KO: bámulatos sportfotó a kiütés pillanatáról

Fotó: Tim Shaffer/Reuters

Megesik, hogy egy eseményen nem is az a kép válik világhírűvé, ami miatt a fotós odament, hanem egy másik fotó, amire senki nem is számított. Így járt nemrég Tim Shaffer is, a Reuters fotóriportere. Ismerd meg a képét, és hogy hogyan készült!

A fotós maga sem sejtette, hogy ilyen képpel térhet haza a mérkőzésről, sőt azt sem gondolta, hogy ezt a bokszolót egyáltalán fényképezni fogja. Legnagyobb meglepetésére világhírű lett a kép – egy olyan eseményről, amit még csak nem is tervezett, hogy fényképez majd. Alább saját szavaival meséli el, hogyan készült a kép, amihez aligha nem hatalmas adag szerencse is kellett a figyelmen és jó reflexeken kívül.

A különleges sportfotóról május 1-én az Origofoto is beszámolt a Yahoo Sports cikkét linkelve, amit Reuters előfizetés híján az Origo cikke is csak ajánlani tudott. Nem úgy, mint a Sportszelep, ami téves forrásmegjelöléssel közölte a képet – azt az oldalt tüntették fel forrásként, ahol a képet találták, nem a készítőt vagy legalább a jogtulajdonost – akivel ráadásul a Nemzeti Sport szerződésben is áll.

A Reuters blogján a fotós maga mesél a készítés körülményeiről:

Papíron ez minden philadelphiai sportrajongó álma, a Bernard Hopkins vs Chad Dawson boksz visszavágó a Phillies és a Cubs közti baseball meccs és a Flyers vs Devils NHL mérkőzés közt.

Tudtam, hogy ez lehet az öregedő Bernard Hopkins utolsó küzdelme. A philadelphiai ökölvívót kiütötték és megsérült a válla a legutóbbi mérkőzésen Los Angelesben. Miután megérkeztem a történelmi Boardwalk Hallba, megkerestem a helyemet, kipakoltam a laptopomat és a fotó felszerelésem, majd vártam, hogy kezdődjön a show. A programot nézegetve láttam, hogy van egy pár mérkőzés addig, úgyhogy eldöntöttem, fényképezek egy kicsit bemelegítésként.
Engem az est harmadik mérkőzése érdekelt, de előtte volt még a kilencszeres veretlen kis nehézsúlyú Lavarn Harvell küzdelme Tony Pietrantonio ellen. Ez csak egy négy menetes mérkőzés volt, ami általában nem szokott országos érdeklődést vonzani. Már a meccs elején látszott, hogy Harvell túlerőben van Pietrantonioval szemben, ezért kiütésre számítottam, és nagyon figyeltem.

Fotó: Tim Shaffer/Reuters

Ahogy a harmadik menet elkezdődött, Harvell sarokba szorította Pietrantoniot és kiütötte. Pietrantonio eszméletlenül összeesett. Türelmesen figyeltem, hogy megmozdul-e, míg az orvosok vizsgálták. Szerencsére Pietrantonio megmozdult, és úgy látszott, minden rendben, mikor elhagyta a ringet. Mikor átnéztem a mérkőzés képeit, megtaláltam a találat pillanatában készült képet. Számos ökölvívó mérkőzést fotóztam az évek során, de a becsapódás pillanatát eddig nem sikerült így megörökíteni. Most sikerült. És micsoda kép!

Azonnal letöltöttem a képet a laptopra, megírtam a képszöveget, és elküldtem a szingapúri szerkesztőknek, jelezve, hogy a kép nem a fő mérkőzésen készült, de úgy gondolom, érdemes kiadni. Legnagyobb meglepetésemre a kép nagyon sokak figyelmét felkeltette. Kíváncsi vagyok, vajon Tony Pietrantonionak ez milyen érzés lehet.
Hé, Tony, köszönöm neked, nélküled nem készítettem volna el a képet.

Mit gondolsz Tim Shaffer képéről?

Így néz ki egy fejre mért ütés lassításban:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!