Ferrari tört darabokra egy sün életéért

A balesetben összetört Ferrari
Fotó: Niedersachsen Polizei

Az 1995-ös Ferrari F512M alaposan átalakult a tulajdonos hirtelen sünmentő manővere közben. Nem elég, hogy ripityára törte a harminc milliós autót, még a lapokban is más-más autók képe jelentek meg, az egyébként példa értékű állatbarát balesetéről.

Az 53 éves üzletember, Joerg Daecher a németországi Eschershausen erdein át autózott április elején, mikor hirtelen egy az úton áthaladó sündisznóra figyelt fel. Mivel nem akarta elcsapni a jámbor jószágot, inkább félrekapta a kormányt, és a szalagkorlátnak csapódott. Szerencsére ő és a sün is épségben megúszták a kalandot, de ez nem mondható el a ’95-ös évjáratú sportkocsiról, mint azt a Niedersachsen Polizei, vagyis a helyi rendőrség képén is látszik.

A Blikkben megjelent Ferrari kép
Forrás: ismeretlen

A kocsi átalakulása itt még nem ért véget, a sajtó rátett egy lapáttal, ugyanis nem minden lap a balesetről – sőt az adott típusról – készült fotókat használta. Míg az angol nyelvű AutoEvolution, a magyar nyelvű ItalianSpeed és az Autó Menedszer is a baleset után készült hivatalos rendőrségi fotót használták, addig a Blikk (sajnos forrásmegjelölés, vagy bármilyen egyéb jelzés nélkül) és a Blikk cikkét egy másik képpel utánközlő MSN Mai Nap is (legalább illusztráció jelzéssel és a kép forrását feltüntetve) más-más idegen képpel illusztrálva közölte a cikket. Épp csak a kocsi típusa, és a helyszín nem egyezik a képeken, és ezt nem is minden lap közölte az olvasókkal.

Fotó: Reuters/Kyodo

A Blikk német testvérlapja, a Bild még érdekesebb megoldással élt, ugyanis ők 17 képes galériát közölnek a balesetről balesettel kapcsolatban. Ennek csupán egyetlen képe készült a baleset helyszínén – a már említett rendőrségi fotó – míg a többit különféle ügynökségi archívumokból válogatták össze. Az esethez még véletlenül sem kapcsolódó balesetekről készült képekben annyi a közös, hogy mindegyiken balesetet szenvedett autók vannak. Nem csak a kocsi típusára nem fordítottak különösebb figyelmet, de még a gyártóra, és a baleset típusára sem. Így aztán a sündisznós Ferrari balesettel lehozott galéria képei közt láthatók néhány Ferrari baleset mellett kiégett Porschék, árvízben rekedt Lamborghinik, Rolls Royce-ok, és Aston Martinok is. Csoda, hogy a Balatonba szakadt Hummerek képe nem került a válogatásba.

Szerinted mennyire számít, hogy egy kép csak illusztráció, vagy valóban az van a képen, amiről a cikk szól?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!