Ehető papíron jelenik meg ezentúl a napilap

Hír fogyasztás kicsit másként – Galériáért katt a képre!

Az újrahasznosítás jegyében, és az olvasók ízlésének minél szélesebb körű kiszolgálása érdekében ezentúl ízesített, ehető papírra nyomva jelenik meg a londoni Metro újság, a magyar Metropol brit testvérlapja.

A Gutenberg-galaxis megmentésére tett kétségbeesett kísérletek közepette a brit Metro új ötlettel rukkolt elő. Hogy a nyomtatott lap példányszámát fenntarthassák, ehető alapanyagra nyomva, fogyasztható változatban jelenik meg ezentúl. Ez egy csapásra megoldhatja a komoly társadalmi kérdést, hogy mi lesz a tartalommal, amit napjaink sajtótermékei egyre nagyobb mennyiségben állítanak elő.

Az újság hozzávalói közt lesz ezentúl a rovatokon, cikkeken na és persze fotókon túl a kukorica keményítő, növényi olaj, víz, citromsav, és ételfesték is megtalálható lesz. A tervek szerint az enyhén vanília illatú újság édes, vanília ízben készül majd, de kilátásba helyezték az egyes napok eltérő ízesítését, sőt az sem kizárt, hogy a különszámoknak akár más-más nemzeti ízvilágot kölcsönöznek majd.

Hír fogyasztás kicsit másként – Galériáért katt a képre!

Az illetékesek szerint a lap nyomása ételfestékkel hasonló módon történhet majd, mint eddig, így nem lesz szükség új nyomdagépek beszerzésére, és az előállítás így csak néhány másodperccel lesz hosszabb példányonként, mivel az ételfesték tovább szárad a sütemény szerű anyagból készült lapokon.
Az eljárás különös haszna, hogy az új technológiával előállított újság megkönnyíti az olvasóknak szinte bármilyen hír megemésztését. Szakmai szervezetek pont ezért szót emeltek, mondván az ételfesték többet eltűr, mint a nyomdafesték, így morálisan felvállalhatatlan dolgok is megjelenhetnek ezentúl következmények nélkül. Az etikai felvetésre sem a kiadó, sem a élelmezés ügyi hatóságok nem reagáltak, így a szakma valószínűleg kénytelen lesz ezt az újítást lenyelni, még ha meg is fekszi a gyomrukat.

Az újításról eredeti verzióban beszámoló 2011. április 1-ei Metro Herald cikk egy fotó galériát is közölt a megújult lap hírfogyasztóiról. Sajnos az eredeti cikk mellett nem szerepel dátum, így az olvasók számára nem minden esetben egyértelmű, hogy csak áprilisi tréfáról van szó, ezért a galéria képaláírásaiban ezt már egyértelműsítették.

Szerinted jó lenne, ha ez is valóra válna, mint korábbi áprilisi tréfáim 2/3-része?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!