A Canon 5D mark III nem számháborúzik

Mégtöbb termékfotóért kattints a képre!

A Canon ma bejelentette legnépszerűbb fényképezőgép modelljének legújabb frissítését. Ahogy a pletykák is ígérték, fontos, de csak kisebb frissítések történtek, áttörő újítások nem kerültek a gépbe. A Canon úgy látszik nem száll versenybe a megapixel háborúban sem a Nikon D800-zal, sem a Nokia legújabb telefonjával.

Alig valamivel fokozták az elő modell felbontását, így az új gép 22.3 megapixelt nyújt, viszont – ahogy mindenki remélte – jóval komolyabb, 61 pontos autófókusz rendszert kapott, amit 6 fps sorozatfelvétel egészít ki. Sokan úgy fogalmaznak, hogy az új 5D lényegében egy full-frame érzékelős 7D. De ki számított bármi másra?

Talán a legfontosabb kérdés, hogy mikortól kapható. A bejelentés szerint március végén már boltokba kerülhet, amit ha sikerül tartani a gyártónak, akkor előbb hozzáférhető lesz, mint a jóval előbb bejelentett Canon EOS 1D X, aminek az érkezését épp a napokban halasztották el. Az 5D mark III hivatalos ára $3499 / €3299 / £2999.99 lesz, ez kb. 760 ezer forint, de a yen és forint árfolyam befolyásolhatja ezt.

DPreview szokás szerint nagyobb részletességgel feldolgozta a gép paramétereit, és közzé tette a hivatalos angol nyelvű sajtóközleményt. A Canon Magyarország sajtótájékoztatója már zajlik, de még nem ejtettek szót az új gépről – amire lényegében mindenki kíváncsi lenne.

Főbb paraméterek:

  • 22.3 megapixel full-frame érzékelő
  • 61 pontos autofókusz (41 kereszt típusú)
  • 6 fps sorozatfelvétel
  • Natíve ISO 100-25,600 érzékenység
  • Full HD video
  • 14-bit DIGIC 5+ processzor
  • továbbfejlesztett időjárásálló szigetelés
  • 8.11cm (3.2″) 1,040,000 pixel felbontású LCD
  • konfigurálható HDR mód
Te mire vagy leginkább kíváncsi?

A DPreview már ki is próbálta, persze komolyabb tesztre még várni kell:

Hivatalos Canon sajtóközlemény:

Budapest, 2012. március 2. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bejelentette az EOS termékcsalád legújabb tagját, az új EOS 5D Mark III fényképezőgépet. Az EOS 5D Mark II teljesítményére épülő modell nagyobb sebességet és felbontást, továbbfejlesztett adatfeldolgozó képességet, valamint kibővített kreatív lehetőségeket kínál a felhasználók számára az állóképek és Full HD videók készítéséhez.

A fényképészektől érkezett visszajelzések alapján fejlesztett EOS 5D Mark III minden területen jobb teljesítményt, és páratlan művészi szabadságot nyújt a legigényesebb fényképészek számára is. Az új 22,3 megapixeles, teljes méretű érzékelő a felbontás ideális egyensúlyát biztosítja az állóképek és HD videók készítéséhez, és az akár 6 kép/másodperc sebességű fényképezéshez. A 61 pontos Autofókusz rendszer és a 63 zónás fénymérés nagyobb sebességet, rugalmasságot és pontosságot eredményez. A legújabb DIGIC 5+ képfeldolgozási technológiára épülő modell továbbfejlesztett videofunkciókat is tartalmaz, így jobb képminőség és nagyobb fokú hangvezérlés érhető el.

„Az EOS 5D Mark III nagy előrelépést jelent az EOS 5D sorozatban. A modell elődje, az EOS 5D Mark II egy kivételes fényképezőgép, és az új gép kialakításakor nagy figyelmet fordítottunk az elkötelezett felhasználói közösség visszajelzéseire annak érdekében, hogy minden területen fejlesszük a teljesítményt. A fényképezőgép gyakorlatilag minden kreatív kihívásnak megfelel, gyorsabb, jobban reagál és olyan eszközöket tartalmaz, amelyekkel bármilyen körülmények között – a stúdiófotózástól a kreatív videokészítésig – a legkiválóbb eredmények érhetők el” – mondta Kieran Magee, a Canon Europe professzionális célú képalkotó eszközökért felelős részlegének marketingigazgatója.

Továbbfejlesztett teljesítmény
A továbbfejlesztett műszaki jellemzőknek köszönhetően az új modell ideális választás az állóképeket és videókat is készítő fényképészek egyre növekvő tábora számára. A fényképezőgép a Canon EOS-1D X modelljének számos funkcióját is tartalmazza, amelyekkel jobb teljesítmény, nagyobb rugalmasság és könnyebb kezelhetőség érhető el.

A fényképezőgép újonnan kifejlesztett, 22,3 megapixeles, teljes méretű érzékelője nagyobb felbontást és finomabb részleteket biztosít, így a modellel nagyméretű tájképektől a gyönyörű portrékig számos különféle téma rögzíthető. A gyorsabb folyamatos felvételkészítés pedig lehetővé teszi a kísérletezést az új, kreatív ötletekkel. A megnövelt 8 csatornás kiolvasásnak köszönhetően a fényképezőgép kiegészítők nélkül is akár 6 képkocka/másodperces sebességre képes, a RAW-képek esetén 18, a JPEG-formátum esetén pedig több mint 16 000 felvételből álló teljes felbontású képsorozatok készítésekor1. Az érzékelő fejlett architektúrája emellett hatalmas, 100 és 25 600 közötti – 102 400 értékre bővíthető – natív ISO-tartományt biztosít, így még rendkívül rossz fényviszonyok között is tiszta és jó minőségű felvételek rögzíthetők.

Az EOS 5D Mark III, az EOS-1D X modellével megegyező nagy területű, 61 pontos Autofókusz rendszert használja, amely kivételes érzékenységet, pontosságot és sebességet eredményez. A jelenleg elérhető egyik legfejlettebb Autofókusz rendszer a 41 kereszt típusú és öt kettős kereszt típusú ponttal egyedülálló pontosságot garantál a kép teljes területén. A testre szabható Autofókusz előbeállítások tovább növelik a megbízhatóságot olyan helyzetekben is, amikor a téma mozgása kiszámíthatatlan, így a hagyományosan nehezen fényképezhető témák is könnyebben rögzíthetők.

A Canon elismert iFCL fénymérő rendszere – amely egy, az Autofókusz rendszer minden pontjához kapcsolódó, 63 zónás, kétrétegű érzékelőt tartalmaz – rendkívül pontos expozíciót eredményez. A fényképezőgép együtt elemzi az Autofókusz rendszerből gyűjtött élességállítási információkat és a fénymérő érzékelő által mért fényerősségi és színjeleket, így minden esetben pontos bőrszínárnyalatok és a kiváló eredmény érhető el.

Kreatív teljesítmény kompromisszumok nélkül
A fényképezőgépben található DIGIC 5+ képfeldolgozó processzor számos új funkciót kínál a felhasználók számára anélkül, hogy csökkentené a fényképezőgép teljesítményét. A 14 bites A/D konverzió finomabb színárnyalatokat és színátmeneteket garantál. A beépített HDR felvételkészítéssel három különböző expozíció egyesíthető, valamint a funkció lehetővé teszi az öt előre beállított tónustérkép alkalmazását, amellyel a fényképészek a nagy kontrasztú jelenetekben az összes részletet rögzíthetik. A beépített RAW-feldolgozási és -szerkesztési képességeknek köszönhetően már a felvétel helyszínén azonnal elkezdhetők a képek utómunkálatai.

A DIGIC 5+ nagyobb teljesítménye lehetővé teszi számos, jobb képminőséget biztosító eszköz használatát. Az objektív periférikus megvilágításának korrekciója, és oldal- és tengelyirányú színhiba-korrekciója, valamint a magas szintű ISO-zajcsökkentés a fényképezőgépen belül zajlik, így nem csökken a teljesítmény és a fényképészeknek nem kell a fényképezőgépre várakozniuk a felvételkészítés folytatásához. A külön gombbal működtethető beépített képértékelésnek köszönhetően a képek az utómunkálatok megkezdése előtt egyszerűen rendszerezhetők.

Az új, Kreatív fotó gomb segítségével gyorsan kiválaszthatók a képstílusok, több expozíció rögzíthető és közvetlenül elérhető a HDR felvételi mód. A gomb lejátszás közbeni megnyomásakor megjelenik egy új összehasonlító lejátszási funkció, amely két képet mutat be egymás mellett. A fényképészek így felvételkészítés közben is megtekinthetik, felnagyíthatják és összehasonlíthatják a különböző expozíciók minőségét.

Az új Csendes felvételi mód nagymértékben csökkenti a zár és a tükör hangerejét, így a fényképészek észrevétlenül, csendben dolgozhatnak. A Folyamatos csendes mód lehetővé teszi számukra, hogy a gyorsan mozgó témákról anélkül készítsenek felvételeket, hogy felhívnák magukra a figyelmet.

Új generációs EOS videók
A fényképezőgép számos, a fényképészektől érkezett visszajelzések alapján fejlesztett, új funkcióval rendelkezik, amelyek még jobb Full HD videoteljesítményt biztosítanak a felhasználók számára. A videós szakemberek által kedvelt mélységélesség-szabályozás mellett az új, teljes méretű érzékelő és a DIGIC 5+ processzor a moiré-hatás, a színhibák és egyéb képhibák kiküszöbölésével javítja tovább a képminőséget. Az új Videó mód kapcsoló és a felvétel gomb segítségével a videokészítők azonnal elkezdhetik a felvételt, amikor videó módra váltanak.

A funkciók közé tartozik a manuális expozícióvezérlés és a magas bitsebességű videotömörítési lehetőségek továbbfejlesztett kínálata is, amely támogatja a képen belüli (ALL-I) és a képkockák közötti (IPB) módszereket. A képkocka sebesség 24 és 60 kép/mp. között változtatható, az SMPTE időkód-támogatás pedig nagyobb szerkesztési rugalmasságot kínál a felhasználók számára, valamint megkönnyíti az integrációt a több fényképezőgéppel készített felvételek esetén. A felhasználók a fényképezőgép Gyorsvezérlő képernyőjén keresztül felvétel közben is ellenőrizhetik és beállíthatják a hangot, a fejhallgatóaljzat használatával pedig a felvételkészítés közben és után is felügyelhető a hangszint. A DIGIC 5+ továbbfejlesztett feldolgozási képességének köszönhetően a felvett videók hossza a fényképezőgépen is kényelmesen megvágható.

Professzionális kialakítás, egyszerű kezelés
Az EOS 5D Mark III kialakítása az egyszerű használhatóságot magas minőséggel ötvözi. A könnyű, kiemelkedő minőségű magnézium váz kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben, a megerősített zárszerkezet pedig a 150 000 ciklusnyi tartósságának köszönhetően ideális a mindennapos, gyakori használatra. Az EOS 7D intelligens keresőjének továbbfejlesztett változata körülbelül 100 százalékos lefedettséget és igény szerinti rácsnézetet biztosít a beépített átlátszó LCD-kijelzőn keresztül.

A 8,11 cm átmérőjű, megerősített Clear View II LCD-kijelző segítségével kiválóan megkomponálhatók és lejátszhatók a felvételek. Az 1 040 000 képpont megfelelő felbontás a kép élességének és fókuszának pontos ellenőrzéséhez, míg az EOS-1D Mark IV fényképezőgépben bevezetett résmentes szerkezeti kialakítás megakadályozza a tükröződéseket, és védelmet nyújt a por és a karcolások ellen. A fényképezőgépen fejhallgatóaljzat és Zárolási mód tárcsa is található. Az UDMA 7-kompatibilis CF-kártyanyílás és az SD-kártyanyílás2 pedig lehetővé teszi a két kártyára történő egyidejű felvételkészítést, az automatikus váltást, ha a használatban lévő kártya megtelik, valamint a kártyák közötti másolást a fényképezőgépen belül.

Digitális objektívoptimalizáló: a Digital Photo Professional v3.11 szoftver újdonsága
Az EOS 5D Mark III a Digital Photo Professional (DPP) szoftver eddigi legfejlettebb verziójával egészül ki. A Canon ingyenes, a csomaghoz tartozó szoftvere lehetővé teszi a RAW-képek gyors és kitűnő minőségű feldolgozását. A DPP v3.11 újdonsága a forradalmian új digitális objektívoptimalizáló, amely a képek felbontásának jelentős javítására használható.

A digitális objektívoptimalizáló (Digital Lens Optimizer, DLO) egy összetett matematikai függvénysorozat segítségével – amely a fény útjának minden szakaszát megismétli az optikai útvonal mentén – pontosan utánozza az objektív teljesítményét. A DLO ezzel az információval számos gyakori optikai hibát és a fényképezőgép aluláteresztő szűrője által okozott felbontás-veszteséget tud korrigálni. Ehhez minden felvételre egy inverz függvényt alkalmaz annak érdekében, hogy a kép jobban hasonlítson a szabad szemmel látható jelenetre. Így kivételesen részletes, kiváló minőségű felvételek hozhatók létre jól kezelhető fájlméretekkel.

Kompatibilitás az EOS rendszerrel
Az EOS rendszer részeként az EOS 5D Mark III több mint 60 EF objektívvel – köztük az EF 24–70 mm f/2.8L II USM modellel, a Canon híres L-sorozatának nélkülözhetetlen, nagy látószögű új zoomobjektívjével – valamint az újonnan bejelentett kiegészítők kínálatával is kompatibilis. A kiegészítők közé tartozik a Speedlite 600EX-RT egy vezeték nélküli kapcsolattal használható, nagyteljesítményű TTL-vaku, valamint az új BG-E11 akkumulátortartó markolat, amely kétszeresére növeli a fényképezőgép akkumulátor-élettartamát és rugalmasabb kezelést tesz lehetővé.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!