Egyre versenyképesebbek az Adobe árai

Nem szeretünk róla beszélni, de kevesen használnak legális szoftvereket, még a szerzői jogaikat féltő és gyakran reklamáló fotósok közül is. Talán ezért is alakulnak egyre kedvezőbben a fotós szoftverek árai, ami felé egy újabb lépést tett az Adobe új felhő szolgáltatása is.

A Mac AppStore megjelenésekor az Apple csökkentette az Aperture program árát olyan szintre, hogy senki ne mondhassa, hogy nem engedheti meg magának legális fotószerkesztő program használatát. Most pedig az Adobe árazza egyre barátságosabban saját fotó kezelő alkalmazását.

A tegnapi bejelentés szerint a LightRoom bekerült az Adobe Creative Cloud felhő szolgáltatásba, aminek részeként már a LightRoom is elérhető akár időszakos előfizetés keretében, ha valakinek csak hosszabb-rövidebb projektekhez van szüksége a szoftverre, de (ahogy például én is) gyakran kihasználatlanul tárol a polcon, vagy akár a gépen is programokat.
Így aki a havi 50 EUR (14 ezer forint), vagy havonta megújított 75 EUR (21 ezer forint) díjért használja az Adobe szoftver kínálatát, már a LightRoom programhoz is hozzáfér, aminek mindig a legújabb verziójának használatára jogosult, és természetesen élvezheti az új felhő szolgáltatás többi előnyét is. Ha pedig valaki a korábbi Creative Suite verziók valamelyikét megvásárolta, akkor 30 EUR (8500 Ft) havi díjért használhatja a teljes szoftver kínálatot, amiben már a LightRoom is benne van.
Persze aki akár magán célra, akár munkájához napi szinten használja a LightRoomot, és nincs szüksége az Adobe többi programjának szolgáltatásaira, annak még mindig jobb vétel lehet a LightRoom 4 dobozos változata, főleg mivel nemrég ennek az ára is lement, és jelenleg 109 EUR (32 ezer forint), a régi verzióról történő frissítés pedig 62 EUR-ba (18 ezer forint) kerül.

Szerinted mennyi a LightRoom ideális ára?

Readers Comments (8)

 1. Nagyon nehéz megmondani, mennyi a Lightroom ideális ára, mert akármennyibe is kerül, még mindig egyszerűbb letölteni ingyen mint megvenni bármennyi pénzért is. Azt tudom, ha 10-12 ezer FT lenne, akkor elgondolkoznék a vásárlásán. Tudom ez szemét dolog amit írtam, de ebben az országban ne várjunk csodát ahol egyre többen még az alapvető élelmiszereken is spórolni kényszerülnek.

 2. 50 euró legyen minden major release minden major adobe szoftverből. nekem ez az ideális ár.

  a mostani felhős lízingdíj (évente 600 euró) nyilván nagyon kedvezményes, de még mindig nagyon sok.

 3. A probléma szerintem az, hogy igazából nincs alternatíva. Az Adobe termékek a profi cuccok, ezt mindenki tudja, hiszen legtöbben Win alapú gépet használnak itthon. Arról nem beszélve, hogy nekünk a 109 EUR egészen más tétel, mint 300 km-rel nyugatabbra. Amennyiben lenne hasonlóan profi versenytárs, akkor valószínűbb, hogy elérhetőek lennének az árak. Viszont ha számlaképesnek kellene lennem mint fotós, akkor lehet, hogy nagy levegővel kifizetném a 109 EUR-t, minthogy féljek.

  • Melyik alternatívára gondolsz, hogy nem létezik? Egy csomó féle alternatíva van az Adobe termékein kívül is, senki nem akadályoz meg benne, hogy bármelyik másikat válaszd, és még ingyenes lehetőségből is létezik jópár.

   Azt meg nem hiszem, hogy 109 EUR (31 ezer forint) kifizetéséhez olyan nagyon nagy levegőt kéne venni. Ennél jóval többet elköltenenek még az amatőr fotósok is, csak hogy a kedvenc márkájukat hirdethessék nyakpánt, mellény, póló, baseball sapka, vagy épp objektív formájú bögre, vagy egyéb nélkülözhetetlen fotós kütyü segítségével….persze azokat nehezebb lenne ellopni, és ha megtennék nehezebb lenne feloldozást nyerni.

 4. Hát ugye volt  Rawshooter, ami komoly konkurenciának ígérkezett felettébb barátságos áron – meg is vettem, annyira megtetszett – izibe fel is vásárolta őket az Adobe. Egy hasznom volt belőle: azóta csak az upgrade-et kell kifizetnem a Lightroom-ra.

 5. Nagyon halkan mondom, de a LR ára teljesen reális, sőt… meglepően jó árban van ahhoz képest, mennyit tud. Én még 300 EUR-ért vettem meg valamelyik korábbi verziót, és azt sem éreztem irreálisnak. Azóta többet tud és olcsóbb.

  • Egyetértek, én még valami 70 ezer forintért vettem, most fele annyiba kerül, és egyre többet tud (bár sokkal többre nem használom ma sem).
   De miért mondod halkan?
   ,-))

   • Aztán a végén meghallja valami Adobe marketinges, és árat emelnek. 🙂

Comments are closed.