Apple tipp: iPhoto és iMovie a régi iPaden is

Az Apple két talán legizgalmasabb kreatív alkalmazása a nemrég bejelentett iPhoto és az iPhone 4-el bejelentett iMovie egyike sem telepíthető hivatalosan az első generációs iPadre. Létezik viszont egy trükk, amivel kijátszható a korlátozás, és mégiscsak megoldható a telepítés. Ráadásul nem is bonyolult, és feltörni sem kell a készüléket.

Komoly fejtörést okozott, sőt kifejezetten bosszantott, hogy az első generációs iPad tulajdonosaként sem az iMovie, sem az iPhoto Appokat nem tudtam telepíteni a táblagépemre. Amikor csak ráböktem az App Store-ban a vásárlás gombra, azt a hibaüzenetet választ kaptam, hogy előlapi kamera hiányában a készülékre nem lehet az Appot telepíteni.
Ez még jobban felbosszantott, mintha azt mondanák, hogy túl régi az eszközöm. Azt ugyanis megérteném, tényleg régi. Azt is el tudom képzelni, hogy már a processzor teljesítménye is kevés lenne ilyen fotó és videó szerkesztő alkalmazások futtatásához. De hogy azért ne engedjen fotót és videót szerkeszteni, mert nincs rajta kamera, az bosszant, sőt dühít.

Már épp készültem megfogalmazni itt a blogon is, hogy *#@%#*!, amikor Handras blogjának kommentjei között találtam egy remek megoldást a problémámra, gondoltam megosztom, hátha másnak is hasznos lehet ez az egyszerű kis tipp.

A GeekPrison módszeréhez nincs másra szükség, mint megvásárolni az iPhoto Appot (ezt engedi az Apple App Store, hogyha nem közvetlenül az iPadről próbálod, hanem az iTunes programban választod ki). Míg letöltődik az App telepítő fájlja (amit egyébként nem is látnánk normál esetben, mert az iTunes és az iPad flottul megoldja helyettünk a telepítést), letöltheted a másik szükséges eszközt. A telepítőn kívül szükség lesz az Apple iPhone Configuration Utility programjára, amit az Apple Support honlapjáról lehet letölteni OSX és Windows rendszerekhez is. Telepítése a szokásos módon történik.

  • Telepítsd az iPhone Configuration Utility programot
  • Dugd rá az iPadet a számítógépre, indítsd el az iTunest és szinkronizáld az iPadet
  • Ha még nem tetted meg, frissítsd a legfrissebb iOS 5.1 verzióra az iPad rendszerét, az iPhoto App csak ez alatt működik.
  • Indítsd el az iPhone Configuration Utilityt és kattints az “Applications” opcióra a baloldalon.
  • Ez után kattints az “Add” gombra a bal felső sarokban, majd add meg az iPhoto app telepítő fájljának (iPhoto 1.0.ipa) elérési útját.
  • Miután csatlakoztattad az iPadet a számítógépre, a neve megjelenik az Applications és Devices fül alatt.
  • Kattints az iPad nevére és keresd meg az iPhoto-t az Appok között a jobb oldali listában.
  • Ha megtaláltad a listában, kattints az Install gombra. Pár perc után az iPhoto telepítése befejeződik, és már használhatod is a régi iPad vagyis iPad1 készüléken.

Készülj fel, hogy nem lesz gyors, de ez a régi iPadre általában is jellemző. Viszont legalább működik, és ha így megfelel neked, akkor legalább emiatt nem kell másik készüléket venned.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!