Letölthető az Adobe Lightroom 4 beta

adobe-lightroom4beta-logoHalad az Adobe fejlesztése, már letölthető a LightRoom 4 beta verziója. Ezzel nyilvánossá váltak az új funkciók, akárcsak a tesztelés, és várják a felhasználói visszajelzéseket.

Az Adobe munkatársai keményen dolgoznak népszerű fotó szerkesztő programjuk, a LightRoom legújabb verzióján. Munkálataikkal mostanra eljutottak a 4.0 verizó béta fázisába, vagyis a publikusan tesztelhető változathoz.

Az új funkciók bemutatására komplett videó sorozatot készített az Adobe, hogy ezzel is segítse ismerkedésünket az újdonságokkal, illetve természetesen, hogy reklámozzák az eddig még nem látott funkciókat.

Új funkciók
Az új verzió számos újítást tartalmaz, bár ezeket felsorolásuk és egy-két bemutató videó megnézése után egyelőre nem érzem igazán drámai változásnak a korábbi verzióhoz képest.
Hogy ki melyik funkciót tartja legfontosabbnak természetesen munkamódszerek és személyes preferenciák kérdése.

  • Beégések és bebukások korrekciója
    Segít minden részletet előhozni a képből, amit a fényképezőgép érzékel a túl sötét, vagy túl világos részeken.
  • Fotókönyv készítés
    Egyszerű, könnyen használható, elegáns sablonokkal.
  • Képrendezés hely szerint
    Segít a fotókat a készítés helye alapján csoportosítani, és keresni, vagy megjeleníteni azokat.
  • Fehéregyensúly ecset
    A kép egyes részeinek fehéregyensúlyának szelektív módosításához.
  • További lokális szerkesztési lehetőségek
    Lehetővé teszi a kép egyes részeinek zaj és moire szűrését.
  • Kiegészített videó kezelés
    A kényelmesebb videó rendezés, nézés szerkesztés és módosítás érdekében.
  • Könnyű videó megosztás
    A videók minél egyszerűbb megosztása érdekében.
  • Soft proofing
    Hogy lássuk hogy néz majd ki a kép nyomtatáskor a megfelelően kalibrált nyomtatókon.
  • Email küldés
    Képek küldése közvetlenül a LightRoom programból tetszőleges postafiókunk használatával.

Közösségi kapcsoaltokkal bővült LightRoom 4

Közösségi hálóban
Az új LightRoom 4 egyik apróbb újítása, hogy integrálták a közösségi hálózatokkal, így az anyagainkat közvetlenül a képszerkesztő programból egy kattintással meg tudjuk osztani a legnépszerűbb közösségi oldalakon, illetve bele került az e-mail küldés opciója is.

Videó szerkesztés LightRoom 4-el

Videó támogatás
Talán leghangsúlyosabb újítás az lehet, hogy az új verzióba beépült a DSLR videók kezelése. Így már nem csak fotókat tudunk szerkeszteni a LightRoom 4-el, hanem a fényképezőgéppel felvett videókat is. Természetesen nem csak a legalapvetőbb szerkesztési funkciók állnak rendelkezésünkre, hanem a videók expozícióját, színvilágát, és egyéb képi közel részleteit ugyanúgy tudjuk módosítani, mint a fotókét.

A videó szerkesztési funkciókat bemutató videó alapján úgy tűnik, hogy a videókat – akárcsak a képeket – kizárólag magukban tudjuk az új verzióval szerkeszteni. Az egyes snittek összeillesztésére, valódi videó vágásra nincs lehetőség a programban, ahogyogyan a képek egymás mellé szerkesztését sem támogatja, bár a videók világában a montírozás sokkal nélkülözhetetlenebb, mint a fotók esetében. Míg a fotók jellemzően magukban, vagy egymás után helyezve galériákban szoktak érvényesülni, addig a videó snittenként általában értelmezhetetlen, csak a snittekből véglegesre vágott szerkesztett egészként válik értelmezhetővé. Így tehát a videó szerkesztéshez a Lightroom csak segédletet fog nyújtani, a kész végeredményt továbbra is egy külső videószerkesztő programban kell majd előállítani. Ha viszont mégis szóló klipeket szeretnénk csak megosztani, az új közösségi opciókkal egy kattintással megtehetjük.

Fényképek a térképen a LightRoom4-el

GPS támogatás
Szintén az új bétában jelenik meg először a Lightroom szoftvercsaládban a geotag kezelési lehetőség. Ez azt jelenti, hogy ha GPS koordinátákat is rögzítő fényképezőgéppel fényképezünk, a helyszín adatok alapján a Lightroom 4 képes a térképre helyezni azt. Ha pedig külső GPS eszközzel rögzítjük az utazás útvonalát, akkor a Lightroom képes az útvonalat összefűzni a képekkel – csak legyen pontosan beállítva mindkét eszköz órája.

Finomítások régi funkciókban
Az új verzióban nem csak új szolgáltatások jelentek meg. Sok régi funkciót is átdolgoztak, hogy kényelmesebben, jobba, vagy csak praktikusabban dolgozzanak. Így például az árnyékok és beégések (Shadows and Highilgs) korrigálására szolgáló csúszkák működését is újragondolták, egyes kezelőszerveket kivettek, mert az átdolgozott működés feleslegessé tette őket. Gazdagodott a lokális korrekciók tárháza is, így már nem csak expozíciós paraméterek módosíthatók szelektíven egy-egy képrészleten, hanem a fehéregyensúly is korrigálható lokálisan, ami jól jön, ha a témát különböző fények világítják meg, de ugyanígy működik már lokálisan a zajszűrés is, ha egyes képrészleteket külön világosítottunk.

Könyv szerkesztés LightRoom 4-ben

Könyv szerkesztés és nyomtatás
Akárcsak az Apple Aperture (vagy akár már az ingyenes iPhoto) programja, az új LightRoom is komoly hangsúlyt fektet a könnyű és gyors fotókönyv készítés lehetőségére, ami a megjelent bemutató videók többségét is dominálja.
A nyomtatási lehetőségeket pedig egy új soft proofing lehetőséggel bővítették. Nyomtatás előtt előnézetben még egyszer megnézhetjük, illetve egyedileg szabályozhatjuk is a kép nyomtatás előtti megjelenését, élesítését, és egyéb paramétereit. Ezzel lehetőségünk van nyomtatónk adottságait korrigálni, hogy minél valósághűbben jelenjen meg papíron az általunk szerkesztett kép.

Újítás, vagy hiánypótlás?
Ezekkel az újításokkal a LR4 utolérte a közel egy éve bejelentett Aperture 3-as verzióját. Az Aperture az említettek jó részét már tudta, és hasonlóan az Adobe termékhez, várhatóan nem soká az Apple is előáll legfrissebb verziójával.

Ráadásul az Aperture nem csak kapható az Apple App Store-jában, de mióta ott megjelent, jelentősen le is árazták azt. Az Adobe oldalán viszont komoly fegyvertény a Lightroom mellett, hogy nem csak Maceken használható, illetve eddig sebességben is jobbnak éreztem. Minden estetre én örülök, hogy az Adobe frissít, és kíváncsian várom a frissítést, amit még csak most kezdek majd el kipróbálni.

Töltsd le és próbáld ki!
A Lightroom 4 beta weboldaláról letölthető a program nagyjából 400MB-os méretű telepítője Mac OSX-hez, Windows 32bit és Windows 64bit verzióban is. A béta verzió telepítése nem konvertálja át a korábbi verzió katalógusait (mint a végleges verzió fogja majd), mivel a béta tesztelés után még történhetnek változások a program működésében. Ennek köszönhetően akár másik verzió mellé is biztonsággal telepíthető. A béta verzió telepítéséhez nem szükséges továbbá semmilyen licensz, regisztráció, vagy más legális verzió birtoklása.
Az Adobe megszüntette viszont az új verzióval a Windows XP támogatást, vagyis a Windows Vista előtti operációs rendszert használó gépeken nem lehet majd használni.

Várják a visszajelzéseket
A beta tesztelés lényege, hogy a fejlesztők felhasználói visszajelzéseket kapjanak a fejlesztési irányokról, és a programban levő esetleges hibákról. Ezeket program honlapján keresztül lehet eljuttatni a fejlesztőkhöz.

Te mit gondolsz a LightRoomról? Kipróbáltad már az új verziót?

A LightRoom 4 bemutató videó sorozat első darabja:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!