Így koszolódik magától a Nikon D600 érzékelője

Fotó: Kyle Clements

A Nikon D600 úgy fest, hogy a beépített öntisztító rendszer ellenére is komoly érzékelő koszosodási problémákkal küzd. Ezt örökítette meg valaki egy time-lapse videón.

A PetaPixel által közölt videón Kyle Clements kanadai fotós meséli el, hogy lecserélte régi D70 fényképezőgépét egy új D600-ra, de meglepte az érzékelő koszosodása. Az új gép hiába rendelkezik – elvben fejlett – öntisztító rendszerrel, sokkal koszosabb a képe a réginél, amiben még semmilyen tisztító mechanizmus nem volt. Az alábbi time-lapse videón mutatja be, hogy koszolódik az érzékelő 1000 exponálás alatt, anélkül, hogy objektívet cserélne, vagy kivinné a gépet a lakásból.

Kiegészítés:
Többen arra a következtetésre jutottak, hogy a hiba oka az lejet, hogy a tükör mechanikából apró olaj cseppek és/vagy egyéb törmelékek kerülnek az érzékelőre. Ezt valamelyest igazolni látszik, hogy a tesztet lefelé fordított géppel végezve kevésbé szaporodnak a pöttyök (mivel a gravitáció az érzékelővel ellentétes irányban hat).
Más külföldi oldalak nyomán a Printscreen is bemutat vélt vagy valós megoldásokat a problémára, bár utóbbi meglehetősen bagatatellizálja a hibát. Bár korábban több más termék hibájáról maga is előszeretettel cikkezett, a szerző most úgy gondolja, hogy nem az ilyen hibákat kell keresni egy fényképezőgépben, hanem fotózni kell vele. Kommentelőinek egy része viszont úgy gondolja, hogy egy ilyen hibának nem lenne szabad előfordulnia egy vadonatúj (és nem is olcsó) fényképezőgépben. Hasonló rezignáltsággal bagatellizálja a jelenséget az ősnikonos (és Nikon által szponzorált) Ken Rockwell is, aki saját D600 tesztjében pletykának minősíti az ügyet, és úgy érvel ellene, hogy az ő D600-ának tiszta az érzékelője, és ha mégsem lenne, akkor a Nikon garanciában orvosolná. Úgy folytatja, őt jobban megijeszti a hiba esetleges lehetőségénél, hogy mennyien rettegnek most ettől, mert pár mindannyiunk számára ismeretlen ember állítólag találkozott ilyennel. A PetaPixel ehhez kissé cinikusan teszi hozzá, hogy Ken Rockwell ezzel egyszerű ismeretlennek minősítette az övével (is) konkurens DPreview oldalt, ahol szintén foglalkoztak a problémával.
A PetaPixel és több más oldal szerint az első pár ezer exponálás után a foltok elkezdenek eltűnni az érzékelőről. Az Imaging Resource cikke szerint a Nikon annyival regaált a problémára, hogy ha kosz van az érzékelőn, vidd el a szervizbe kitakaríttatni. A jelenlegi konklúziók szerint érdemes az első párezer kép után élni a Nikon javaslatával, így talán elkerülhető, hogy az apró pöttyök visszatérjenek.

Neked mik a tapasztalataid az érzékelő koszolódásával?

Az első kétezer kép:
http://www.youtube.com/watch?v=_cY30lEMv8o

A harmadik ezer kép:
http://www.youtube.com/watch?v=vUD2taNR8FQ

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!