jó…
  Mondjuk én még megtehetem, hogy simán beállok a rekortánra, hogy legyen egy szembe képem is futás közben a gyerekekről. meg is kapom érte a magamét rendesen, a magyar kupákon is, de ez van. Biztos, a ló elé nem állhatunk be, az is tuti. :))))

Comments are closed.