Használd a felhőt, érdemes!

DropBox-DrawingChart

Adatok a felhőben a DropBoxszal

Triviális és már én is emlegettem a blogon a felhő alapú adattárolás különféle formáit, de nem lehet eleget mondani, hogy milyen hasznos, és úgy tapasztaltam, még mindig nem mindenki él vele, pedig megéri – pláne ha még ingyen is van.
Kiválaszthatod a saját kedvenced, vagy használhatod mindet együtt, hiszen semmi akadálya.

A napokban épp azt kérdezte valaki, hogy én mit javaslok fájlküldésre, megosztására. A válasz számomra egyértelmű: DropBox!
Pont meg akartam írni, hogy ez milyen egyszerű, kényelmes és nagyszerű megoldás a fájlmegosztásra. Erre megjelent a legújabb versenytársa, a Copy, ami nagyjából ugyanazt, nagyjából ugyanúgy nyújtja, csak egy kicsit több induló tárkapacitást kínál és a szájhagyományra alapuló reklámozást is több ingyen tárkapacitással (500MB a DropBox esetében, 5GB 15BG a Copy esetében) jutalmazza.
Katt a DropBox és Copy linkekre, hogy regisztrálj, ha még nem tetted és használni kezdd a felhő alapú tárhely előnyeit.

Copy-cloudStorage

A Copy az új játékos

Mire jó a felhő?
Leginkább arra, hogy ne kelljen a mára már kihalt floppykkal, pendrájvokkal, CD/DVD-kkel rohangálnunk, meg mindenféle bonyolult fájlfeltöltő megoldásokat használnunk.
A kisebb és nagyobb fájlok megosztásának szerintem ez az egyik legkényelmesebb módja. Pár kattintás és már küldheted bárkinek a linket, amin megnézheti, letöltheti, amit küldeni akarsz. Én a DropBoxot használom arra is, hogy letöltsek fotókat az iPhone-ról, vagy az iPadről, de arra is, hogy szinkronban tartsam két vagy több számítógép adatait.

Biztonsági mentés és archívum
Nem csak megosztáshoz jön gyakran jól, hanem ahhoz is, hogy a szinkronizálással mindenről azonnal legyen biztonsági mentés a felhőben. Ha bármi gond van, véletlenül törlődik valami, figyelmetlenül felülírod egy hibás verzióval, bármikor visszakereshető egy korábbi verziója az adott fájlnak. Ha pedig elromlik a számítógép, csak átülsz egy másikhoz, bejelentkezel a felhőbe és már folytatod is a munkát, ahol abbahagytad. Ugyanazokkal az adatokkal, hiszen minden (amit a felhőben tároltál) kéznél van.

Adatbiztonság
Maga a felhő tárhelyek (pláne az ingyenesek) nem tekinthetők biztonságosnak. Alapvetően nem használnak semmilyen biztonsági kódolást, titkosítást. Bizalmas és kritikus adatokat ezért nem ajánlott csak úgy rájuk bízni. Nem mintha bárki pont a te magán képeid között akarna turkálni, de sosem tudhatod, hogy ki fér hozzá. Jobb, ha üzleti titkokat és igazán kritikus dolgokat nem bízol erre a megoldásra.
Kivéve persze, ha magad gondoskodsz valamilyen titkosításról. Az információ biztonsági szakemberek ezekre is tudnak számtalan megoldást kínálni.

Szerzői jogok
Többek közt a szerzői jogaink védelme miatt is érdemes az aktív használat előtt tüzetesen elolvasni a különféle szolgáltatások felhasználói szerződését. Nehogy úgy járj egy amúgy szimpatikusnak tűnő felhő szolgáltatással is, mint az Instagram felhasználói szerződésével jártak sokan nemrég.

DropBox-CloudStorage

A DropBox egy régebbi versenyző

Korlátozott kapacitás
Van, aki kifogásolja, hogy nem 500GB-ot, vagy még inkább terabájtokat kap ingyen. Persze mindenki telhetetlen és mindent ingyen akar, de szerintem erre igazán szükség sincsen. Ezek a felhő alapú megoldások inkább arra jók, hogy a dokumentumokat, kisebb nagyobb fájlokat tároljuk rajta, vagy mondjuk az épp kézbesíteni készült fotó kollekciókat gyorsan feltöltsük rá, hogy könnyebb legyen kézbesíteni.
A hosszú távú fotó archiválásra szerintem egészen más megoldásokat érdemes használni (majd erről is írok még). Egyébként arra nem csak a felhő tárkapacitása kicsi, hanem a le- és főleg a feltöltési sávszélességek szűkösek, hogy csak úgy terabájtokat töltögessünk fel a felhőbe.

Ilyesmit sokan nyújtanak
A Google Drive megjelenésével már a keresőóriás is nyújt hasonló megoldásokat, sőt a Micrsoftnak és még egy sor másik cégnek is vannak hasonló szolgáltatásai. Mindenki másra esküszik.
Pont mostanában használtam viszont több ismerőssel is a Google megoldását. Nekem nem igazán szimpatikus. Szerintem a DropBox és a Copy is praktikusabb, főleg képek megosztására. A többi versenyzőt egyelőre nem próbáltam

Pláne mivel nem is ismerem mindegyik szolgáltatást, nem megyek bele a részletekbe, hogy melyik miért jobb vagy rosszabb a másiknál (régebbi verziók visszaállítása például úgy tudom, nincs mindegyik szolgáltatásban, pedig hasznos tud lenni – a DropBoxban van, szoktam használni néha). Az előnyöket és hátrányokat a szakújságírók már mind kivesézték (Index, Engadget, Mashable, Time, The Next Web, TechCrunch, stb).

Nem kell választani – használd mindet!
Nekem a DropBox a legszimpatikusabb eddig. De a legpraktikusabb érvelést Cnet szerzője, Stephen Shankland amerikai szakújságíró vezette le: mind kb. ugyanazt tudja, mind ingyen van, miért csak egyet választhatnál? Használd mindegyiket, annyival több a lehetőséged és az ingyen kapott tárhelyed is.
Van, akinek macerás a sok féle rendszer használata. De ha rendszerezed a dolgaidat és egyik rendszerben egyik típusú dolgaidat (például csak a személyes, vagy csak az üzleti dolgaidat), másikban csak más típusú dolgokat tárolsz, akkor könnyebben átláthatóvá válik a rendszer.

Kiegészítés: A roppant nagyvonalú Copy idő közben már 15 GB-ra bővítette az induló kapacitást, tehát mégtöbb tárhelyet adnak ingyen.

Egy összehasonlító táblázat a különböző szolgáltatások paramétereiről, a Cnet cikkéből.

Forrás: Cnet

Forrás: Cnet