Így működik a DSLR-ek zárszerkezete

Fotó: Smarter Every Day/YouTube

Aki használt már tükörreflexes fényképezőgépet, annak valószínűleg nem újdonság, hogy működik a fényképezőgépek tükör- és zárszerkezete.

A Fotós Betyár képző oldalán interaktív flash animációval magyarázzák el a zár működését, és az exponálás folyamatának momentumait.

Szerintem mindenkinek első dolga megnézni élőben, de sokan már láttak róla videót (akár itt a blogon is). De nem biztos, hogy lassított felvételen is láttuk már – pedig érdemes megnézni.

Lassított videó a zárszerkezet működéséről:

A Smarter Every Day csapata egy nagy sebességű Phantom kamerával örökítette meg egy Canon DSLR zárszerkezetét működés közben. Érdemes megnézni, hogy néz ki lassításban a tükör felcsapódása, és főleg a zár lamelláinak nyitása és csukása. Persze a jelenség nem igazán típus függő, a legtöbb tükörreflexes gép hasonlóan viselkedik. Aztán érdemes megnézni ugyanezt, hogy néz ki egy gyors sorozatnál mondjuk a Canon EOS 1DX 12fps sebességű sorozatával. Talán így könnyebb lesz megérteni, miért is fárad el, és szorul cserére a zárszerkezet egy idő után…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!