Ti is unjátok, amit a Goldenblog művel?

GoldenblogFacebookEgyre többen panaszkodnak a Goldenblog szervezőire. Miközben a legjobb blogokat akarják díjazni, egyre gyatrább, amit művelnek.

Már a blogverseny kiírásakor is voltak furcsaságok a kategóriákba soroláskor, a szavazás lebonyolításánál, és most az eredményhirdetés körül sem fogynak a megalapozott panaszok (InPhoto Blog, Deutsch RichárdGépnarancs, Kettős Mérce, Konspirációs TeóriákLouie the purple horseMamzel, és még sokan mások – különösen élő szóban).
Ahogy előre kihirdették, augusztus 22-e óta lépésről-lépésre teszik közzé az eredményeket. A furcsa az, hogy nem a kategóriák korábban közzétett sorrendjében, és nem egyszerre. Előbb kihirdetik minden nap a közönségszavazás eredményeit, majd később egy külön blogbejegyzésben a zsűri döntését is. Korábban ez egy délelőtti és egy délutáni posztot jelentett. Aztán később a délutáni poszt estére csúszott, és a délelőtti posztot már csak délután teszik ki. Ráadsául hétvégén – ahogy valaki panaszában összeszámolta, több mint 71 órán keresztül nem jelent meg semmi sem.

Miért baj?
Baj, mert az emberek kíváncsiak. A bloggerek szeretnék olvasóikat tájékoztatni az eredményről. Arról is, hogyha mások nyertek, különösen ha ők nyertek. Persze talán a legtöbben panaszkodni szeretnének, amiért nem ők nyertek, de a lényegen ez nem változtat.

Miért jó – a szervezőknek?
A Goldenblog eleve nem egy jótékony kulturális misszió. Talán tényleg céljuk minden kategóriában megkeresni és jutalmazni minden évben a legnépszerűbb, és legjobb blogokat. De azért mégis csak az üzletről szól az egész. Tovább építgetni a jól csengő Goldenblog márkát, és méginkább kiaknázni, egy helyre összpontosítani a hazai blogoszféra látogatottságát és mozgósító képességét.
A kíváncsi és türelmetlen látogatók pedig most a szavazás után is folyamatosan pörgetik az oldalletöltéseket. Újra és újra megnézik ugyanazt az üres oldalt, amire egyre ritkábban kerülnek ki a sokak által egyre jobban várt eredmények. Ez javítja majd a statisztikáikat, és jövőre még jobb áron eladhatóvá teszi a hirdetők főszponzor számára a cég felületeit. Épp csak a látogatók, résztvevők fognak így elfordulni a versenytől.

Mi a megoldás?
Én egy ideje nem a goldenblog weboldalán követem az egyre átláthatatlanabbul elhúzódó eredményhirdetést, hanem a Facebook oldalukon. Így a látogatásom a Facebook bizonyos statisztikáiban persze ugyanúgy kimutatható lesz, de legalább nem a közvetlen statisztikában. És egy Facebook oldalt mégsem lehet úgy direktben eladni a hirdetőnek, mint a blogverseny oldalával tették. És ha más előnye nincs is ennek a módszernek, így legalább nem tudok véletlenül rákattintani a főoldaluk szélén elég konspiratívan elheyezett hirdető felületre sem. Viszont a Facebook folyamatosan jelzi nekem, hogy immár 23 órája több mint egy teljes napja, hogy az utolsó eredményt közlő írást kitették. Így ha akarnám, idegesíthetném is rajta magam, mint sokan teszik.
Egyébként ha én most olyan helyzetben lennék, amiben nem vagyok, sőt terveim szerint nem is nagyon leszek soha. Ha Internet szolgáltató, kommunikációs/marketing ügynökség, vagy média cég lennék, netán a Goldenblogot támogató mobil(Internet) szolgáltató egyik konkurense volnék, akkor biztos, hogy ezt az elégedetlenséget meglovagolva gyorsan rászerveznék más néven egy alternatív blogversenyt. Persze ha én tenném, akkor már a Goldenblog szervezői helyében is kínosan ügyelnék, hogy ilyen helyzetek ki se alakuljanak, de ha bekövetkeznek, akkor legalább próbálnám azokat lereagálni.

A nagy kérdések?
Azt nem tudom egyedül kiverni a fejemből, hogy vajon kik a Goldenblog kiírói, lebonyolítói? Akik magát a Goldenblog gépezetét alkotják, azokat nem látjuk. Ők maguk vajon bloggerek, kommunikációs szakemberek, újságírók, netán marketingesek (nyilván mindből akad bőven a HVG kiadójának háza táján)? Nyilván nem (vagy nem csak?) azok állnak a Goldenblog mögött, akiknek a nevét ismerjük a kiírásból, a kategóriák zsűrijeiből. De vajon kik vannak valóban az egész mögött?

A részben ebből is következő másik nagy kérdés, hogy vajon ilyen ügyesek? Ilyen tudatosan kitalálták, hogy ezzel lehet a legtöbb kattintást begyűjteni az oldalra? Vagy egyszerűen ilyen ügyetlenek, ennyire nem tudják maguk sem, hogy mit csinálnak, ennyire nem értik (rosszabb esetben nem érdekli őket), hogy az olvasók hogyan gondolkoznak, éreznek, és hogyan viselkednek?

Ti mit gondoltok?

Readers Comments (4)

 1. Én a Goldenblogot nem értem, nem tartom hasznosnak, nem szoktam megnézni se, bár eddig – ha olvastam valakit és kérte bejegyzésben – szavaztam, de az idei húzással végeztem velük, és meg kell mondjam, hogy most lett elegem a Facebookból is. Mert az egy dolog, hogy ismerősök megtalálnak és felvehetek érdekes oldalakat, amik az üzenőfalamra olykor hasznos, többnyire uncsi dolgokat írnak, de mi az ördögért akarnám, ha névtelenül olvasom valaki blogját, megosztani az egész világgal ezt?

  Nem vagyok troll, ha valakiről negatív véleményem van, kilépek az oldalról és annyi. A saját blogomban olykor osztom az észt, de ügyelek rá, hogy minél kevesebb embert sértsek meg: pl. utálom a kutyákat és az idióta állatvédőket – a nem idiótákat nem –, de inkább kerülöm a témát. Viszont jónak érzem, hogy van egy hely a világon, ahol névtelenül “okádhatom” magamból a hülyeségeimet, és senki nem szólhat bele. Azzal, hogy a blogokba belekeverik a facebookot, nekem teljesen elveszik a kedvemet. Ráadásul gyakran azzal jönnek, hogy bezzeg a facebookon más tartalmat adnak. Én meg úgy gondolom, hogy igazságtalan, mert én nem akarom, hogy tudják, mi a polgári nevem. :o) Nem akarom, hogy olvassák a blogon, hogy elmentem nyaralni és betörjenek hozzánk (megtörtént egy olyan bloggal, ahol kézműves dolgokat is árul a nő, tehát megszerezhető a neve/címe), nem akarom, hogy az adóhivatal vizsgálódjon, hogy miből újíttattam fel a konyhám (meskát végigbüntették az apehesek) és így tovább.

  Nem mondom, hogy le a facebookkal, én is ott tartom a kapcsolatot sok volt iskolatárssal, de már túlzásnak tartom, hogy az élet mennyi területére furakszik be. Nekem az igazi barátaim nincsenek is felvéve ismerősnek, mert velük telefonon tartom a kapcsolatot, minek? És nem hiszem, hogy egy még olyan jó blog miatt is nyilvánosságot kéne kapnia a valódi nevemnek. Arról nem beszélve, hogy bizony vannak még olyanok, akik nincsenek fenn egy közösségi hálón se, vagy ha fenn is vannak, nem aktívak, nem értik, nem akarják. Őket/Minket miért kellett kizárni a szavazásból? Nem mintha nem lennék meg egy klikk nélkül. :o)

  Bocs, hogy ennyit írtam, csak felbátorított, hogy kérdezted. :o)

 2. Vannak hátrányai és előnyei is a Facebooknak. Célszerű okosan használni, és mértékkel. Ezeket meg mindenki maga látja, érzi, tudja, sejti (kívánt rész aláhúzandó).

  A hozzászólások nevesítésének például az esetek többségében látom értelmét. Főleg az értelmetlen trollkodásra el tudom képzelni, hogy pozitív hatással van.

  De egyébként megértlek, és különösen a GOldenblog lebonyolításával én sem értek egyet. És kommentelj nyugodtan, itt nem lesz soha követelmény a FB login (bár azt nem ígérem, hogy választható lehetőség sem lesz soha).

 3. Üdv Attila!

  Kik a Goldenblog lebonyolítói?
  Mivel a HVG üzemelteti a magyar számtech. szennylapját, azaz a Techline-t, ezért valószínűleg ők.
  Ebben az esetben el nem tudom képzelni, hogy üzleti érdekek állnának amellett, hogy minél később akarják az embereket tájékoztatni, minél több klikk érdekében, mert talán el sem jutott a tudatukig, hogy így is lehetne pénzt keresni… 😉

  Egyébként pedig többen voltunk, kik megkérték olvasóikat, hogy még véletlen se szavazzanak privát blogjainkra, mivel totál botrányos volt, hogy FB azonosítóval lehetett ezt csak megtenni. Mi sem névvel, születési dátummal, lakcímkártyával írunk. Senkinek semmi köze nincs a személyünkhöz, és nekünk sincs közünk ahhoz, hogy kik olvasnak. Tessék megtartani a NET anonimitását. Nem azért, mert sötétben bujkáló ellenforradalmárok vagyunk, hanem azért, mert így maradsz szabad, korlátoktól mentes.

  PS: Viszont az baromira érdekelne, hogy az Egyenlítő blog (bár minden tiszteletem az övék) miként posztolt a győzelméről, a szavazás lezárta után 1 (!!!) perccel? Méghozzá komplett poszt, nem holmi köszönöm…. 😉

 4. Szerintem azért posztolták, mert egyáltalán nem egyértelmű, hogy most mik ezek az eredmények, ki mit nyert, nyert-e egyáltalán. 😀

  A kategóriák szakmai zsűrijei és a goldenblog szervezőinek nincs közös halmaza. Olyannnyira nincs, hogy a szakmai zsűri tagjaként nekem van a legkevesebb fogalmam mi-mikor-miért történik a versenyen

Comments are closed.