Eltűnhetnek az újságos bódék

Fotó: Stew Dean/Flickr

A közéleti lapok rohamosan, a bulvár lapok kicsit lassabb ütemben, de mind veszítenek példányszámukból. Az újságos bódék meg sorra tűnnek el.

Senki sem tudja, hova vezet a nyomtatott sajtó hanyatlása, és hogy képes lesz-e valaha teljesértékűen átveni a helyét az online sajtó. Az Index költői kérdésként teszi fel, hogy meddig lesznek még újságos bódék?
Választ meg sem próbál adni a kérdésre, ami érzékletesen sejteti (vagy csak nekem jut eszembe róla?), hogy a nagy átalakulás nem csak annyit jelent majd, hogy nem lesznek újságok, és ennyi.
Egy csomó rokon szakmát is érinteni fog (mit fog? folyamatosan sújtja őket már most is) az átalakulás. A digitális világban nem csak a sok “elpocsékolt” papírra, meg nyomdákra, nyomdászokra, újságárusokra nem lesz majd szükség. Kiveszőben az olvasószerkesztők, a tördelők, sok helyen a képszerkesztők, és egyre több helyen a fotósok, és az újságírók alkalmazása is. És igazán még el se kezdett terjedni a gépi szöveg generálás, hogy az emberi erőre tényleg ne is legyen többé szükség.

Eredetileg sajtó szakmai szempontból akartam a témáról írni, de ebből a szempontból maradjon inkább csak linkajánló. Az adatokat az Index cikkében elolvashatod. Foglalkozzunk kicsit tényleg az újságos bódékkal. Belegondoltam, és már nem is tudom, hol van ilyen. A metró aluljárókban még fellelhetők újságos standok, plázákban is akadnak, de az utcákról, mintha rohamosan eltűnnének. Vajon azért tűnnek el, átalakul az életvitelünk és a sajtófogyasztási szokásaink? Vagy azért csökkennek a példányszámok, mert sorra tűnnek el az újságárusok? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Szerinted meddig maradnak meg az újságosbódék, és mi lesz a nyomtatott sajtó jövője?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!