Ablak a Földre – ilyen a bolygónk az űrből nézve

Earth-astronaut-photoNASA

Fotó: NASA

A NASA által készített nagy felbontású fotókból született a világot körbejárt time-lapse videó, ami bemutatja a bámulatos kilátást, ami csak az űrhajósoknak nyílik a Földre.

A videót Michael König német fotós készítette a NASA által közzétett anyagok felhasználásával. A klip alapjául szolgáló nyers videót a NASA tette közzé honlapján, akárcsak a fotókat, amikből azokat készítették. A német fotós alapvetően csak a klippek sorrendjét, és a zenei aláfestést állította össze.
A bámulatos végeredmény így is közel fénysebességgel járta be a világhálót, lenyűgözve mindenkit, aki megnézte. A készítő pedig most a Full HD felbontású videó feltöltésén dolgozik, mint azt a Vimeo oldalon elárulta.
A time-lapse (magyarul stop trükk) videó alapjául szolgáló hatalmas kép tömeget Ron Garan és Satoshi Furukawa készítette a kb 350 km magasban keringő nemzetközi űrálllomás 28-as és 29-es küldetése során a legénység többi tagjának közreműködésével.

Astronaut-ISS-Earth-photoNASA

Fotó: NASA

A Spottr tudni véli, hogy “egy különleges, kevés fényben is jól használható 4K kamerával készültek”. Erre utaló információval azonban sem a videó oldalán nem találtam, sem a NASA honlapján, ahonnan a forrás képek származnak. A videó alatt kommentelők biztosak benne, hogy a képek egy Nikon D3s-el készültek, 17-35mm F2.8 és 14-24mm F2.8 objektívekkel. Ezt valószínűsíti, hogy ismert tény, hogy az űrkutatásban évtizedek óta használnak előszeretettel Nikon gépeket, illetve a tény, hogy a NASA honlapján is csak Nikon D2Xs, D3s és D3X gépeket emlegetnek az utóbbi időben készült képeknél. Amelyik képeknél pedig nem szerepel a fényképezőgép megnevezése, ott a 4256×2832-es felbontás hasonlít pontosan megegyezik a Nikon D3s maximális felbontásával (ami egyébként biztosítja a 4K felbontást, ami több mint kétszerese a Full HD felbontásnak).

A fotók készítéséről szóló oldalon a NASA egyébként azt írja, hogy a ’60-as évek óta készített mintegy 750 ezer képüket korábban filmes Hasselblad, Linhof, Rolleiflex és Nikon gépekkel készítették, és 1995-től jelent meg a digitális kamerák használata a nemrég végetért űrrepülőgép programban.

Earth | Time Lapse View from Space, Fly Over | NASA, ISS from Michael König on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!