Magyar szerkesztőségek a mobil fotózás mellett

Irita Kirsbluma/Flickr

Fotó: Irita Kirsbluma/Flickr

Nem olyan nagy újdonság, hogy a kiadók nyitni kezdtek a mobil fotók iránt. Évek óta tudok én is olyan szerkesztőségről, ahol hasonló irányelvet adtak ki a vezetők, mint most a Chicago Sun-Times nagy botrányt kavart leépítése közepette napvilágra került.

Régóta napirenden van a téma, hogy mit is ér a mobil fotózás és mennyire képes kiváltani a mobil a hagyományos fényképezőgépeket, vagy hogy mennyire fenyegetik a mobil fotók a hivatásos fotóriportereket. A gondolatot még ma is sokan elintézik egy legyintéssel, hogy ez hülyeség. Elvileg talán még igazuk is van, de egyre több komoly és jó minőségű példa is van rá, hogy mobillal is lehet remek képeket készíteni.
Most viszont a Chicago Sun-Times talán elsőként lépte meg a teljes fotórovat felszámolását és alig valamivel később feltűnt a hír, hogy már mobil fotózásra tanítják az újságírókat.

Magyarországon is felvetődött már
Nem is olyan új ez a dolog. Már a mobil fotózás hajnalán mesélték a kollégák, hogy egyik-másik szerkesztőségben vezetőségi utasításra bevezették a kamerás mobilokat. Volt szerkesztőség ahol komoly beruházás is történt, hogy az újságírókat fotózásra képes mobillal ruházzák fel. A felkiáltás akkor az volt, hogy “ha nincsen fotós a sajtótájékoztatón, majd fotóz az újságíró”. Aztán a mobilok bekerültek valamelyik fiókba és továbbra is a fotóriporterek készítették a képeket.
Szerencsére ezek a kiadók hamar belátták, hogy egyrészt ezek a kamerás telefonok még nem voltak alkalmasak használható képek készítésére. Másrsészt azt is, hogy ahol még a képzett és rutinos fotósok is csak vakarják a fejüket, hogy ebből hogy csinálnak jó képet, ott bizony egy újságíró jobb, ha inkább jegyzetel és nem a mobilt nyomkodja.

Azóta persze sokat fejlődtek a telefonok, de a fényképezőgépeken nem tudnak túlnőni. Sem képminőségben, sem tudásban. Még mindig azt fényképezik, ami előttük van és a kép csak annyira jó, amennyire ért hozzá a gép kezelője. Erre pedig a gyorstalpaló fotósképzés legfeljebb csak olcsó, de nem jó megoldás. Pedig mekkora ötletnek tűnik, hogy a fotós, a modell és a stylist költségét is meg lehet spórolni, ha különféle ruhákban az újságíró magát fényképezi a próbafülkében.

Nem misztifikálni akarom a fotózást. Tanulható és elsajátítható. De hozzáértést, érdeklődést és főleg odafigyelést igényel. Ha az újságíró fog fotózni is, cikket írni is, esetleg még videózni is neki kell, akkor egyre valószínűbb, hogy nem csak a képek minősége fog romlani.

Mit gondolsz arról, hogy így ölte meg az Internet a sajtófotót?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!