Muris műugró portrék

Fotók: Ezra Shaw/Getty Images

Fotók: Ezra Shaw/Getty Images

A műugrás mindig érdekes képek készítését teszi lehetővé, különösen a nagy versenyeken szokás muris képeket készíteni a világ legjobb műugróiról. A Londoni Olimpián sajnos ma délután kiesett mindkét magyar versenyzőnk. Viszont többen is megosztottak muris műugró portré válogatásokat, amiről nekem eszembe jutott pár dolog.

Az Fstoppers nyomán közölt a Printscreen.hu egy válogatást grimaszoló műugrókról. Sajnos a képek készítőit egyik oldal sem tünteti fel, pedig a Getty Images fotóriportere Ezra Shaw igazán megérdemelné, hogy megemlítsék, ha már a képei ennyire tetszenek a lapok (kép?)szerkesztőinek.
Az már szakmailag kellemetlenebb baki, hogy olimpiai fotóként tüntetik fel őket, miközben a képek nem most készültek Londonban, hanem a tavalyi sanghai vizes világbajnokságon. Persze a képek humoros jellegéből, és fotográfiai értékéből mit sem von le. A képek egyébként (többek között) a Telegraph galériájában és a Wall Street Journal fotóblogján is jelentek meg eredeti képaláírásukkal.
Sőt a robot fényképezőgépeket is feleslegesen emlegetik az írásban, mert ezeket a fotókat nem távvezérlésű gépekkel szokták készíteni (és ez nem is nagyon fog egyhamar változni a mozgás jellege miatt).

Persze annak említését is hiányolom, hogy ilyen képek lényegében minden műugró versenyről szoktak megjelenni, sőt World Press Photo díjakat és Magyar Sajtófotó Díjakat is nyertek már velük. Ráadásul mindezt olyan elismert, és itt a blogon is emlegetett fotósok, mint Szigetváry Zsolt, vagy éppen Vincent Laforet.