Érdemes odafigyelni a személyiségi jogokra is

NIKON-az-ev-eskuvofotosa-2012-plakat-webElső alkalommal rendeznek fotópályázatot kifejezetten esküvő fotósoknak. Alig két hét van a nevezésre. Figyeljünk viszont a jogi részletekre, fontosabb lehet, mint más pályázatnál!
A kezdeményezés célja az esküvői fotográfiát újszerű látásmódban, kreatívan művelő fotósok számára bemutatkozási lehetőséget teremteni, és méginkább a társadalom szemléletét, esztétikai értékítéletét fejleszteni.

Február 13-áig lehet nevezni Az Év Esküvőfotósa 2012 pályázatra, melyre főleg a kreatív esküvő fotózással foglalkozó szakemberek képeit várják, de a kiírók nem különböztetnek meg amatőröket és profikat. Bárki nevezhet 2011-ben készült saját képeivel, ha azok megfelelnek a pályázat kiírásának.

Jogi kikötések
Az Év Esküvőfotósa pályázat kiírása tartalmaz egy-két, pályázatok esetében rendszeresen előforduló mondatot. Ezekre azonban érdemes az esküvő fotózás jellegéből adódóan külön figyelmet szentelni:

  1. NIKON – Az Év Esküvőfotósa 2012 pályázaton résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják és a pályázat archívumában megőrizzék.
    A díjat felajánlók a NIKON – Az Év Esküvőfotósa 2012 pályázat és kiállítás promóciójához kapcsolódva jogdíjmentesen használhatják fel az általuk díjazott kép(ek)et.
  2. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. A pályázónak rendelkeznie kell az ábrázolt személyekről egy beleegyező nyilatkozattal, miszerint a fotójuk nyilvánosan megjelenhet. Ennek hiányáért minden jogi következmény a pályázót terheli.

Ezek a kitételek minden korrekt pályázati kiírásban szerepelnek, és ebben a formában (hogy csak a pályázattal kapcsolatban használhatók fel az anyagok) korreknek is tekinthetők.
Ajánlott viszont figyelmesen elolvasni a kiírást (az egészet, de különösen a fent idézett pontokat), és körültekintően eljárni. Egy sajtófotó pályázat esetén talán kevésbé gondolkodik el az ember, hogy egy tüntetés, forradalom, sport esemény, vagy akár hétköznapi pillanat hangulatos fotóján szereplő személy mennyire szeretne a hírekben szerepelni. Sőt a fotóalany személye, az esemény hír értéke, és a nyilvános szereplés kérdése jobbára rendezi is ezeket a kérdéseket (lásd kit és hogyan szabad közterületen fotózni, de most nem is ez a téma).

Az esküvő magán rendezvény
Egy esküvő fotózása egészen más személyes, bizalmi, és jogi helyzetet jelent, mint bármilyen más rendezvény. A fotós – akkor is ha csak vendég – az ifjú pár személyes terébe avatkozik bele. És egyáltalán nem biztos, hogy az ember szeretné a házassága képeit egy pályázaton, újságokban, vagy akár egy reklámban viszontlátni.

Érdemes a beadott képekkel érintett esküvős párokkal egyeztetni, hogy a megbízásukból (vagy vendégükként) készített képekkel pályázni szeretnénk. Lehetőleg a képeket is mutassuk meg nekik, mikor hozzájárulást kérünk tőlük, sőt érdemes lehet a hozzájárulásukat írásban is kikérni, hogy később ne legyen vita a hozzájárulás kérdésében.
Persze ideális esetben már magáról a fotózási megbízásról is születik a fotós és a pár között egy írásos megállapodás. Ez akár tartalmazhatja is, hogy a képekkel a fotós szerzőként rendelkezhet, és többek között saját honlapján, vagy akár pályázaton is használhatja azokat, de azt hiszem – különösen Magyarországon – ez nem túl általános gyakorlat. De még ebben az esetben sem árt az érintetteket legalább tájékoztatni róla, hogy nevezni akarunk a képeikkel. Egyrészt, mert az illem így diktálja, másrészt pedig, hogy ne érje őket meglepetésként, ha nem várt helyen bukkannak a saját képeikre. Ha utólag derül ki, sokkal csúnyább vita lehet belőle, mintha előre megbeszéljük velük.

A pályázat kiírása egyébként más vonatkozásaiban is nagyon hasonlít a Magyar Sajtófotó Pályázat kiírására. Maga a technikai lebonyolítás is a Sajtófotó, valamint az Év Természetfotósa pályázatokon sokszor jól vizsgázott FotoKlikk pályázat értékelési rendszerének segítségével történik. A részletes kiírás a pályázat honlapján elolvasható, én most csak a főbb részleteket emelném ki.

Kategóriák

  1. Az átalakulás varázsa
  2. Igen
  3. Kreatív portrék
  4. A buli

Nevezési díj

  • Képenként bruttó 500 Ft (ÁFÁ-val együtt)

Zsűri

  • Baricz Kati fotóművész
  • Studinger András cinematográfus
  • Szabó Zoltán fotográfus
  • Vancsó Zoltán fotográfus

Nevezés

  • A szerver 2012. január 14-től 2012. február 13-án 24 óráig fogad el feltöltéseket!
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!