Kosárlabda meccs egy repülőgép-hordozón

Fotó: Dylan McCord/U.S. Navy

Láttál már repülőgép-hordozót és kosárlabda meccset? Nyilván egyik sem újdonság. Nade kosárlabda meccs egy repülőgép-hordozón? Ez már szokatlanabb. Pláne ilyen kivitelben. Az amerikai haditengerészet (US Navy) nagyszabású rendezvényével a kosárlabdát kihozták a klasszikus sportcsarnokokból a szabadba. De még hogyan…

Az első Carrier Classic kosárlabda mérkőzésre a 11-11-11-es dátum jegyében az amerikában ünnepelt Veterán napon került sor (szóval mára kicsit aktualitását vesztette, de nem akartam kihagyni, hogy emlegessem). Az eseményt formabontóan a Carl Winson (CVN-70) repülőgép-hordozó fedélzetén rendezték meg. A kifutó betonjára fektettek le egy parkettás kosárlabda pályát, palánkokat emeltek, lelátót építettek. Talán Amerikában nem ez volt az első szabadtéri kosárlabda mérkőzés, és biztosan nem is az első, amire olyan prominens vendégeket hívtak meg, mint Barack Obama, az USA elnöke, és családja (a first family). Viszont anyahajón repülőgép-hordozón még aligha volt eddig ilyen mérkőzés a városnyi méretű hajó legénységének szabadidős sporttevékenységén kívül. Ráadásul a megnyitót két F18/A Hornet áthúzása koronázta meg.

Fotó: Lawrence Jackson/White House

Persze könnyű a világ legtöbb repülőgép-hordozójával büszkélkedő hadi flottájának ilyen külsőségek között kosár mérkőzést rendezni. Nálunk Magyarországon nemhogy repülőgép hordozók nem járnak (főleg mert nincs tengerünk se), de még egy rendesen kivilágított sportcsarnokot is nehéz találni.
Az amerikai szervezők persze már rutinosak, hogy kell nagy szabású rendezvényt szervezni. Ugyan a lelátók nem lettek olyan monumentálisak, mint weboldalukon közült előzetes látványterveken. Mégis minden eshetőségre felkészültek, és a pályát, illetve a 8111 férőhelyes lelátót nem csak a szabad égbolt alatt, a felső fedélzeten építették fel. A hajó egy fedett hangárjában felállították a tartalék pályát is, arra az esetre, ha netán esne az eső a meccs idjeén. Szerencsére nem esett, így mindenkinek kellemes emlék lehet, és remek képek készülhettek róla.

Sok más laphoz hasonlóan a State News több galériát is közölt a meccsről. A USA Today fotóriportere Robert Hanashiro nem csak remek képeket készített a mérkőzésről, de az előkészületeket egy rövid videóban is feldolgozta.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!