Marketinggel támogatott 1DX firmware javítás

Firmware letöltéshez katt a képre!

Elkészült a firmware frissítés, ami az 1DX legfőbb hibáinak tartott problémák megoldását célozzák. F8-as blendéjű objektívek is működni fognak a Canon zászlóshajóval és folyamatos AF mellett piros színnel fog megjelenni az élességállító mező – ez azt jelenti, hogy sötétben látszani is fog ezentúl.

A CanonRumors által lehozott közleményt a beszédes nevű new yorki Lake Succes-ben (kb. Siker Tava) tette közzé a Canon. A marketing szöveg úgy fogalmaz, tovább javítják az 1DX képességeit, és a gyártó amerikai oldalán nagyon szép illusztráló ábrák jelentek meg róla, hogy mit is orvosoltak.

Marketinggel dúsítva
A frissítés nagyon hasznos és fontos is, de valójában a korábbi modellekhez képest nem fejlesztésről van szó, hanem egy az új modellekből kimaradt hiányosság pótlásáról. Az előd modellekben létező és teljes körben élvezhető funkciót sikerül most ugyanis egy részleges megoldással visszahozni az új gépbe, amit őszintén inkább hibajavításnak érdemes tekinteni, mint továbbfejlesztésnek. De mindenképpen üdvözlendő.

Letöltéshez katt a képre!
Fotó: Bob Davis

Fekete helyett piros AF mező
Az 1DX megjelenésekor ugyanis több fotós – joggal – reklamálta, hogy a kiválasztott AF mező, annak fekete színe miatt követő módban egyáltalán nem látszik az esti, vagy sötét témák fotózásakor. Mivel ez a korábbi modellek piros AF mezőket használtak a keresőben, ez szokatlan és kellemet volt a legtöbb fotósnak, aki sötétben próbálta a gépet használni.

Mint a bejelentés szövege is említi, az AF pont piros megvilágítása nem folyamatos, hogy ne befolyásolja a gép fénymérését, helyette a piros kijelölés villogni fog a keresőben. Magának a fekete AF mezőnek és a folyamatos piros jelzés helyetti villogó megoldásnak az okát is többnyire az új fajta kereső megoldásban látta mindenki. A Canon ugyanis azt a fajta “keresőbe vetítéses” megoldást alkalmazza az 1DX esetében, ami a 7D-vel jelent meg a termékkínálatban. Persze a magyarázat ellenére ugyanolyan zavaró volt munka közben. Erre szernecsére legalább részben megoldást ajánl a frissítés. (Egyébként az 5D mark III ugyanezt a megoldást alkalmazza, és annak AF mezője ugyanúgy fekete folyamatos AF során, így várható, hogy egy hasonló firmware frissítés hamarosan érkezni fog az 5D mark III-hoz is.)

Firmware letöltéshez katt a képre!

Érzékenyebb keresztszenzorok
A másik probléma talán az 1DX-et választó többség számára ritkábban okozott gondot. Ez a kereszt szenzorok érzékenysége volt, ami miatt az F8-as induló blendéjű objektívek – így például kevésbé fényerős objektívek telekonverterrel is használhatatlanok voltak az új vázzal.
A firmware frissítés részlegesen ezt is orvosolja. A 61 pontos AF rendszer 41 kereszt szenzora változatlanul csak F5.6-os blendéig fog működni az objektívekkel, viszont a középső AF pont akár F8-nál is használhatóvá válik. Ezt a frissítés úgy éri el, hogy a középső AF pontot körülvevő négy szomszédos, szintén kereszt érzékenységű szenzor kiegészítő AF mezőként támogatja a középsőt, és a felette-alatta levők a függőleges mozgások érzékelését segítik, míg a balra-jobbra szomszédosak a vízszintes mozgások érzékelését támogatják. Így ezentúl akár az F4-es fényerejű nagytelék, vagy kisebb teleobjektívek is használhatók lesznek kétszerezővel, illetve az 5.6-os fényerejű nagyteléket is lehet majd 1.4x telekonverterre használni.

Az új, 1.1.1-es verziójú firmware frissítés a Canon oldaláról Canon oldaláról letölthető, illetve a márkaszervizek díjentesen elvégzik a frissítést.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!