Szegeden a Robert Capa kiállítás

robert_capa_kiallitas_ludwig_muzeum_0907020393cva

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Alig hallani már a Robert Capa kiállításról. Vagy csak nekem van hiányérzetem? Mi van a beigért vándorkiállítással? A neten is alig találni róla aktuális információt. Mikor a febecsülhetetlen értékű képek megérkeztek, szinte mindenhol megjelent hogy megnyitott az előkiállítás, majd a nagy kiállítás, és hogy lesz majd belőle országjáró vándorkiállítás. És mióta Budapesten sátrat bontott a vándorkiállítás, nem nagyon hallani róla. Szinte csak a Ludwig Múzeumban rendezett kiállításról szóló cikkek emlegetik, vidéki időpontok nélkül persze.

Országunk szörnyen Budapest központú, és a drágán megvásárolt Robert Capa képek – szerencsére – nem lettek kampány téma. Bár Hiller István megemlítette a Nemzetiben rendezett Capa kiállítást, amikor megnyitotta a Magyar Sajtófotó Kiállítást. De hogy hol tart most a hosszú távra tervezett Capa projekt, arról keveset hallani. Vannak persze info morzsák a kiállításban érintett múzeumok oldalain, és a budapesti kiállítással a sajtó is sokat foglalkozott.

Ha már ekkora költségvetéssel és ilyen komoly célokkal indult, ez a nemes kezdeményezés, nem értem, miért nincs ennek az országos projektnek egy gazdája, esetleg egy honlapja, ahol megnézhetnénk most épp hol látható a Capa életmű. Ahol szinte minden megtudható lenne Robert Capáról. Persze a Wikipédián is fent van róla minden, és az Interneten szinte minden elérhető a képeiről is. De azért mégis csak illene egy központi honlap egy központi, állami projekthez….és akkor talán még annak is jutna hely, hogy épp hol állítja ki az állam a birtokába került műkincseket.

Mint a helyi lapoknak hála sikerült kideríteni, már február óta Szegeden,a Móra Ferenc Múzeumban látható a tárlat:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!