Tanuljon gépírást mindenki! A fotósok is!

Fotó: Thomas Backa/Flickr

A Nemzeti Alaptanterv (NAT) előkészítése során felvetődött, hogy az iskolák széles körben tanítsák a gépírást. Végre egy jó javaslat, remélem, hogy sikerül majd megvalósítani. Én  kötelező tananyaggá tenném, és a felnőttképzésben is nagy hangsúlyt fektetnék rá. Mondjuk én a fotózásra is.

Most jött a Fidelitas közleménye, de úgy látom, már az Index is megírta, hogy szeretnék bevezetni a gépelés-oktatást. Szerintük a mai fiatalság sokkal aktívabban használ számítógépeket, és emiatt a munkavégzésben is sokkal fontosabb lenne nekik gépírást oktatni, mint fogalmaznak “előnyösebb munkaerő-piaci pozíciót is jelenthet” számukra.
Ezzel java részt egyet is értek, de szerintem akik fiatalként már ma is aktívan használják a számítógépet, így leveleznek, chatelnek, stb, azokban lényegesen nagyobb eséllyel alakulnak ki ezek a készségek maguktól is. Persze ettől még nem ártana tanítani, és fejleszteni, mint a nyelvtudást és a helyesírást sem. Szerintem nem is csak vizsgálgatni kellene a lehetőségét a gépírás oktatásnak, hanem bizony kötelezően bevezetni minden iskolában.

Nem csak a fiataloknak fontos
Sokkal fontosabb lenne viszont az idősebbeknek (mindenki, aki már nem iskolás) szervezetten tanítani gépírást. Mert akik nem egész nap számítógépet nyomkodva nőttek fel, azok sokkal nehezebben sajátítják el, sokkal jobban idegenkednek tőle, és – szemben a még diákokkal – nem csak a majdani munkaerő-piaci pozíciójukat befolyásolja, hanem a mostani elhelyezkedésüket, megélhetésüket.
Ad absurdum mondhatnám azt is, hogy a fotósok közül is hamarabb kirúghatják, és nehezebben talál munkát az, akinek nehézkesebben megy a gépelés, vagy tovább tart egy képszöveget megírni. Fotósok sorsában talán nem ez a döntő kérdés, de azért sok (egyre több) helyen ez sem mellékes.

Te tudsz tíz ujjal, vakon gépelni?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!