H. Szabó Sándor tovább fotózik a levegőből

H. Szabó Sándor munka közben
Fotó: Szász László/Légirendészet

Mától újra levegőből fotózik H. Szabó Sándor a világ legtöbb órát repült fotósa. Miután az MTI leépítette állományából, kis időre földre kényszerült, de most új munkaadóval, ugyanazon a helikopteren repül tovább a légifotós.

Nemrég komoly meglepetést váltott ki szakmai körökben is, hogy az MTI légifotósát elbocsátották az MTVA állományából, munkájára nem tartottak tovább igényt. Elsőként keresték meg a pilóták, légirendészek, akik jobbára a – mint mondja, enyhén oldalra billenő – rendőr helikopterről ismerték őt. A felmondási idő azóta véget ért, közben családi ügyeket intézett, valamennyit pihent is. Azt mondja, a fényképezőgép el volt zárva, kézbe sem vette, és persze repülni sem volt azóta, hisz nem röpköd ok nélkül az ember. Nem is tudja, melyik hiányzott jobban. Most viszont újra fényképezőgéppel száll fel, és nem csak tisztességből, hogy a háromezer repült órához hiányzó pár tucat meglegyen.

Kattints a galériáért!
Fotó: H. Szabó Sándor/MTI

Új munkahely, régi munka
Munkáltatója új lesz ugyan, mégis ugyanazt fogja csináni, mint eddig, fentről fotóz tájakat, városokat, de főleg eseményeket, rendőrségi akciókat, és minket embereket. Nem csak ugyanabban a légtérben repül majd tovább, hanem ugyanazon a rendőr helikopteren is fojtatja a munkát. Egyik állami szerv elbocsátotta, egy másiknál viszont hasznosnak találták több évtizedes légifotó tapasztalatát.
Ezentúl az ORFK alkalmazásában dolgozik majd a légirendészekkel. Őket, de még inkább velük fényképez majd továbbra is, akikkel eddig is együtt repült szinte minden útra és bevetésre. Ugyanúgy megörökíti majd a légi rendészek munkáját, mint eddig, és ugyanúgy nyomon követi a felszínen a rendőrök, katasztrófa védők, és mások munkáját, megannyi más eseményt, és a fentről elé táruló hétkőznapi szépségeket egyaránt. Talán az új állomás/munkahely több alkotói szabadságot is jelent majd, hiszen nem lesznek ott a megyei tudósító túlzás nélkül földhöz ragadtabb feladatai, és remélhetőleg mi is látni fogjuk továbbra is a képeit, akár az MTI, akár más hivatalos csatornák révén.

Sanyi eddigi munkájáról korábbi írásomban sokminden megtalálható, ebbe az írásba csak pár képet válogattam, illetve egy Sanyi által küldött videót ágyaztam a  60 éves Légirendészetről. Azt hiszem, nem szorul sem indoklásra, sem kiegészítésre.

Jó fényeket, jó szelet, sikeres landolást! Te mit kívánsz egy légifotósnak?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!