Kézikönyv a pilóta vizsgás AF rendszerekhez

1DX AF guidebook by Canon

1DX AF beállítások menü

A Canon 1DX és az 5D mark III minden idők legfejlettebb és egyúttal legbonyolultabb AF rendszerét is kapta. Nem csoda, hogy komplett kézikönyv született a kezeléséről.

Már az 1D mark III és mark IV autófókusz rendszerénél sem volt mindegy, hogy milyen beállításokkal próbál különféle élethelyzetekben fotózni az ember. Éppen ezért ezekhez is született hasonló kis kézikönyv, hogy alaposabban megismerhessük az egyes módok és beállítások működését.

A 7D megjelenésével egy újabb sor beállítási lehetőség közül választhatunk, amik az 5D mark III, az 1DX és a 7D mark II esetében mégtovább finomodtak, és mégtöbb beállítással gazdagodtak. Ezek rejtelmeit pedig a Canon különleges kis füzeteiből ismerhetjük meg.

Canon 1DX autófókusz egyenletesen haladó témánál

Canon 1DX autófókusz egyenletesen haladó témánál

Miért kell bonyolítani?
A régebbi (és egyszerűbb) gépek nem bonyolítják. Vagy megy az autófókusz, vagy a fotós állítja kézzel az élességet. Az újabb gépeknél viszont egyre több a beállítási lehetőség. Minél több döntést képes a fényképezőgép meghozni helyettünk, annál inkább bele akarunk szólni, hogyan is szülessenek meg ezek a döntések, ha már mi nem vagyunk elég gyorsak, hogy magunk állítsuk például a gyorsan mozgó témák élességét.

Canon 1D mark IV autófókusz vizisportnál

Más téma más beállítás
Márpedig máshogy várjuk, hogy az AF viselkedjen, ha egy sík versenypályán futó sportolót fényképezünk, ha egy a többi focista között cselező játékost fotózunk, vagy amikor a fröcskölő vízcseppek között játszó vizilabdázókat fotózzuk. És ez csak egy pár a meglehetősen eltérő fotózási helyzetek közül, amikben az autófókusztól azt várjuk, hogy hibátlanul működjön. Márpedig nem mindegy, hogy az adott helyzetben a témátköveti a gép, vagy inkább gyorsan átáll más témákra, amiben segít neki, ha tudja, mit is várunk tőle. Ezért érdemes tanulmányozni a Canon gép specifikus kis füzeteit.

AFguide-manual-CanonHa valaki kíváncsi, hogy melyik gép AF rendszere mit tud és milyen eltérések vannak az egyes modellek között, akkor mindenképpen érdemes letölteni és összehasonlítani a különféle fényképezőgép modellekhez készült autófókusz beállítási kézikönyveket. Így összehasonlításban még jobban látszik, hogy mennyivel fejlettebb lett az 1D mark III család óta az 1DX és az 5D mark III AF rendszere.

7D mark II AF beállítás kézikönyvLetőltéshez katt a képre!

7D mark II AF beállítás kézikönyv
Letőltéshez katt a képre!

Letölthető AF beállítási kézikönyvek:

Kiegészítés: A 7D mark II bejelentése után nem sokkal elérhetővé vált az AF rendszerének beállításaihoz segítséget nyújtó kézikönyv is, ami a fenti listában szereplő címről letölthető (Macen sajos Safarival nem működik a link, csak Chrome-ból).

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!