Zárcsere: a garancia fontosabb az exposzámnál

Canon EOS 5D mark III zárszerkezete

Sokszor látjuk egy-egy profi gép ismertetőjében, hogy mennyi a zárszerkezet várható élettartama. Ezt sokan nevezik hitelesített számnak, garantált értéknek, pedig garancia az nincsen rá. Lássuk, hogy akkor mire van?

Rendszeresen előkerül különböző fórumokon a kérdés, mennyi is egy fényképezőgép élettartama. Ezt pedig mindenki leginkább az expozíciók számában szokta mérni. Csakhogy én magam is tapasztaltam már többször, hogy hiába “hitelesítik” egy profi fényképezőgép típus zárját akár 3-400 ezer expozícióra. A gyakorlatban még akár 20-50 ezer exponálás után is előfordulhat, hogy zárat kell cserélni.
Pedig sokan pont azért választják a jóval drágább profi gépeket, mert az – papírforma szerint tovább bírja, ritkábban szorul szervízelésre. Amikor viszont mégis előbb megy tönkre a zár, mint a számok indokolnák, a szervíz szét teszi a kezét, nem tudnak mit csinálni, a javítást nekünk kell fizetni.

Nem én vagyok az egyetlen, akit foglalkoztat ez a kérdés, olvasói levelet is többet kaptam már ezzel kapcsolatban. Feltettem hát (ugyanazt) a kérdést a Canon és a Nikon hivatalos márkaképviseleteinek is. Hiszen a hivatalos élettartam adatokat ők maguk is használják hivatalos anyagaikban. Jogos tehát a kérdés, hogy mit is jelentenek az általuk publikált, általunk pedig értelmezni próbált számok?

Íme a két nagy gyártó hivatalos válasza:

Nikon D4 hivatalos sajtóközlemény, 2012. január 6.
“Új fejlesztésű kevlár/szénszálkompozit anyagú záregység: az új, rendkívül tartós záregység standard életciklusa 400 000 kioldást tesz lehetővé.”

Nikon D800 hivatalos sajtóközlemény, 2012. február 2.
“Precíziós, nagy tartósságú zár: a zár tesztelése több mint 200 000 kioldási ciklusra terjedt ki, így a tartósság és a pontos működés garantált.”

Nikon kft hivatalos válasz, Tóth Imre, szervizvezető:
“A Nikon a tükörreflexes fényképezőgépek zárszerkezetére nem állapít meg garantált élettartamot. A különböző cikkekben, fórumokon és egyéb helyeken megjelenő ilyen jellegű közlések minden esetben a hivatalos adatok téves értelmezéséből erednek, és az Ön észrevételének megfelelően valóban hibásak.

A valóságban a Nikon az egyes modellekhez készülő zárszerkezetek tartósságát a fejlesztés és gyártás során előállított zárak közül mintákat véve teszteli. Közlésre minden esetben az kerül, hogy az adott modell zárszerkezetét mennyi lefutással (expozícióval) tesztelték.
Amatőr fényképezőgépek esetében ennek az értéknek nincsen különösebb jelentősége, hiszen ezekkel a gépekkel feltételezhetően jelentősen kisebb mennyiségű kép fog készülni, mint egy professzionális eszközzel. Ennek megfelelően, az amatőr felhasználásra készült modelleknél a teszteredmények rendszerint nem kerülnek közlésre; a brosúrák, ismertetők, egyéb anyagok ehelyett inkább a használati értékekre, a családi- és hobbifotózás során nyújtott előnyökre összpontosítanak.

Egy professzionális modell esetében azonban a mechanikai tartósság fontos tényező, a zárszerkezet tesztelési adatait ezért teszi közzé a Nikon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha egy modell zárszerkezetét például 200.000 ciklussal tesztelték, akkor az egy garantált zár-élettartam lenne; nem jelenti azt sem, hogy ha eléri ezt a mennyiséget, akkor már várható lenne a meghibásodás vagy a zár az élettartama végéhez közeledne.

A finommechanikai szerkezetek, különösen a zár tényleges élettartama nagyban függ a használat módjától és körülményeitől.
Ha egy fényképezőgéppel mindig csak nagy sebességű sorozatfelvételek készülnek, egy-egy alkalommal ezres nagyságrendben, és hónapok alatt eléri a kétszázezer expozíciót, akkor a zárszerkezete (és ezzel együtt a teljes mechanikája) a rendkívüli terhelés következtében nyilván sokkal erősebben elhasználódhat, mintha ezt az expozíciómennyiséget normál használattal egy éves korára érné el. Komoly tényező lehet a levegő páratartalma, a hőmérséklet változása, illetve a szennyezettség. A professzionális fényképezőgépek fejlesztése során a Nikon igyekszik a környezeti tényezők lehetséges hatásait minél jobban csökkenteni; az eszközök por- és cseppállóságának növelésével, tartósabb anyagok felhasználásával, mechanikai fejlesztésekkel, de teljességgel kizárni ezeket nem lehetséges.

Egy-egy modell zárszerkezetének tényleges élettartamára vonatkozóan tehát pontos megállapítás nincsen, illetve konkrét következtetéseket nem lehet levonni a tesztelési adatok alapján. Ez az adat azt bizonyítja, hogy egy strapabíró, erős, megbízható szerkezet került beépítésre az adott modellbe.
Nem lehet messzemenő következtetéseket levonni abból sem, ha egy-egy konkrét fényképezőgép zárszerkezete meghibásodik, illetve hogy mikor hibásodott meg. Ilyen hibák természetesen előfordulhatnak, ezekre vonatkozik a jótállás.
A Nikon gyártói jótállása egy év. Ha a gyártói jótállás igénybevételének feltételei a meghibásodáskor érvényesek, akkor a javítás térítésmentes lesz. A Nikon Kft ennél tovább megy: az általunk forgalmazott tükörreflexes vázakra 3 év jótállást biztosítunk. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a jótállást kizáró ok nem merül fel, akkor a vásárlástól számított három éves határidőn belül az általunk vállalt jótállás keretében hárítjuk el a hibákat.
A javítási műveletekre és az azok során kicserélt alkatrészekre a Nikon fél év jótállást vállal. Ha a jótállási idő a javítástól számított fél évnél később ér véget, akkor az a határidő számít, nem a fél év. Fizetőjavítások esetén a hazai jogszabályoknak megfelelő javítási jótállás érvényes.

Amennyiben a jótállást kizáró ok nem áll fenn, akkor meghibásodás esetén térítésmentes a javítás. Fizetőjavítás után fél év a jótállás (ezt bruttó 20.000,- Ft feletti értékű javításoknál egyébként jogszabály is előírja). Jótállási időn túl fizetőjavításban cseréljük az alkatrészeket. Mindhárom eset független az expozíciószámtól.”


Canon EOS 1D X hivatalos sajtóközlemény, 2011. október 18.
“A továbbfejlesztett zárszerkezet jobb tartósságot és 400.000 zárciklust biztosít a fényképészek számára, így biztosak lehetnek abban, hogy a fényképezőgép készen áll az ismételt, nagy kihívást jelentő felvételekre.”

Canon EOS 5D mark III hivatalos sajtóközlemény, 2012. március 2.
“A könnyű, kiemelkedő minőségű magnézium váz kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben, a megerősített zárszerkezet pedig a 150 000 ciklusnyi tartósságának köszönhetően ideális a mindennapos, gyakori használatra.”

Canon EOS 7D hivatalos termékleírás
“A magnéziumötvözeet váz időjárásálló védelmet biztosít a népszerű EOS-1N, az EOS integrált tisztítási rendszere és a 150 000-es zárkioldó tartósságának megőrzése érdekében.” 

Canon Magyarország hivatalos válasz:

  1. “A Canon nem expozíció szám, hanem élettartam alapján vállal garanciát az egyes Canon készülékekre.
    A Magyarország területén történt tartós fogyasztásra rendelt használati cikkek vásárlása (azaz a Magyarországon létrejött fogyasztói szerződés) esetén a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 305 – 311.§- aiban; a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről szóló 49/2003. (VII. 30.) GKM rendeletben; illetve az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) kormányrendeletben foglaltak az irányadók. Ezek alapján a kötelező jótállás időtartama 1 év.
  2. A jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez, azaz a FORGALMAZÓT. Kivéve jótállási időn belül a kijavítás iránti igények esetén, mert akkor a javítószolgálat is kötelezett. És bár a kötelező jótállási idő letelte után a szavatosság kötelezettje a FORGALMAZÓ és meghibásodás esetén a fogyasztónak kellene bebizonyítania azt, hogy a hiba a készülékben már benne volt a vásárlás pillanatában, a Canon eltekint ettől,. Vagyis azok a vásárlók, akik hivatalos Canon viszonteladótól vásárolták meg készülékeiket, és azt rendeltetésszerűen használták, a vásárlást követő 2 év során élhetnek díjmentes javítás iránti igénnyel.
    Röviden: Bár az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) kormányrendelet 1 év kötelező jótállási időt határoz meg, azok a vásárlók, akik hivatalos Canon viszonteladó partnertől veszik meg a készülékeiket és rendeltetésszerűen használják azokat, a vásárlást követő 2 év során biztosít a szerviz díjmentes javítási lehetőséget.
  3. Ha kötelező jótállási időn belül cserél a javítószolgálat alkatrészt a készülékben, akkor a jótállási idő meghosszabbodik azzal az idővel, amíg a fogyasztó nem tudta rendeltetésszerűen használni a készüléket. Ha jótállási időn túl cserél a javítószolgálat alkatrészt a készülékben, akkor a szerviz brutto 20 000 Ft javítási díj felett fél év garanciát biztosít a cserélt alkatrészre vagy egységre.
  4. Arra vonatkozó kötelezettség nincs, hogy egy készülékhez a vásárlást követő x év során kell biztosítani cserealkatrészt, szavatossági időn belül viszont kell, annak időtartama a vásárlást követő 2 év. Ettől függetlenül a Canon biztosítja a szükséges alkatrészeket a két év után is.
  5. A zárszerkezet élettartama a felhasználó által biztosított tárolási és használati körülményektől függ, vagyis attól, hogy a be vannak e a tartva a készülékek használati és kezelési útmutatóiban foglaltak, melyek egyértelműn meghatározzák a készülék használatához, működtetéséhez, kezeléséhez, eltarthatóságához, felhasználhatóságához szükséges feltételeket és ismereteket.
  6. Az általános használat során fellépő meghibásodás a tükörreflexes fényképezőgépeknél – márkától és típustól függetlenül – a zárszerkezetet és az exponáló gombot érinti az igénybevételtől és a használati körülményektől függően.”

Neked mik a tapasztalataid a zárcserékkel?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!