Repül az MTI-től a légifotós H. Szabó Sándor

hSzaboSandor-helikopter-portre

H. Szabó Sándor munka közben
Fotó: Szász László/Légirendészet

Mint az Origofoto is megosztotta, a közszolgálati leépítés második hulláma sem kíméli a fotósokat, elbocsátják H. Szabó Sándor is, az MTI leginkább légifotóiról ismert fotósát.

Az egri tudósítói munka mellett légi fotózással is foglalkozó fotóriporter  18 éve repül, és a légi rendészet helikopteréről fotózik. Közel 3000 óra repülés van mögötte, amivel a világ legtöbbet repült légifotósa. Erről korábban az RTL Klub és a tv2 is beszélgetett vele (sajnos úgy fest, hogy ezek a videók már csak a NAVA rendszerében érhetők el az erre kijelölt pontokon). Mint mondja, vidéki srácként mindig is az volt az álma, hogy az MTI fotósa lehessen. Erre 1985 óta volt lehetősége, és a mai napig büszke rá, hogy ez sikerült neki.

SzigetFelhok-photoHSzaboSandorMTI

Fotó: H. Szabó Sándor/MTI

Regionális tudósítói és légifotósként kialakult különleges helyzetéből adódóan ő lett az MTI első multifunkciós fotóriportere, aki nem csak álló képeket készített a távirati iroda számára, hanem videófelvételekkel is rendszeresen ellátta a hírügynökséget, ahonnan a tévék átvehették azokat, hogy híradóikban és egyéb műsoraikban felhasználják. Az MTV Videótár Kommentár nélkül rovatában számos (nem csak légi) videófelvétele is megtalálható.

Fotó: H. Szabó Sándor/MTI

A legkülönfélébb hírek, események, balesetek és katasztrófák mellett az ország hétköznapi szépségeit is megörökítette a magasból. Árvizekről és a devecseri katasztrófáról készült légifotói rendre az egész világot bejárták. Árvíz fotóiból 2010. júniusában a MÚOSZ hét fotósa sorozatban közöltek válogatást. Ezek a csodaszép ár-és belvíz fotók azon kevés magyar kép közé tartoznak, amiknek még a szakmai körökben méltán népszerű New York Times Lens Blog is önálló bejegyzést szentelt. Képei a napi sajtó mellett rendszeres színfoltjai évről-évre minden sajtófotó pályázatnak és a belőlük rendezett kiállíásoknak is, amiről a Sajtófotó Pályázat honlapja is megemlékezik.

Számos díjjal is jutalmazták, úgy szakmai pályázatokon, mint katasztrófavédelmi, rendőrségi és minisztréiumi nívódíjakkal. Légi felvételeiből 2000-ben jelent meg fotóalbum az MTI gondozásában Magyarország Madártávlatból címmel, illetve azonos címmel két éve nyílt kiállítása AszódonAmíg létezett a szintén a Távirati Iroda által kiadott Fotós Szem magazin, ebben is mindig megjelentek legújabb és legérdekesebb képei.

A hatvani születésű fotóssal – akinek a H betű sem véletlenül került a neve elé – a Hatvan Online készített nemrég közel fél órás interjút (videó alább). Ennek utolsó mondata most kínos aktualitást nyert: “majd eldöntik a szakmának a nagyjai, hogy mire értékelik a munkámat”. Akkor ezt az aktuális Magyar Sajtófotó Pályázatra mondta, melynek zsűrije első helyezéssel díjazta előző évi – ezúttal devecseri – munkáját.

Kekszalag-Balaton-photoHSzaboSandorMTI

Fotó: H. Szabó Sándor/MTI

Ezen a héten kedden pedig átvehette felmondó levelét a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól. Ide a közszolgálati média átszervezése után került át az MTI fotósainak és az MTV munkatársainak jó részével együtt.

Állítólag az idén 53 éves légifotóst is a kora miatt küldik el, akárcsak az előző fázisban nyugdíjazott néhány másik vidéki fotóst. Mint az Index cikke foglamaz: “Az ő kirúgását igazán pikánnsá teszi, hogy idén október 23-án miniszteri dicséretben részesült az iszapkatasztrófáról való korrekt tájékoztatásért”.

Légifotó galériái:

Ha van még linked H. Szabó Sándor képgalériáihoz, nyugodtan írd meg kommentben, szívesen kiegészítem a listát!

A Hatvan Online videó interjúja:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!