Használd a felhőt, érdemes!

DropBox-DrawingChart

Adatok a felhőben a DropBoxszal

Triviális és már én is emlegettem a blogon a felhő alapú adattárolás különféle formáit, de nem lehet eleget mondani, hogy milyen hasznos, és úgy tapasztaltam, még mindig nem mindenki él vele, pedig megéri – pláne ha még ingyen is van.
Kiválaszthatod a saját kedvenced, vagy használhatod mindet együtt, hiszen semmi akadálya.

A napokban épp azt kérdezte valaki, hogy én mit javaslok fájlküldésre, megosztására. A válasz számomra egyértelmű: DropBox! Katt a DropBox linkekre, hogy regisztrálj, ha még nem tetted és használni kezdd a felhő alapú tárhely előnyeit. (Affiliate linkek, így én is kapok egy némi ajándék tárhelyet, ha így regisztráltok)

Pont meg akartam írni, hogy ez milyen egyszerű, kényelmes és nagyszerű megoldás a fájlmegosztásra. Erre megjelent a legújabb versenytársa, a Copy, ami nagyjából ugyanazt, nagyjából ugyanúgy nyújtja, csak egy kicsit több induló tárkapacitást kínál és a szájhagyományra alapuló reklámozást is több ingyen tárkapacitással (500MB a DropBox esetében, 5GB 15BG a Copy esetében) jutalmazza. Pár évvel később meg is szűnt, mert átütő sikerre és pláne fenntartható üzletimodellre átállni képtelen volt. Újabb pár évvel később pedig a Google Fotók szolgáltatása is visszavett az ingyenesség mértékéből és fizetőssé tette a fotók tárolására használt népszerű (és addig teljesen ingyenes) szolgáltatását.

Copy-cloudStorage

A Copy az új játékos

Mire jó a felhő?
Leginkább arra, hogy ne kelljen a mára már kihalt floppykkal, pendrájvokkal, CD/DVD-kkel rohangálnunk, meg mindenféle bonyolult fájlfeltöltő megoldásokat használnunk.
A kisebb és nagyobb fájlok megosztásának szerintem ez az egyik legkényelmesebb módja. Pár kattintás és már küldheted bárkinek a linket, amin megnézheti, letöltheti, amit küldeni akarsz. Én a DropBoxot használom arra is, hogy letöltsek fotókat az iPhone-ról, vagy az iPadről, de arra is, hogy szinkronban tartsam két vagy több számítógép adatait.

Biztonsági mentés és archívum
Nem csak megosztáshoz jön gyakran jól, hanem ahhoz is, hogy a szinkronizálással mindenről azonnal legyen biztonsági mentés a felhőben. Ha bármi gond van, véletlenül törlődik valami, figyelmetlenül felülírod egy hibás verzióval, bármikor visszakereshető egy korábbi verziója az adott fájlnak. Ha pedig elromlik a számítógép, csak átülsz egy másikhoz, bejelentkezel a felhőbe és már folytatod is a munkát, ahol abbahagytad. Ugyanazokkal az adatokkal, hiszen minden (amit a felhőben tároltál) kéznél van.

Adatbiztonság
Maga a felhő tárhelyek (pláne az ingyenesek) nem tekinthetők biztonságosnak. Alapvetően nem használnak semmilyen biztonsági kódolást, titkosítást. Bizalmas és kritikus adatokat ezért nem ajánlott csak úgy rájuk bízni. Nem mintha bárki pont a te magán képeid között akarna turkálni, de sosem tudhatod, hogy ki fér hozzá. Jobb, ha üzleti titkokat és igazán kritikus dolgokat nem bízol erre a megoldásra.
Kivéve persze, ha magad gondoskodsz valamilyen titkosításról. Az információ biztonsági szakemberek ezekre is tudnak számtalan megoldást kínálni.

Szerzői jogok
Többek közt a szerzői jogaink védelme miatt is érdemes az aktív használat előtt tüzetesen elolvasni a különféle szolgáltatások felhasználói szerződését. Nehogy úgy járj egy amúgy szimpatikusnak tűnő felhő szolgáltatással is, mint az Instagram felhasználói szerződésével jártak sokan nemrég.

DropBox-CloudStorage

A DropBox egy régebbi versenyző

Korlátozott kapacitás
Van, aki kifogásolja, hogy nem 500GB-ot, vagy még inkább terabájtokat kap ingyen. Persze mindenki telhetetlen és mindent ingyen akar, de szerintem erre igazán szükség sincsen. Ezek a felhő alapú megoldások inkább arra jók, hogy a dokumentumokat, kisebb nagyobb fájlokat tároljuk rajta, vagy mondjuk az épp kézbesíteni készült fotó kollekciókat gyorsan feltöltsük rá, hogy könnyebb legyen kézbesíteni.
A hosszú távú fotó archiválásra szerintem egészen más megoldásokat érdemes használni (majd erről is írok még). Egyébként arra nem csak a felhő tárkapacitása kicsi, hanem a le- és főleg a feltöltési sávszélességek szűkösek, hogy csak úgy terabájtokat töltögessünk fel a felhőbe.

A Google-nél sincs ingyen ebéd – véget vetnek a fotók ingyenes tárolásának és a reklám mentes videóknak is
Részletekért katt a képre!

Ilyesmit sokan nyújtanak
A Google Drive megjelenésével már a keresőóriás is nyújt hasonló megoldásokat, sőt a Micrsoftnak és még egy sor másik cégnek is vannak hasonló szolgáltatásai. Mindenki másra esküszik.
Pont mostanában használtam viszont több ismerőssel is a Google megoldását. Nekem nem igazán szimpatikus, de hát ízlések és pofonok. Szerintem a DropBox is praktikusabb, főleg képek megosztására. A többi versenyzőt egyelőre nem próbáltam.

Pláne mivel nem is ismerem mindegyik szolgáltatást, nem megyek bele a részletekbe, hogy melyik miért jobb vagy rosszabb a másiknál (régebbi verziók visszaállítása például úgy tudom, nincs mindegyik szolgáltatásban, pedig hasznos tud lenni – a DropBoxban van, szoktam használni néha). Az előnyöket és hátrányokat a szakújságírók már mind kivesézték (Index, Engadget, Mashable, Time, The Next Web, TechCrunch, stb).

Nem kell választani – használd mindet!
Nekem a DropBox a legszimpatikusabb eddig. De a legpraktikusabb érvelést Cnet szerzője, Stephen Shankland amerikai szakújságíró vezette le: mind kb. ugyanazt tudja, mind ingyen van, miért csak egyet választhatnál? Használd mindegyiket, annyival több a lehetőséged és az ingyen kapott tárhelyed is.
Van, akinek macerás a sok féle rendszer használata. De ha rendszerezed a dolgaidat és egyik rendszerben egyik típusú dolgaidat (például csak a személyes, vagy csak az üzleti dolgaidat), másikban csak más típusú dolgokat tárolsz, akkor könnyebben átláthatóvá válik a rendszer.

Kiegészítés: A roppant nagyvonalú Copy hamar már 15 GB-ra bővítette az induló ingyenes kapacitást, tehát mégtöbb tárhelyet adtak ingyen. Aztán viszont pár év múltán kénytelenek voltak lehúzni a rolót, mert a nagyobb ingyen tárhely ellenére sem voltak képesek elegendő felhasználót magukhoz vonzani. Akiket be tudtak vele vonzani, zömében azok is csak az ingyen tárhely miatt választották őket. Az ingyenes felhasználók tömege pedig édes kevés egy tartósan fenntartható üzleti modell megvalósításához.

Egy összehasonlító táblázat a különböző szolgáltatások paramétereiről, a Cnet cikkéből.

Forrás: Cnet

Forrás: Cnet

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!