POYI: kiírták az idei fotópályázatot

poyilogo251A szervezők közzétették az idei Picture of the Year International kiírását. Szokás szerint rengeteg kategóriában várják a legjobb fotókat, és továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a multimédia anyagokra.

December 12-től lehet nevezni a világ egyik legrangosabbjának számító sajtófotó pályázatra. A Picture of the Year Inernational pályázatot immár 69. alkalommal rendezik meg, ezzel a nem csak a legrangosabbak közé tartozik, de a legrégebbi pályázatok közé is. A World Press Photo idén 55 alkalommal kerül megrendezésre, a Magyar Sajtófotó Pályázat szervezői pedig a harmincadik évfordulóra készülnek.

Történelmi és különleges
A POYI hagyományosan nem csak sajtófotó és dokumentarista fotópályázat, hanem komoly hangsúlyt fordítanak a multimédia tartalmakra is. Összesen 48 kategóriában várják az idei pályázatra is a nevezéseket. Ezek között igen szerteágazó műfajok és kategóriák is előfordulnak. Érdemes megnézni a korábbi évek eredményeit is (köztük különösen a díjazott magyar fotósokét természetesen!).
Idén több, az évre jellemző külön tematikus kategóriában is lehet nevezni, így önálló kategóriát képvisel a Japán földrengés, az Arab felkelések, amik Egyiptomot, Líbiát és más országokat is érintettek.

Önálló terület a sport
A POYI eddig is komolyan foglalkozott a sportfotóval. Szemben a Magyar Sajtófotó Pályázattal, ahol (bár ezt az amerikai zsűritag többször szóvá tette már) csak sport egyedi és sport sorozat kategória létezik, a POYI évek óta megkülönböztet ezeken belül is külön akció és feature kategóriákat.

Idén pedig tovább árnyalják az értékelési lehetőségeket. Ebben az évben első alkalommal teljesen önállóvá válik a pályázat sport területe. Mint ilyen önálló sport multimédia és sport szerkesztés kategóriákat is kap, amik szintén a pályázat szerves részét alkotják.
A korábbi sport portfólió kategóriát pedig kiemelték önálló fő kategóriaként, így a pályázat szervezői zsűrije idén első alkalommal ítéli majd oda a Sports Photographer of the Year névre hallgató lényegében új díjat.

A nevezési felhívás már elérhető a pályázat honalpján. Az online nevezési űrlap december 12-től lesz elérhető. Jelentkezni január 12-éig lehet.

Nevezési díj és nyeremények
Akárcsak az utóbbi években a Magyar Sajtófotó Pályázaton is, a POYI-n is van nevezési díj. $50 ellenében 15 pályamunkát lehet nevezni fejenként, de egyes kiemelt kategóriákba, ahol multimédia anyagokkal, komplett könyvekkel, portfoliókkal vagy egyéb nagyobb projekttel kell nevezni további $50 díjat számítanak fel.

Ezért cserébe az egyes kategória győztesek pedig “csak” oklevelet kapnak, illetve a kategória győzteseknek gravírozott plakett jár. A megannyi tematikus fődíj nyertesei viszont ezer dollárt és egy Tiffany kristály trófeát nyerhetnek, a megtisztelő cím mellé.

Te nevezel a POYI-ra idén?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!