Hivatalos: nyugdíjazták a Canon 5D mark II-t

CanonEOS-5Dmark2-24-105Mióta bejelentették az 5D mark III-at, sejtettük, hogy ez a nap el fog jönni, és az elődjét kivonják a forgalomból. Már az is meglepetés volt, hogy nem az utód bejelentésével együtt került rá sor, mint általában szokott történni.

Nekem sosem volt 5D mark II-m, így nincsen hozzá érzelmi kötődésem. Az első változatot is csak nagyon rövid ideig használtam, elég hamar kiábrándultam belőle. Ez alapján nehéz lenne megítélni, bár pont azokban a dolgokban, amivel gondom volt, úgy tudom nem sok különbség van a két generáció között.
Törtem a fejem, hogy nem is foglalkozom ezzel a hírrel, hiszen karácsony reggelén angolul a PetaPixel is, és szinte minden magyar fotós oldal (FotoTV, Printscreen, stb) megírta lényegében ugyanazt a hírt. Tulajdonképpen csak azért írok róla, mert talán van még aki nem olvasta máshol, meg mert mégis csak egy történelmi dologról van szó.
Az 5D első kiadása az elérhető árú full frame DSLR-t hozta el, a második generációja pedig a DSLR videózás terjedésében vállalt hatalmas szerepet. Érdekes ennek fényében visszanézni, ahogy az 5D mark II hirdetésére használt Reverie film készítője mesél a forgatás körülményeiről. Vincent Laforet fotósként is ismert és eredményes volt, de az 5D mkII-vel kezdett videó projektjeinek köszönheti, hogy ma már alig van olyan, aki nem ismeri a nevét. Nem csak az amatőr és hobbi filmesek ismerték meg munkáit, hanem a szakma is csodájára járt annak, amit ebben a kisfilmben életre tudott hívni.

Kíváncsi vagyok, a harmadik generációra hogyan emlékezünk majd vissza, mikor a szolgálati ideje végére ér. Ma még elég vegyes a megítélése. A mark II mellett sokan feleslegesnek találják, sőt van aki egyenesen visszalépésnek tekinti az elődje által kínált lehetőségekhez képest. Ugyanakkor szép számmal vannak, akiknek végre pont azt hozta el, amire mindig is vágytak, és a korábbi 5D változatok képtelenek voltak azt megadni.

Persze akinek még megvan, és nem akar megválni tőle, az továbbra is használhatja, sőt a használt piacon is jó darabig állandó résztvevő marad majd. Jó pár évig még alkatrész utánpótlása is megoldott lesz.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!