Eltűnt a zöld katonai furgon a Sándor Palota elől

Elnöki díszszemle és a zöld furgon

Nyoma veszett a Sándor Palota előtt álló zöld katonai furgonnak, ami évek óta minden ünnepi ceremónia hátterében ott virított. Ez jó hír a fotósoknak, végre nem rondítja el a képeinket. Remélem, tanulságos minden rendezvény szervezőnek!

Aki fotózott már a Sándor Palotánál ünnepélyes elnöki fogadást katonai tiszteletadással, az jobbára tudja melyik kocsiról van szó. Elég a kollégáknak annyit mondani, hogy zöld furgon. Arról a bizonyos zöld katonai furgonról van szó, ami mindig ott állt a Nemzeti Lovas Díszegység mögött. Pont ahol két vörös szőnyeg találkozásánál a vendégségbe érkező külföldi elnök, király vagy herceg és a magyar köztársasági elnök együtt megáll tisztelegni a díszegység és a magyar zászló előtt. Az a zöld furgon, ami az eseményt szemből fotózva végig ott volt a háttérben, míg a két elnök végig sétált a vörös szőnyegen a díszegység és a sajtó előtt. Az a zöld furgon meg végig ott volt a háttérben és jóformán lehetetlen volt lehagyni a képekről. Csak mert ott volt, nem túl diszkréten.
Talán a hangosításhoz van rá szükség. Nem tudjuk. Nem is igazán számít, a lényeg, hogy csúnyán mutat. Minden esetre évek óta nem sikerült elérni, hogy ne ott álljon, ahol a képek készülnek.

Palotaőrség és a zöld furgon

Már azt hittem….de nem
Januárban az új Honvéd Palotaőrség első ünnepélyes őrségváltását fotóztam, mikor átvették a Sándor Palota formális őrzését a Köztársasági Őrezredtől. A sajtó emelvényt ekkor egészen máshol állították fel, mint általában. Már kezdtem örülni, hogy végre nincs ott a sajtóval szemben az a csúnya zöld furgon. Még ha ott is áll a szokásos helyén, az most kivételesen épp a hátunk mögött van. De úgy fest, hogy erre a Honvédség előrelátó szakemberei is gondoltak, így akkor a furgon is máshova parkolt. Lényegében pont a sajtó szokásos helyére – vagyis megint szemben a sajtóval, hogy mégis végig ott legyen a képek hátterében.

Áder János mögött már nincs zöld furgon

És mégis!
A héten viszont mégis csoda történt. Az új köztársasági elnökkel új szokások is érkeztek a Sándor Palotába. Ezek közül az egyik legszembeötlőbb, hogy a dísszemle útvonala jelentősen átalakult, lerövidült. A Szent György tér kisebb részét használják a ceremónia során, az épülethez közelebb sorakoznak fel a katonák, és a sajtó emelvényt is közelebb hozták a KEH-nek otthont adó Sándor Palotához. A zöld furgon pedig most is a szokásos helyén maradt a bokrok között. Ezzel az átrendezéssel viszont sikerült végre elréni, hogy már nem látszik a zöld furgon. Végre takarják a szintén zöldbe öltözött katonák.

Kis lépés ez a Magyar Honvédségnek, méginkább a Magyar Állam életében, de hatalmas lépés a vizuális környezetszennyezés ellen.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!