Boldog Valentin napot kívánok!

LastKiss-KoreanWar-trainWindowsKiss-PvtRoberMove-Gloria-photoFrankQbrownLAtimesUCLA

A Koreai háborúba induló Robert Moye és felesége Gloria búcsú csókja a vonat ablakában.
1950. szeptember 6. Los Angeles, USA.
Fotó: Frank Q Brown/Los Angeles Times archívum/UCLA

A Valentin nap körül sok a vita. Sokan nem szeretik, mert mesterséges, kereskedelmi ünnep, sokan rózsaszín szemüvegben látnak ilyenkor és igyekeznek meglepni a párjukat, sokan meg ugyanúgy megosztanak minden ilyesmit, mint máskor is.

Alapvetően nem nagyon akartam most semmit kitenni az ünneppel kapcsolatban, de tegnap este Hernádi Levente barátommal elég sok időt töltöttünk vele, hogy ennek a ritka fotónak a forrását felkutassuk. Rengeteg helyen megjelent, rengetegen megosztották, úgy tűnik, a közösségi média egyik legnépszerűbb képek, épp csak az eredeti története és persze a szerzője nem derült ki sehonnan, mert ugye azzal senki nem szokott törődni, hogy ezeket a remek pillanatokat kinek sikerült megörökíteni. Na meg persze a jogállása, hogy Levi végül beszerkesztheti-e egy válogatásba.
Hosszas küzdelem után sem találtuk a forrást, végül Levi egy a Tumblren feltett kérdésére adott válaszból derült ki a nagy titok, hogy a képről korábban már megemlékezett a Los Angeles Times fotórovata, ahol ott a kép teljes története. Ironikus, hogy pont a Tumblren jött a válasz, azon a mikroblog rendszeren, ami egymásba ágyazódó megosztásaival leginkább szokta forrás nélkül terjeszteni a képeket.

Öröm első kézből tapasztalni, hogy van még lap és képszerkesztő, aki ad a forrásmegjelölésre és legalább megpróbálja tiszteletben tartani a szerzői jogokat (persze ilyen máshol is akad, csak a háttér folyamatokat ritkán látja az ember). Nyilván nem pusztán csak belső kényszertől vezérelve, hanem részben azért is, hogy a lapot se érhesse semmilyen kellemetleneség egy jogvitában. Végül az Index Valentin napi Nagykép galériájából kimaradt, de úgy gondoltam, nem árt, ha lesz mégegy hely a weben, ahol fent van a kép, szerzője és története.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!