Megszűnik a Google Reader

google-reader-logoÚjabb Google projekt szűnik meg utód nélkül. Ezzel van aki szerint egy korszak is véget ér(het?). Adataidat viszont még két hétig kimentheted a keresőóriás rendszeréből, hogy máshol használd tovább.

Egyre több böngészőből és levelező programból, illetve a weboldalakról is sorra tűnik el az RSS ikon (lásd narancssárga ikon itt a blogbejegyzés jobb oldalán) és vele a funkció is, hogy ennek segítségével olvassunk netes tartalmakat. Az RSS tartalom értesítési szabvány, amivel megkönnyíti azok dolgát, akik sok féle oldalt szoktak rendszeresen követni, nem kell mindegyiket végigjárni, elég csak a megfelelő RSS olvasó programban követni, hogy frissült-e valamelyik. Mintha minden oldal emailt küldene az új tartalmakról – korábban ezért is volt beépítve az RSS funkció az Apple Mail alkalmazásába is (sajnos kikerült belőle).
Vannak, akik szerint a nagy tartalom menedzselő gépezeteknek (Google, Facebook és társaik) nem érdeke, hogy az olvasók egy-egy állandó hírforrást (újságot, blogot, akármit) kövessenek. Az új trendek hívői szerint a kiadványokba csomagolt (ezzel együtt az előfizetéses) tartalomfogyasztás kora leáldozott. Sokak szerint az Interneten a szemezgetés a z új divat. Egy cikk innen, egy poszt onnan, címek szerint mazsolázva, nem az azokat publikáló lapokhoz kötődve – amiben persze a lapok klasszikus brand értéke helyett a közösségi oldalak és gyűjtő oldalak keresési algoritmusai vették át a szerepet, hogy első sorban ők adhassák el saját hirdetéseiket.

GoogleReader-shutDown-messageA Google kihúzza dugót
Annyi biztos, hogy 2013. július 1-én leáll a keresőóriás eddig talán legnépszerűbb platformfüggetlen, web alapú RSS olvasó szolgáltatása a Google Reader. Alternatívákból nincs hiány, szép számmal vannak jelentkezők a megszűnő szolgáltatás helyére pályázók között, de hogy melyik lesz majd a befutó, azt még nem tudni. Egyelőre én sem tudom, hogy mit fogom majd használni, pedig az üzemzárás előtt nem ártana, nem csak kiexportálnom az eddigi feedeket a Google rendszeréből, hanem valami alternatívára minél hamarabb átültetni azokat a zökkenőmentes folytatásért.

A BitBlog sorozatában Varsányi Martina végig próbálgatta az összes legtöbb szóbajövő alternatívát, érdemes megnézni, hogy melyik szolgáltatásról mit gondol:

Ha még nem exportáltad volna ki az összes RSS feed információdat a Google Readerből, akkor azt a szolgáltatás lekapcsolása után még két hétig, július 15-ig megteheted a Google Takeout segítségével.

Te mit választasz Google Reader helyett?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!